noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Karan2offical 1
Karan2offical
Fethi Polat 1
Fethi Polat
ShadowFon 1
ShadowFon
bikral 1
bikral
-TuRKuaZ- 1
-TuRKuaZ-
SLyFeLLowTR 1
SLyFeLLowTR
TGamesZeus 1
TGamesZeus
Hikaye Ekle

Bilgisayar Programcılığı Programı Ve Eğitim.

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan JustMyLove
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 618

JustMyLove

Level 7
TM Üye
Konular
254
Reaksiyon Skoru
193
Altın Konu
0
TM Yaşı
14 Yıl 8 Ay 18 Gün
Başarım Puanı
140
MmoLira
-3
DevLira
0
Ticaret - 0%
0   0   0

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

Bilgisayar Programcılığı Programı
Dünyada sanayileşme her geçen gün artmakta ve gelişmektedir. Bilgisayar teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bilgi ekonomisine geçişle birlikte bilgisayar alanında çeşitli kariyer geliştirme olanakları ortaya çıkmıştır. Ülkemizde bütün sektörlerde bilgi işlem elemanı talebi yüksektir ve giderek artmaktadır. Bilgisayar teknolojilerindeki hızlı gelişme, sektörde çalışanların ve sektöre yeni girecek olanların, bu yeni gelişmeler ve teknolojiler konusunda sürekli olarak geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Yaşanan ekonomik gelişmeler iş yaşamını derinden etkilemekte ve e-iş ve e-ticaret olarak adlandırılan yeni yöntemleri devreye
sokmaktadır. Firmalar işlerini ve ticaretlerini bu tür elektronik platformlara taşırken ve çalışmalarını bu yöntemlerle sürdürürken nitelikli bilgi teknolojisi elemanlarına gereksinim duymaktadır. Bu bağlamda bilişim sektörünün yetişmiş ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla YÖK` na bağlı Meslek Yüksek Okullarında kullanılan ve İKMEP (İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi) kapsamında hazırlanarak pilot Meslek Yüksek Okullarında uygulanan mevcut programlar ve sektörün görüşleri değerlendirilerek, Meslek Yüksekokulumuzda kullanılmak üzere Bilgisayar Programcılığı Programı hazırlanmıştır.

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]--> Program ismi/unvanı:
“Bilgisayar Programcılığı“ programının, sektörün ihtiyaçlarını ve her alanda yazılacak yazılımlara cevap verecek nitelikte olduğu görülmüştür. Programdan mezun olan elemanlar, “Bilgisayar Web Programcısı“ unvanı alacaklardır. Mezunlar, bilgisayar programcılığı sektöründe mal-hizmet üreten, bilgisayar yazılımı ve web yazılım servisi hizmeti veren firmalarda, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edileceklerdir.

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Çalışma Alanları
Sanayi kuruluşları, medya kuruluşları, donanım, yazılım ve hizmet ve hizmet üreten ve geliştirilen firmalar, veritabanı sistemleri geliştiren firmalar, lojistik firmaları, internet çözümleri geliştiren firmalar, bilgisayar destekli endüstriyel tasarım firmaları, şirketlerin bilgi işlem birimleri, dikey geçiş ile lisans eğitimine devam edenler için akademik kariyer

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Türkiye İş Kurumu verileri-istihdam alanı
Türkiye İş Kurumu verilerine dayalı olarak yapılan incelemeler, bilişim sektörünün Bilgisayar Operatörü, Bilgisayar Programcısı, Elektronik Bilgisayar Operatörü, Bilgisayarlı Muhasebe Elemanı, Diğer Bilgisayar Makinesi Operatörleri vb adlarla hemen hemen aynı yeterliliğe sahip meslek elemanına ihtiyaç olduğu ve işe yerleştirilen toplam meslek elemanları içinde %3-4 ile önemli bir oranı temsil ettiği görülmektedir.

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Mesleki Orta Öğretim Programları
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki, Erkek Teknik ve Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüklerinin, Bilişim Teknolojileri Alanı (bilgisayar teknik servisi, ağ işletmenliği, web programcılığı, veri tabanı programcılığı) programları incelendiğinde, mezun öğrencilerin meslek yüksek okulunda açılan bilgisayar programcılığı için ön bilgilerle donanımlı olarak eğitildikleri tespit edilmiştir.

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Dikey geçiş yapılabilecek lisans programları
Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar-Enformatik, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Ve Teknolojileri, Elektronik Ve Bilgisayar Öğretmenliği, Enformasyon Teknolojileri, Fizik, İstatistik, İstatistik Ve Bilgisayar Bilimleri, Kontrol Öğretmenliği, Matematik-Bilgisayar, Meteoroloji Mühendisliği, Uzay Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği

<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->ISCED` 97 ve FOET` 99 Meslek Standartları
“Bilgisayar Programcılığı Programı“nın oluşturulmasında, MEB-YÖK işbirliği ile yürütülen, İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi (İKMEP) kapsamında, beşinci seviye ISCED` 97 ve FOET` 99meslek standartlarına dayalı olarak, işgücü piyasası ile meslek yüksekokulları ve mesleki teknik orta öğretim kurumları arasında istihdama yönelik olarak hazırlanan “Bilgisayar Programcılığı Programı“ temel alınmıştır. Geniş çaplı bir program geliştirme sürecinden geçilerek hazırlanan programın içerikleri, iş piyasasında meslek analizlerinin yapılması, meslek elemanlarının yeterliliklerinin tespit edilmesi doğrultusunda hazırlanmıştır. Ayrıca üniversitemizin Uzaktan Eğitim Meslek Yüksek Okulunda uygulanan mevcut “Bilgisayar Programcılığı“ programı ve İstanbul, İzmir gibi bilgi ekonomisinin hızla ilerlediği büyük şehirlerdeki üniversitelerin ilgili programları incelenerek program oluşturulmuştur.
1.PROGRAMA KAYIT YAPTIRACAK ÖĞRENCİLERDE ARANACAK ÖZELLİKLER
Bu programa alınacak öğrencilerin, özellikle Anadolu Meslek ve Meslek lisesinin Bilgisayar Programcılığı alanlarının ağırlıklı olarak tercih edilmekle beraber ilgi duyan normal lise mezunlarının da istedikleri takdirde bu alanı seçebilecektir.
2.Öğrencilerin Staj Durumu
Öğrencinin bilişim sektöründe yapacağı pratik ve uygulamalı eğitimi kapsamaktadır. Öğrencilerin; iş yerlerindeki eğitim, uygulama stajları, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esas ve usuller çerçevesinde yapılır.
3.Programdan Mezun Olmak İçin Gerekli Koşullar

Öğrenim süresi 2 yıl olan bilgisayar Programcılığı Programından mezun olabilmek için, Bilgisayar programcılığı önlisans Programında yer alan tüm derslerin teorik, uygulama ve mesleki uygulamaları ile yaz stajlarından başarılı olunması zorunludur. Mezuniyet kredisi 120 kredidir.
4. Meslekte İlerleme (Dikey ve Yatay Geçiş)
YÖK`ün ilgili mevzuatı doğrultusunda yatay ve dikey geçiş yapılır.
Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar-Enformatik, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Ve Teknolojileri, Elektronik Ve Bilgisayar Öğretmenliği, Enformasyon Teknolojileri, Fizik, İstatistik, İstatistik Ve Bilgisayar Bilimleri, Kontrol Öğretmenliği, Matematik-Bilgisayar, Meteoroloji Mühendisliği, Uzay Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği
5. Programdan Mezun Olanların İş Bulma Durumları
Bilgisayar Programcılığı Programından mezun olan öğrenciler;
  • Kamu ve özel kuruluşların Bilgi İşlem birimlerinde,(EK-1)

• EĞİTİM SÜRESİ
Dört Yarıyıldır (Staj süresi dâhildir).
<!--[if !supportLists]-->7. <!--[endif]-->ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN DERSLER

ZORUNLU DERSLER
YÖK veya Yüksek Öğretim Kurumları tarafından belirlenen ve tüm programlar için zorunlu olan dersler ile bölüm ve/veya program için temel ve ortak yeterlikleri kazandırmayı hedefleyen derslerdir.

MESLEK DERSLERİ
Mesleğe ilişkin yeterlikleri kazandırmaya yönelik derslerdir. Meslek dersleri, yeterlik tablosuna göre eğitim kurumlarınca ilgili mevzuat çerçevesinde ders planından seçilerek uygulanır. Seçilen meslek derslerinin, süresi, içeriği, ölçme-değerlendirme ve öğretim yöntemleri belirlenirken yeterlik tablosu, ders bilgi formları, modül bilgi formları ve işlem analizlerindeki açıklamalar esas alınır.

SEÇMELİ DERSLER
Öğrencinin bireysel gelişimi ve yaşam kalitesinin artırılması, sektörel ve bölgesel ihtiyaçlar, eğitim kurumunun koşulları ve öğrencinin istihdamına katkıda bulunacak ilave yeterliklerin kazanılması, disiplinler arası çalışmalar vb. durumlar dikkate alınarak, ilgili program ya da diğer programlardaki derslerden seçilir.
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Öğretim Elemanı Başına Düşmesi Gereken Öğrenci Sayısı
30/2
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Ankara Meslek Yüksekokulu
Gazi Üniversitesi, Ankara Meslek Yüksekokulu, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı arasında ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucu, 10 Temmuz 2001 tarihinde kabul edilen 4702 sayılı kanun ile “Meslek Liselerinden Meslek Yüksekokullarına Sınavsız Geçiş“ sistemi kapsamında 2002 yılında açılmıştır. Yüksekokul öğrencilerinin büyük çoğunluğu Ankara`da bulunan mesleki ve teknik liselerden sınavsız geçiş ile gelmektedir.

ÖĞRETİM ELEMANLARI
Öğr.Gör. İbrahim Cihan Yetişken

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri