Scarlet 1
Scarlet
Bvural41 1
Bvural41
mavzermete 1
mavzermete
Fethi Polat 1
Fethi Polat
Hikaye Ekle

Crackdown 2

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan _tusunami_
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 210

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

XBox360'a özel olarak piyasaya sürülmüş olan oyunlara baktığımızda PlayStation 3'te ki kadar iddialı yapımlarla karşılaşmıyor olabiliriz. Ama yinede arada bir kaliteli yapımların geldiğini söylemekte yanlış olmaz. Mesela PS3'te ki bir God of War 3'e XBox360'ta denk bir oyun bulamazsınız. Aynı şekilde XBox360'ta ki Gears of War serisini de PS3'te bulamazsınız. Bu kıyaslamalar böyle alır başını gider. Böyle kaliteli yapımların yanı sıra, konsollara özel olarak üretilen orta kalitede, hani olmasa da olur diye hitap edebileceğimiz yapımlarda vardır. İşte, bugün sizlere tanıtacağım oyunda, bu tarz yapımlardan biri olan CrackDown 2.
2694_1.jpg
Yazımıza ilk oyun hakkındaki bir kaç ufak anımsatmayla başlayalım. Hatırlanacağı üzere ilk CrackDown oyunuyla bundan 3 sene önce 2007 yılında tanışmıştık. Realtime Worlds tarafından geliştirilen ilk CrackDown oyunu, o zamanın şartlarına göre iyi sayılabilecek grafiklere ve etkileyici bir atmosfere sahipti. Ayrıca oyunun Cell-Shaded tarzında bir yapım olması da (çizgi film tarzında grafiklerle hazırlanan oyunlar) CrackDown'u biraz daha çekici bir hale getiriyordu. Nitekim başarılı satış rakamlarından sonra Microsoft, CrackDown için devam kararı aldı ve ikinci oyun için Ruffian Games'i görevlendirdi. Yaklaşık olarak 3 yıllık bir gelişim sürecinin ardından CrackDown 2 geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı. Gelin bakalım 3 yıllık uzuuuun gelişim süreci oyuna ne gibi yenilikler getirmiş.

Pacific Şehri... Hala Bildiğiniz Gibi

2694_2.jpg
CrackDown 2'de de aynı ilk oyunda olduğu gibi şehirdeki kaosu ortadan kaldırmaya çalışan süper güçlere sahip bir polisi canlandırıyoruz. CrackDown 2 ilk oyundan 10 yıl sonra gelişen olayları konu alıyor. Oyunun geçtiği Pacific Şehri'ne her zaman olduğu gibi kaos hakim olmuştur. Fakat bu sefer şehir iyice zıvanadan çıkmış, suçluların şehri talan etmesi yetmiyormuş gibi, birde mutantlar türemiştir. Güneş ortadan kaybolduğunda ortaya çıkan bu mutantları yok etmek adında bir grup çete üyesi birleşerek Cell adını verdikleri dev bir çete kurmuşlardır. Fakat her ne hikmetse, kendisine Cell denen bu grubun üyeleri, şehirde patlak veren bu kaos için süper güçlere sahip polisleri sorumlu tutmaktadırlar. Yani onlara göre, biz ve bizim gibileri ortadan kaldırdıkları anda, şehirdeki terör ve kargaşa sona erecektir. Sizinde tahmin ettiğiniz gibi, Cell örgütüde bu düz mantıkla, bize yardım etmek yerine oyun boyunca bizim en ezeli düşmanımız durumuna geliyor.

2694_3.jpg
CrackDown 2'de ki Pasifik Şehri, ilk oyundakiyle neredeyse birebir aynı konumda. Hani ilk oyunun müptelası falan olduysanız, CrackDown 2'ye ilk girdiğinizde, " aaa ben bu mekanı bir yerden hatırlıyorum", " bu sokaktan sanki daha öncede geçmiştim" tarzında kendi kendinize mırıldanabilirsiniz. Microsoft her ne kadar ikinci oyunu farklı bir stüdyoya vermiş olsa bile, şehir ve oynanış figürleri üzerinde pek değişikliğe gidilmemiş. Oyundaki kontrol sistemi bile neredeyse birebir aynı diyebilirim. Bu iyi birşeymi yoksa kötü bir şeymi karar veremedim doğrusu. Bir yandan sanki aynı oyunu o kadar para verip tekrardan oynamış gibi olurken, diğer yandan ise, hiç yabancılık çekmeden, kendinizi direk oyuna kaptırabiliyorsunuz. Tabi ilk oyunu oynadıysanız. Neyse, bu ekstraları geçip oyunumuza geri dönelim.

CrackDown 2'de savaşmamız gereken suçluların yanı sıra bizleri zorlayacak olan mutantlarda bulunuyor. Bu mutantlar güneş ortadan kaybolduğu anda sokaklara doluşmaya başlıyorlar. O yüzden sizlere tavsiyem, güneş ortadan kaybolduğunda fazla ortalarda dolaşmayın. Hea illaki dolaşacağım, çevreyi kolaçan edeceğim diyorsanız da, altınıza sağlam bir tane araç alın. Zira karşınıza bir mutant çıktığında bilin ki gerisi de mutlaka vardır. Adamlar Mutant falan ama çok fena bir dayanışmaları var. Üzerinize bir tanesi saldırırken, tam onu öldürdüm diyorsunuz, arkanızdan 5 - 6 tane birden saldırıveriyor. Her ne kadar süper polis olarak tabir edilen bir yapımız olsa bile, bizimde canımız var, bizde insanız. Sonuç olarak, her fani gibi ölümü tadıyoruz.

Pacific'te Görev Aşkı Başkadır

CrackDown 2'de de ilk oyunda olduğu gibi, görevler alıp onları yerine getirmeye çalışıyoruz. Görevlerimiz genelde, şu binayı mutantlardan temizle, bu bölgeyi ele geçir, şu adamın güvenli şekilde gideceği yere ulaşmasını sağla şeklinde oluyor. Her ne olursa olsun, bütün görevlerde ister istemez bolca çatışmaya giriyoruz. Özellikle güneş battıktan sonra yerine getirdiğimiz görevlerde kesinlikle mutantlarla çatışmaya giriyoruz. Zaten her yer mutant. Gündüzleri nereye saklanıyorlar, hangi deliğe giriyorlar ben anlamadım. Neyse, oyunda yerine getirdiğimiz görevler karşılığında orblar kazanıyoruz. Bu orblarla sahip olduğumuz güçlerimizi (strength, firearms, demolition, driving) geliştirebiliyoruz. Bu güçlerimiz, silah kullanma becerimizden, araba sürmemize kadar birçok özelliğimizin de gelişmesine yardımcı oluyor.

2694_4.jpg
CrackDown 2'de gayet, iyi bir atmosfer yaratılmış. Yıkık dökük binalar, çatlayan yollar, birbirine saldıran insanlar... Aslında bu atmosfer bana birazda Prototype'ı hatırlattı. Prototype'ta da kaos ortamı, son derece başarılı bir şekilde yansıtılıyordu. CrackDown 2'nin bu açıdan en büyük eksisi ise, 3 yılda geliştirilemeyen grafikleri. Oyun her ne kadar Cell-Shade yöntemiyle hazırlanmış olsa bile, patlama efektleri çok sönül olmuş. Misal, koskoca bina önünüzde yerle bir oluyor fakat sizin ayağınızın dibine tek bir taş parçası yuvarlanıp gelmiyor. Sanki binalar kağıttan kartondan yapılmış. Ayrıca, oyunda ki araba modellemelerinde de hiç bir ilerleme kaydedilememiş. Resmen ilk oyundaki araçları olduğu gibi alıp ikinci oyuna aktarmışlar. Aynı grafiklerle bu oyunda 2007 yılında övgüler alabilirdi, fakat 2011'e yaklaştığımız şu günlerde, CrackDown 2'den daha iyisini beklerdim. Hani, 5-6 ay gibi kısa bir sürede geliştirilse, oyundan fazla bir şey beklemek zaten doğru olmazdı ama 3 sene boyunca da neyi geliştirdiler merak ediyorum doğrusu. Oyuna genel olarak baktığımda, şehir; neredeyse aynı, çevre; neredeyse aynı, senaryo; ee klasik kaosta olan Pacific'i kurtarma... Peki geriye ne kaldı? Ne yani Ruffian Games koskoca 3 senedir bir kaç mutantı Pacific'e adapte edebilmek için mi uğraştı? Neyse, gelelim sonuca.

Genel Yorum

2694_5.jpg
Eğer ilk CrackDown oyununu oynadıysanız, bu oyunu oynamasanız bile pek bir şey kaybetmiş sayılmazsınız. CrackDown 2'nin ilk oyuna üstünlük sağladığı tek nokta oyundaki co-op desteği. Aynı ekran üzerinden de 4 kişiye kadar co-op desteği veren oyun, arkadaşlarınızla oynadığınızda sizi daha fazla eğlendirme şansına sahip. Yerle bir olmuş Pacific Şehri'ni arkadaşlarınızla el ele verip, beraber kurtarmak güzel bir duygu. Zaten oyunun içine yardımlaşma girdimi daha bir güzelleşiyor. Mesele mutantlar tarafından çevreniz sarıldığında, arkadaşlarınız gelip sizi oradan kurtarabiliyor. Uzun lafın kısası, co-op olarak oyun oynamaktan hoşlanıyorsanız, sizlere CrackDown 2'yi tavsiye ederim. Eğer ilk oyunu oynayıp çok çok beğendiyseniz, bunu da alıp farklı görevleri, aynı şehir üzerinde yerine getirebilirsiniz. Yanlış anlaşılmada olmasın, CrackDown 2, ilk oyunla kıyaslandığı zaman vasat kalıyor. Çünkü yapımın üzerine bir şeyler eklenmemiş. Hani iskelet aynı olur, dış görünümü değiştirirsiniz, ortaya güzel şeyler çıkar. Ne biliyim, en azından yapımcılar şehri değiştirselerdi yine daha olumlu bir yazı olabilirdi. Sonuç olarak, Cell-Shade yöntemi oyunları seviyorsanız, denemenizi öneririm. İlk oyunu oynadıysanız, hayal kırıklığına uğramanız muhtemel olacaktır. Fakat bu ilk CrackDown deneyiminiz olacaksa, oyundan zevk alabilirsiniz. Unutmayın... Herkes Oyun Oynar!

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri