berkmenoo 1
berkmenoo
mavzermete 1
mavzermete
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
xranzei 1
xranzei
Bvural41 1
Bvural41
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Hikaye Ekle

Anlamlı Rastlaşmalar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan zeyn0
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 2
  • Görüntüleme Görüntüleme 244

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

Günümüz dünyası artık sâdece küçülmüş durumda değil, onun üzerinde 7 milyarı aşkın insan yaşıyor. Her olayın bir nedeni vardır ama o neden, başka etmenlerden dolayı ortaya çıkmış yada oluşmuştur. Yani olayın oluşumu (Sebep-Sonuç Yasası’nın işleyişi) lineer (doğrusal) değil, kaotiktir. Bu nedenle de, ünlü matematikçi Prof. Ian Stewart’ın dediği gibi, “Evrende olup biten her şeyi anlayacak ve açıklayacak durumda değiliz.” Aklımızın ermediği durumlardaki nedenselliği açıklayamadığımız zaman, “tesadüf” demekte buluruz rahatlığı.

Oysaki, tezahüratın birimleri, iletişim ve etkileşim örüntüsüyle birbirine bağlıdır ve bu anlamda “bütünsellik” söz konusudur. Yaratılmış olan her şey hem birbirini etkiler, hem de birbirinden etkilenir durumdadır. Bizler beş duyumuzla bu etkileşimi / örüntüyü ve bütünselliği algılayacak durumda olmadığımız için, bir olayın / olgunun nedensellik yönünü göremiyoruz, bilemiyoruz. Dahası, bu duruma bir açıklama da getiremediğimiz için “tesadüf” deyip geçmede buluyoruz rahatlığı. Araştırmak ve fikir çilesi çekme zahmetine katlanmak kendini bilmez beşerin işine gelmediği için, her sıkıştığımız zaman “tesadüf” sözcüğü otomatik olarak çıkar ağzımızdan. Oysaki gezegenimizin seçkin ve saygın bilim adamlarından Albert EINSTEIN, “Tanrı zar atmaz.” demişti yıllarca önce.

Evrende rastgelelik, gelişigüzellik, keyfilik ve hesapsızlık yok. Her şey, her olgu ALLAH Yasaları’na (İlahi İrade Yasaları, Sünnetullah) göre olup duruyor. Beşer kafasının anlamakta zorlandığı bu güzel işleyiş üzerinde en çok kafa yormuş (“fikir çilesi çekmiş”) bilim adamlarından biri de Carl G.Jung’dur. Seçkin ve saygın bilim adamı Jung’un bu konudaki önerisi “eşzamanlılık” olarak geçmiştir bilim tarihine. Eşzamanlılık kuramına göre; olup duran her şey, sadece nedensellik zinciriyle değil, “anlamlı çapraz bağlantılar” yoluyla da birbirine bağlıdır. Normalde (beşeri mantık ile) yan yana gelmeyecek olaylar, sanki aralarında kestirme bir yol varmış gibi “anlamlı çapraz bağlantılar” yoluyla ortaya çıkıverirler. Gören gözler için çevremiz bunun örnekleriyle doludur. İşte bu “ibretlik” “anlamlı çapraz bağlantılar” ın ürünü olan ve medyaya yansımış bir dizi örneği bu çalışmamızla sizlere sunuyoruz.

Kasabanın yegâne barına tökezleyerek giren ayyaş, içeride oturmakta olan ve kendisi gibi barın sürekli müşterilerinden olan adamın masasına yaklaşır ve kendisine bir içki ısmarlayıp ısmarlayamayacağını sorar. Yanıt hemen gelir: “Elbette, neden olmasın.”. İlk adam sorar: “Nerelisin?”. “İrlandalıyım.” der ikinci adam. Birinci adam hemen tepki verir: “ ‘Ben de İrlandalıyım.’ deme sakın! İrlanda’nın onuruna içelim hadi.”. “Elbette.” der ikinci adam. “Yahu, merak ettim.” diye tekrar söze başlar birinci, “İrlanda’nın neresindensin?” “Dublin.” der ikincisi. “İnanmıyorum.” der birincisi, “Ben de Dublin’denim, ya hu!” “Dublin’in onuruna…” diyerek, ikinci kez kadeh kaldırırlar birlikte. Çok geçmeden, birincisi: “Dubin’de hangi okula gitmiştin?”. “Saint Mary” der ikincisi ve ekler: “62’de mezun olmuştum.” “Olamaz!” diye zıplar birincisi, “Ben de o okuldan 62’de mezun oldum!”. O arada başka bir müşteri girmiştir bara. Barmene sorar; “No’luyo abi burada?” “Önemli değil.” der barmen, “O’reilly ikizler gene sarhoş…”.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri