Agora Metin2 1
Agora Metin2
Bvural41 1
Bvural41
kaptanmikro1 1
kaptanmikro1
R 1
Roksam
[DEV]AB 1
[DEV]AB
Sevdamsın 1
Sevdamsın
farkmt2official 1
farkmt2official
emirhanHCL 1
emirhanHCL
Scarlet 1
Scarlet
Hikaye Ekle

R.U.S.E. BETA İnceleme

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Black White
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 3
  • Görüntüleme Görüntüleme 285

Türkiye'de ilk Mobil & PC Aynı Anda Metin2 Oyna. Triarchonline kalıcı ve uzun ömürlü yapısı ile 24 Temmuz'da açılıyor. | 1-99 Mobil Metin2 Triarch HEMEN TIKLA!

BU STRATEJİDE SAHTEKARLIĞIN BİNİ BİR PARA

Arkadaşlar arası eğlence ortamlarımızın vazgeçilmezlerinden masaüstü strateji oyunlarını ve monitör başında hayatlarımızın bir kısmını tüketen -özellikle çoklu oyuncu seçeneği gelişmiş- gerçek zamanlı strateji (GZS) oyunlarını aynı potaya koymak kolay değil. Haziran ayı içinde PC, PS3 ve 360’a çıkarma yapmaya hazırlanan R.U.S.E. ise sunduğu oyun tecrübesiyle bu ulvi görevi sahiplenmeye hazırlanıyor.
R.U.S.E.’u geçtiğimiz yıl bir hayli ses getiren tanıtım videosundan hatırlıyor olabilirsiniz. Dokunmatik bir masa şeklindeki ekran üzerinde, iki oyuncunun gerçek zamanlı olarak türlü taktiklerle İkinci Dünya Savaşı’ndan bir çıkarma sahnesinde mücadele ettiği video “vay anasını demek ki oyunlar böyle oynanacak artık!” şeklinde sosyal ağlarda paylaşılmış ve herkesin dikkatini çekmeyi de başarmıştı. Eugen Systems tarafından geliştirilen ve Ubisoft’un dağıtımını üstlendiği RUSE hakkında merak yaratan video tanıtımından sonra bu beta sürecine kadar çok bir haber almamıştık. Açıkçası beta sürecine girerken ne oyunun oynanış yapısı ne de içeriği hakkında ayrıntılı bilgiye sahip değildim. Bildiklerim oyunun bir çok GZS’nin farklı yapısından esinlenilirken formüle Risk gibi masaüstü stratejilerinin temel özelliklerinin katılarak tür içinde ayrı bir konuma gelme amacında olduğuyla sınırlıydı. Klasik deneme sürüşü modunda girdiğim oyun belki de bu yüzden ilk dakikasından itibaren hem yeniliklerle şaşırtmayı, hem de tanıdık bir şeylerin davetkar atmosferiyle etkilemeyi başardı beni.

ruse1.jpg

EV YAPIMI STRATEJİ ÇORBASI

Beta’da edindiğim tecrübeyi biraz açmak gerekirse; öncelikle RUSE’u şu haliyle “gerçek zamanlı strateji dinamikleriyle oynanan Risk” olarak basitçe tanımlamak mümkün. Hatta bu çok da orijinal olmayan tanımı yaparken iyi bile hissediyorum, çünkü bu karışımın verdiği eğlence tarifsiz. Oyunda bir çarpışmayı kazanmak için rakibinizi tamamen bertaraf edip üssünü ele geçirmeli veya rakibinizden daha fazla puana sahip olarak çarpışmayı noktalamalısınız. GZS’lerin önemli bir temel taşı olan kaynak toplama işi ise harita üzerinde rakibinizle ele geçirme mücadelesine gireceğiniz tedarik depolarına üs kurma şeklinde belirlenmiş. Hem bu tedarik depolarınız, hem de oyun içinde üslerinizi şekillendireceğiniz diğer binalar, inşa alanını seçtikten sonra mühendis ekibi alana ulaştığı anda kurulmuş oluyor. Bu iki özelliği sayesinde oyunun strateji dinamiği çok hızlı işliyor ve neredeyse üs kur/kaynak topla zihniyetinden ayrı duran bir taktik stratejiye dönüşüyor. Harita üzerindeki sayılı tedarik noktalarının oyun sırasında durağan ve sınırlı bir ekonomiye sebebiyet verdiğini tahmin etmişsinizdir, bu noktada kaynak ve üretim planlama kabiliyetiniz (endüstri mühendisleri iş başına hehe) çok güzel ölçülüyor. Kapalı çoklu oyuncu betası’ndan sonra Açık Beta’da oyunculara sunulan yapay zeka’ya karşı oynayabilme özelliği bana gösterdi ki kolay seviyedeki yapay zeka bile bu hesaplamayı çok iyi yapıp kılı kırk yararak müthiş zenginlikte hamlelerle üzerinize gelebiliyor.

ruse3.jpg

ALİ CENGİZ VE ONUN BÜTÜN ARKADAŞLARI

ruse10.jpg
Oyunu daha önce kapalı çoklu oyuncu betası’nda oynamadıysanız yapay zekaya karşı bir süre alıştırma yaptıktan sonra hayatın acı gerçekleriyle karşılaşmanız çok yararlı olacaktır. Çünkü hayat yalan dolan, ihanet, kandırmaca ve alicengiz (alisezgin?) oyunuyla dolu. Dalga geçmiyorum, sadece lafı oyuna adını da veren müthiş taktiksel zenginlik öğesine yani hile kartlarına (ing. ruse cards) getirmeye çalışıyorum. Evet, aynı bir masaüstü strateji oyununda olduğu gibi (kısaca Risk desek mi artık sadece?) RUSE’da da oyunun gidişatını hayati şekilde etkileyen ve normalde ortalamanın üstünde kalitede bir GZS olarak tanımlanabilecek oyunu müthiş bir taktiksel zenginliğe bürüyen kartlarımız var. Bu dalavere kartları oyunda savaştığınız sürece taktik barınıza otomatik olarak düşüyor ve birikmeye başlıyor. İstediğiniz zaman kullanabildiğiniz bu süre ve birim kısıtlamalı kartların bölgesel bir sınırlaması da var, bölmelere ayrılan oyun haritasının belirlediğiniz bir kısmına uygulayabiliyorsunuz bu kartları. Örnek vermek gerekirse Fanaticism kartı belli bir bölgedeki askerlerinize belli süre için savaşmayı değil ölmeyi emretmenizi sağlarken, Reverse Intel kartı düşmanın hafif donanımlı birliklerinizi ağır silahlı birlikler gibi görmesini sağlayarak sizin için güzel bir yanılsamaya olanak veriyor.
Böyle arkadan bıçaklama, sağ gösterip sol vurma zihniyeti olur da ortamda casusluk dönmez mi diyorsanız çok haklısınız, dönmez olur mu? Spy Plan kartını düşmanın tanımlı/tanımsız bütün birimlerini görmek için kullanabiliyorsunuz. Benim oyundaki favorim ise bence kartların en eğlencelisi olan Dummy Building kartı. Bu muhteşem hile ile rakibinizin tahmini panik atak sınırları içine yerleştirdiğiniz bir sahte bina rakibe gereksiz savunma harcaması ve inanılmaz büyüklüklere ulaşabilen savaş alanı içinde çok önemli bir değere sahip olan “dikkatin” boşa harcanması olarak geri dönüyor. Dikkatinizi yoğunlaştırıp yeterli olacağını düşündüğünüz kadar da olsa tonla silah yatırımı ile, kendinizden çok emin bir şekilde taktik kurarak giriştiğiniz bir düşman üssünün sahte olduğunu anladığınız ve tam da o anda geride bıraktığınız varlıklara dadanan düşmana yetişemeyeceğinizi fark ettiğiniz an, internetlerin ünlü “epic rage” karakterine taş çıkartırcasına ettiğiniz isyan ana haber bültenlerine konu olur.

ruse5.jpg

EL ALAMEIN’DEN RHINELAND’E YOL OLUR…

Oyunun bir başka çok önemli özelliği ise gerçekten çok ayrıntılı hazırlanan istatistik sistemi. Henüz 2. Dünya Savaşında geçmesi dışında bir senaryo kırıntısı öğrenemediğimiz oyun her yönüyle çoklu oyuncu dünyasına yönelik hazırlandığını belli ediyor bu yönüyle de. Katıldığınız her savaşı, her görevi, bütün zafer ve yenilgilerinizin yanı sıra oyun tarzınızı da kayda alan ve tecrübe puanı/seviye yöntemiyle seviyenizi kaydeden bu sistem oyuncu profillerini belirlemede ve çevrimiçi maçlarda oyuncu karşılaştırmada çok başarılı, çok da hızlı çalışıyor. Zaten oyunun genel olarak teknik yönünü başarılı buldum bu beta sırasında. Çıkışına 2 ay kala hem çevrimiçi hem çevrimdışı performansının bu seviyede olması sevindirici. Birim seçmede zaman zaman nadiren yaşanan gecikmeler ve birkaç grafik bozulması dışında hata hatırlamıyorum. Gerçekten temiz ve yüksek kalitede bir grafik yapısına sahip oyunun IRISZOOM Engine isimli motoru inanılmaz boyutlardaki savaş alanını başarılı şekilde modelleyebilme iddiasında, tabi ki şimdilik iddia edilen boyutları görme imkanımız yok beta’da ama buna rağmen görünürdeki performans umut verici. Oyunun şimdilik çok net olmayan senaryosu Amerikan tarafı üzerine yoğunlaşacak ve muhtemelen kontrol edilebilir taraf Amerika olacak; İtalya, Fransa, Büyük Britanya, Sovyetler Birliği ve Almanya olarak sıralanan diğer 5 tarafın “derin ve tam ölçekli, Kuzey Afrika’dan Almanya’ya uzanan” senaryo kısmında nasıl yer alacağını bilmiyoruz.

ruse6.jpg

İlk bakış sonucu olarak, RUSE’un beta’ya katılırken beklediğimden daha iyi bir etki bıraktığını söyleyebilirim üzerimde. Bir çok başarılı GZS örneğinin özelliklerini taşıyan, bunları geliştiren ve zengin öğelerle birleştiren bir oyun sergiliyor şu an Eugen Systems ve Ubisoft. 4 Haziran 2010’da PC, X360 ve PS3 için piyasaya çıktıktan sonra gerçek ölçütünde inceleme imkanı bulacağımız oyun için şahsen sabırsızım şu anda. Steam’de an itibariyle kalan süre olarak gözüken 8.2 günü oyunu daha fazla keşfetmek için kullanacağımdan eminim.

Yazar dipnotu:
Yazı boyunca oyun içeriği hakkında kullanılan kelimelerden bazıları: “mücadele, çarpışma, bertaraf, yalan, dolan, ihanet, ali cengiz oyunu, ali sezgin, arkadan bıçaklamak, sağ gösterip sol vurmak, epic rage…”

Güzeeel…

ruse8.jpg

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri