Türkiye'de ilk Mobil & PC Aynı Anda Metin2 Oyna. Triarchonline kalıcı ve uzun ömürlü yapısı ile 24 Temmuz'da açılıyor. | 1-99 Mobil Metin2 Triarch HEMEN TIKLA!
PHP Fonksiyonu Oluşturalım
Fonksiyon ihtiyacımız olduğu heran kullanabileceğimiz kod bloklarına verilen genel addır. Fonksiyon oluşturuken:
Fonksiyon ihtiyacımız olduğu heran kullanabileceğimiz kod bloklarına verilen genel addır. Fonksiyon oluşturuken:
- Bütün fonksiyonlar function() ifadesinin yanında tanımlanır.
- Fonksiyonunuzu kısa ve anlaşılır biçimde isimlendirin .
- Fonksiyon ismi,harfle ö _ (alt tire diyelim) ile başlayabilir.
- Kesinlikle rakam ile başlayamaz.
- Fonksiyonunuzu tanımladıktan sonra { süslü parantez ile açarak,
- Fonksiyon kodlarınızı yazın
- Kodlarınızı yazdıktan sonra } ters süslü parantez karakteriyle fonksiyonunuzu kapatın.
Örnek: Adımızı ekrana yazdıran bir fonksiyon oluşturalım:
PHP:function writeMyName(){echo ******;}writeMyName(); // fonksiyonumuzu bu sekilde calıştırıyoruz.?>
Fonksiyon Kullanımı
Şimdi bir fonksiyonu PHP scriptimiz içinde kullanalım:
PHP:function writeMyName(){echo ******;}echo Selamlar!;echo Benim Adım;writeMyName();echo .Hakkaten, ;echo benim adım;writeMyName();?>
Kodun ekran görüntüsü şu şekilde olacaktır:
PHP:Selamlar!Benim Adım ******. Hakkaten , benim adım ******.
Fonksiyonlar - parametre ekleme
Önceki kodumuzda writeMyName() isimli basit fonksiyonu kullanmıştık.Bu fonksiyon static bir stringi ekrana yazdırıyordu sadece.Daha işlevsel fonksiyon yazmak için ,paramatreler kullanmamız gerekir. Parametreler değişkenlere aynı özelliktedir.
Önceki fonksiyonda , writeMyName() görüldüğü gibi isimden hemen sonra parantezler kullanılmıştır.Kullanacağımız parametreler bu parametrelerin içine yazılacaktır.
Örnek 1
Aşağıdaki örneğimizde aynı fonksiyonumuz parametre kullanarak ,aynı soyisim fakat farklı isimleri birleştirerek ekrana yazdıracaktır:
PHP:function writeMyName($fname){echo $fname . Türk;}echo Benim adım ;writeMyName(A);echo Benim adım ;writeMyName(B);echo Benim adım ;writeMyName(C);?>
Kodun ekran görüntüsü şu şekildedir:
PHP:Benim adım A Türk.Benim adım B Türk.Benim adım C Türk.
Örnek 2
Aşağıdaki örnek fonksiyon iki parametre kullanıyor:
PHP:function writeMyName($fname,$punctuation){echo $fname . Türk . $punctuation . ;}echo Benim adım ;writeMyName(A,.);echo Benim adım ;writeMyName(B,!);echo Benim adım ;writeMyName(C, );?>
Kodumuzun Çıktısı:
PHP:Benim adım A Türk.Benim adım B Türk!Benim adım C Türk
Fonksiyonlar Değer Döndürme
Fonksiyonlar işlemlerinde bir değeri başka bir kod bloğuna gönderebilir.
Örnek 3
PHP:function add($x,$y){$total = $x + $y;return $total;}echo 1 + 16 = . add(1,16)?>
Kodumuzun ekran çıktıksı şu şekilde:
PHP:1 + 16 = 17
PHP - $_GET Metodu
$_GET Değişkeni
$_GET değişken get methoduyla veri alan formlardaki verileri ele alır, HTTP GET metodunun değişkenler dizisinin bir elemanıdır.
Bir formdan gönderilen bilginin her kullanıcı tarafından erişilebilmesi için GET metodu kullanılır. (Tarayıcınızın adres çubuğunda görülür). Gönderilen bilgi miktarının bir limiti vardır. (max. 100 karakter gibi).
Kullanıcı Submit butonuna bastığı anda , adres çubuğundaki URL şu şekilde görülür
welcome.php dosyası $_GET değişkenini yakalar ve verileri işleme koyar:
Neden $_GET kullanılır?
Not: $_GET değişkenini kullandığımızda bütün değişken isimleri ve değerleri URL de görüntülenir.Yani sifre işlemleri ve özel veri aktarımı için bu method güvenli değildir!
Not: The HTTP GET metod uzun ve büyük veriler için uygun değildir.Maximum karakter sayısı 100 olması gerekir.
$_REQUEST Değişkeni
$_REQUEST değişkeni $_GET, $_POST, and $_COOKIE değişkenlerinin bütün içeriğine sahiptir.
$_REQUEST değişkeni GET ve POST metodlarının ikisi ile de gönderilen verilerin sonuçlarına ulaşabilir.
$_GET Değişkeni
$_GET değişken get methoduyla veri alan formlardaki verileri ele alır, HTTP GET metodunun değişkenler dizisinin bir elemanıdır.
Bir formdan gönderilen bilginin her kullanıcı tarafından erişilebilmesi için GET metodu kullanılır. (Tarayıcınızın adres çubuğunda görülür). Gönderilen bilgi miktarının bir limiti vardır. (max. 100 karakter gibi).
PHP:
<form action=welcome.php method=get>İsmi: <input name=name ******text />Yaş: <input name=age ******text /><input ******submit /></form>
Kullanıcı Submit butonuna bastığı anda , adres çubuğundaki URL şu şekilde görülür
welcome.php dosyası $_GET değişkenini yakalar ve verileri işleme koyar:
PHP:
Merhaba <?php echo $_GET[name]; ?>.<?php echo $_GET[age]; ?> yaşındasın!
Neden $_GET kullanılır?
Not: $_GET değişkenini kullandığımızda bütün değişken isimleri ve değerleri URL de görüntülenir.Yani sifre işlemleri ve özel veri aktarımı için bu method güvenli değildir!
Not: The HTTP GET metod uzun ve büyük veriler için uygun değildir.Maximum karakter sayısı 100 olması gerekir.
$_REQUEST Değişkeni
$_REQUEST değişkeni $_GET, $_POST, and $_COOKIE değişkenlerinin bütün içeriğine sahiptir.
$_REQUEST değişkeni GET ve POST metodlarının ikisi ile de gönderilen verilerin sonuçlarına ulaşabilir.
PHP:
Merhaba <?php echo $_REQUEST[name]; ?>.<br /> <?php echo $_REQUEST[age]; ?> yaşındasın!
PHP - $_POST Metodu
$_POST değişkeni post metoduyla çekilen verilerin ele alınmasını sağlar.$_POST Değişkeni$_POST değişkeni HTTP POST metodunun değişken dizisinin bir elemanıdır.$_POST değişkeni method=post metoduyla bir formdan gönderilen verileri toplar. POST metoduyla gönderilen bilgilerin büyüklük sınırı yoktur ve kullanıcı tarafından görülemezler.
Kullanıcı Submit butonuna tıkladığı zaman, adres çubuğundaki URL girilen bilgileri göstermez ,şu şekildedir:
welcome.php dosyası $_POST değişkeninden alınan verileri yakalar ve çalıştırıldıktan sonra işleme koyar:
Neden $_POST kullanılır?
HTTP POST ile gönderilen bilgiler URLde görülemezler
Değişkenlerin herhangi bir limiti yoktur
$_REQUEST Değişkeni
$_POST değişkeni post metoduyla çekilen verilerin ele alınmasını sağlar.$_POST Değişkeni$_POST değişkeni HTTP POST metodunun değişken dizisinin bir elemanıdır.$_POST değişkeni method=post metoduyla bir formdan gönderilen verileri toplar. POST metoduyla gönderilen bilgilerin büyüklük sınırı yoktur ve kullanıcı tarafından görülemezler.
PHP:
<form action=welcome.php method=post>İsminizi Girin: <input ******text name=name />Yaşınızı Girin: <input ******text name=age /><input ******submit /></form>
Kullanıcı Submit butonuna tıkladığı zaman, adres çubuğundaki URL girilen bilgileri göstermez ,şu şekildedir:
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
welcome.php dosyası $_POST değişkeninden alınan verileri yakalar ve çalıştırıldıktan sonra işleme koyar:
PHP:
Merhaba <?php echo $_POST[name]; ?>.<br /><?php echo $_POST[age]; ?> yaşındasın!
Neden $_POST kullanılır?
HTTP POST ile gönderilen bilgiler URLde görülemezler
Değişkenlerin herhangi bir limiti yoktur
$_REQUEST Değişkeni
PHP:
Merhaba <?php echo $_REQUEST[name]; ?>.<br /><?php echo $_REQUEST[age]; ?> yaşındasın!
PHP - Include
Server Side Includes-Sunucu Taraflı İçerik
Server işleme koymadan evvel herhangi bir dosyayı ,include() yada require() fonksiyonları ile PHP dosyanızıa include-içe aktarım edilebilir.
Bu iki fonksiyon , fonksiyon oluşturma üst-başlık, alt-başlık ve nesne oluşturmak ve kullanma işlemlerini birçok sayfada içeriğin yeniden tanımlanmasına gerek kalmadan gerçekleştirebilir.
Bu özellik programcı açısından zamandan çok büyük bir tasarruf sağlar. Bunun anlamı projelerinizde standart bir üst-başlık ve menu dosyaları oluşturup kullanacağınız içerikte kullanmanız size büyük kolay sağlayacaktır.Üst-başlık dosyanızı güncelleyeceğiniz zaman yanlızca dosyanın kendisinde değişikliğinizi yaparak ,include() ve require() fonksiyonları ile kullandığınız her yerde aynı değişiklik sağlanacaktır.Tabiki include ettiğiniz bütün içerikler de aynı şekilde kullanım kolaylığına sahiptir.
include() Fonksiyonu
include() fonksiyonu aktarım yapılan dosyanın bütün text içeriğini kopyalar ve içeriğine alır.
Farzedin ki header.php adında standart bir üst-başlık dosyamız var.Bunu herhangi bir dosyamız içinde include ederek , şu şekilde kullanabiliriz:
require() Fonksiyonu
require() fonksiyonu include() fonksiyonu ile tıpatıp aynıdır, sadece hata ayıklama ve hata bildirimde biraz farklılıkları vardır.
include() fonksiyonun uyarı verdiği bir durumda require() fonksiyonu fatal error ölümcül hata verebilir.Fark ne olursa olsun,işlem istemci tarafından iptal edilir.
include() fonksiyonu ile alınan ve oluşan bir hatalı kod görülünce Şu şekilde bir hata görülür;
Şimdi ise , stantart bir menu dosyamızı oluşturalım ve diğer içeriklerimizin erişimini bu dosyada sağlayalım:
<html>
default.php, about.php, ve contact.php dosyaları menu.php dosyasının include ile çekmesi gerekiyor. default.php dosyamızı görelim :
Tarayıcımızda default.php dosyasının kaynak koduna bakacak olursak,Aşağıdaki gibi ifadelerle karşılaşağız:
require() Fonksiyonu
require() fonksiyonu include() fonksiyonu ile tıpatıp aynıdır, sadece hata ayıklama ve hata bildirimde biraz farklılıkları vardır.
include() fonksiyonun uyarı verdiği bir durumda require() fonksiyonu fatal error ölümcül hata verebilir.Fark ne olursa olsun,işlem istemci tarafından iptal edilir.
include() fonksiyonu ile alınan ve oluşan bir hatalı kod görülünce Şu şekilde bir hata görülür;
Hata Mesajı:
echo ifadesinin işlendiğine dikkat edin,bunun sebebi include() fonksiyonunun hata durumunda script uygulamasını durdurmamasıdır.Şimdi aynı kodu require() fonksiyonu kullanarak işletelim;
Hata Mesajı
require() fonksiyonu echo ifadesini işletmez,fatal error durumunda uygulamayı derhal sona erdirir.
Uzun lafın kısası; geniş çaplı ve büyük projelerinizde include() fonksiyonu yerine require() fonksiyonunu kullanmanızı öneririm,bu şekilde gözden kaçan hataları daha rahat yakalamanız kolaylaşır,küçük hatalar ilerde baş ağrıtabilir.
Server Side Includes-Sunucu Taraflı İçerik
Server işleme koymadan evvel herhangi bir dosyayı ,include() yada require() fonksiyonları ile PHP dosyanızıa include-içe aktarım edilebilir.
Bu iki fonksiyon , fonksiyon oluşturma üst-başlık, alt-başlık ve nesne oluşturmak ve kullanma işlemlerini birçok sayfada içeriğin yeniden tanımlanmasına gerek kalmadan gerçekleştirebilir.
Bu özellik programcı açısından zamandan çok büyük bir tasarruf sağlar. Bunun anlamı projelerinizde standart bir üst-başlık ve menu dosyaları oluşturup kullanacağınız içerikte kullanmanız size büyük kolay sağlayacaktır.Üst-başlık dosyanızı güncelleyeceğiniz zaman yanlızca dosyanın kendisinde değişikliğinizi yaparak ,include() ve require() fonksiyonları ile kullandığınız her yerde aynı değişiklik sağlanacaktır.Tabiki include ettiğiniz bütün içerikler de aynı şekilde kullanım kolaylığına sahiptir.
include() Fonksiyonu
include() fonksiyonu aktarım yapılan dosyanın bütün text içeriğini kopyalar ve içeriğine alır.
Farzedin ki header.php adında standart bir üst-başlık dosyamız var.Bunu herhangi bir dosyamız içinde include ederek , şu şekilde kullanabiliriz:
PHP:
<html><body><?php include(header.php); ?><h1>Sayfama hosgeldiniz</h1><p>Benim sitem bu işte
.</p><br /><div style="z-index:3" class="smallfont" align="center"><!-- google_ad_section_start(weight=ignore) -->Search Engine Optimization by <a onclick="urchinTracker ('/outgoing/http_www_crawlability_com_vbseo_');" rel="nofollow" href="http://www.crawlability.com/vbseo/">vBSEO</a> 3.1.0<!-- google_ad_section_end --></div>
<script src="http://www.google-analytics.com/urchin.js" ******"text/javascript">
</script>
<script ******"text/javascript">
_uacct = "UA-2742989-1";
urchinTracker();
</script>
</body></html>
require() Fonksiyonu
Şimdi ise , stantart bir menu dosyamızı oluşturalım ve diğer içeriklerimizin erişimini bu dosyada sağlayalım:
<html>
PHP:
<body><a href=http://www.kodadiweb.com/default.php>Anasayfa</a> |<a href=cPanel®. kodadiweb.com/about.php>Hakkımızda</a> |<a href=cPanel®. kodadiweb.com/contact.php>İletişim</a>
default.php, about.php, ve contact.php dosyaları menu.php dosyasının include ile çekmesi gerekiyor. default.php dosyamızı görelim :
PHP:
<?php include(menu.php); ?><h1>Sayfama hosgeldiniz</h1><p>içerik yazi,,ıvır zıvır
. </p></body></html>
Tarayıcımızda default.php dosyasının kaynak koduna bakacak olursak,Aşağıdaki gibi ifadelerle karşılaşağız:
PHP:
<html><body><a href=default.php>Anasayfa</a> |<a href=about.php> Hakkımızda</a> |<a href=contact.php> İletişim</a><h1>Anasayfama hoşgeldiniz</h1><p>Some text</p></body></html>
require() Fonksiyonu
PHP:
<html><body><?phpinclude(wrongFile.php);ec ho Selamlar!;?></body></html>
Hata Mesajı:
PHP:
Warning: include(wrongFile.php) [function.include]:failed to open stream:No such file or directory in C:\home\website\test.php on line 5Warning: include() [function.include]:Failed opening wrongFile.php for inclusion(include_path=.;C:\php5\pear)in C:\home\website\test.php on line 5Selamlar!
echo ifadesinin işlendiğine dikkat edin,bunun sebebi include() fonksiyonunun hata durumunda script uygulamasını durdurmamasıdır.Şimdi aynı kodu require() fonksiyonu kullanarak işletelim;
PHP:
<html><body><?phprequire(wrongFile.php);ec ho Selamlar!;?></body></html>
Hata Mesajı
PHP:
Warning: require(wrongFile.php) [function.require]:failed to open stream:No such file or directory in C:\home\website\test.php on line 5Fatal error: require() [function.require]:Failed opening required wrongFile.php(include_path=.;C:\php5\pear )in C:\home\website\test.php on line 5
require() fonksiyonu echo ifadesini işletmez,fatal error durumunda uygulamayı derhal sona erdirir.
Uzun lafın kısası; geniş çaplı ve büyük projelerinizde include() fonksiyonu yerine require() fonksiyonunu kullanmanızı öneririm,bu şekilde gözden kaçan hataları daha rahat yakalamanız kolaylaşır,küçük hatalar ilerde baş ağrıtabilir.
PHP - Çerezler
Cookie - Türkçesi ile çerez , kullanıcıyı ayırt etmeye yarar.
Cookie-Çerez Nedir?
Cookie kullanıcıyı ayırt etmenin en sağlam yoludur. Cookie, sunucu makinanın kullanıcı bilgisayarına yerleştirdiği küçük boyutta dosyalardır.Tarayıcının bir sayfayı açtığı her tekrar da sunucu çerezlerini tekrar gönderir. PHP ile , çerez değerlerini hem oluşturur hem de düzenleyebilirsiniz.
Cookie-Çerez Nasıl Oluşturulur?
Çerez oluşturmanin işlevi setcookie() dir.
Not: setcookie() fonksiyonu <html> tagından önce yazılmalıdır.
Syntax
Örnek:
Aşağıdaki örnekte,user isminde Ali Parlak imzasıyla bir çerez oluşturacağız.Aynı zamanda çerezimize 1 saat geçerlilik süresi -ömür verelim:
Not: Çerez değeri gönderildiğinde , otomatik olarak URLencode edilir ,ve çerez ulaştığında yine otomatik olarak decode edilir. (URLencoding işlemini engellemek için , setrawcookie() işlevi kullanılabilir).
Dipnot: Encode - Kodlamak, decode - kodu çözmek
Çerez Değerleri Nasıl Düzenlenir?
$_COOKIE değişkeni çerez değerlerini düzenleyebilir.
Aşağıdaki örneğimizde , user adlı çerezi düzenleyerek sayfaya yazdıran bir kod yazalım;
Sıradaki örnekte , çerez gönderilip gönderilmediğini kontrol eden isset() fonksiyonunu yakından inceleyelim;
Çerez Nasıl Silinir?
Çerez silerken kesinlikle çerezin geçerlilik süresi geçmiş olmalı.
Örnek silme işlemi:
Cookie - Türkçesi ile çerez , kullanıcıyı ayırt etmeye yarar.
Cookie-Çerez Nedir?
Cookie kullanıcıyı ayırt etmenin en sağlam yoludur. Cookie, sunucu makinanın kullanıcı bilgisayarına yerleştirdiği küçük boyutta dosyalardır.Tarayıcının bir sayfayı açtığı her tekrar da sunucu çerezlerini tekrar gönderir. PHP ile , çerez değerlerini hem oluşturur hem de düzenleyebilirsiniz.
Cookie-Çerez Nasıl Oluşturulur?
Çerez oluşturmanin işlevi setcookie() dir.
Not: setcookie() fonksiyonu <html> tagından önce yazılmalıdır.
Syntax
PHP:
setcookie(isim, deger, suresi, dosya_yolu, domain);
Örnek:
Aşağıdaki örnekte,user isminde Ali Parlak imzasıyla bir çerez oluşturacağız.Aynı zamanda çerezimize 1 saat geçerlilik süresi -ömür verelim:
PHP:
<?phpsetcookie(user, Ali Parlak, time()+3600);?><html><body></body></html>
Not: Çerez değeri gönderildiğinde , otomatik olarak URLencode edilir ,ve çerez ulaştığında yine otomatik olarak decode edilir. (URLencoding işlemini engellemek için , setrawcookie() işlevi kullanılabilir).
Dipnot: Encode - Kodlamak, decode - kodu çözmek
Çerez Değerleri Nasıl Düzenlenir?
$_COOKIE değişkeni çerez değerlerini düzenleyebilir.
Aşağıdaki örneğimizde , user adlı çerezi düzenleyerek sayfaya yazdıran bir kod yazalım;
PHP:
<?php//çerezi yazdirecho $_COOKIE[user];// Butun çerezleri gormenin yoluprint_r($_COOKIE);?>
Sıradaki örnekte , çerez gönderilip gönderilmediğini kontrol eden isset() fonksiyonunu yakından inceleyelim;
PHP:
<html><body><?phpif (isset($_COOKIE[user]))echo Hosgeldiniz . $_COOKIE[user] . !<br />;elseecho Hosgeldin Misafir!<br />;?></body></html>
Çerez Nasıl Silinir?
Çerez silerken kesinlikle çerezin geçerlilik süresi geçmiş olmalı.
Örnek silme işlemi:
PHP:
<?php// 1 saat oncesine geçerlilik süresi biten çerezlersetcookie(user, , time()-3600);?>
Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)