emirhanHCL 1
emirhanHCL
farkmt2official 1
farkmt2official
mannaxxx 1
mannaxxx
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Hikaye Ekle

Daha İyi Daha Atak Bir Vista

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan serial25
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 671

Türkiye'de ilk Mobil & PC Aynı Anda Metin2 Oyna. Triarchonline kalıcı ve uzun ömürlü yapısı ile 24 Temmuz'da açılıyor. | 1-99 Mobil Metin2 Triarch HEMEN TIKLA!

Chıp Online'dan ve başka forumlardan bulduğum dökümanları bira araya getirerek makalemi yayınlayacağım.

Herkes Vista'ya yavaş,oyunlar için çok ram isteyen,uyumsuz bir işletim sistemi olarak görüyor.Xp nin programlar için az ram istediği kesin.Ama microsoft ve bir sürü yazılım ve bilgisayar parça üreticileri,Xp'ye uyumlu parça-program yapmıyor.

Vista'nın güncelleştirme özelliği ile trojan ve trojan atı larına karşı anti virüssüz engelliyor.

Çoğu Virüs Xp ye göre kodlanmıştır,xp güncel olmadığı için bu virüsleri algılamaz ve pc niz yavaş yavaş ölür.

Bu yüzden 20-25 tl verip 1gb ram alarak daha iyi bir pc sahibi olabilirsiniz.Üstelik Şıklık ve Hız bakımından.

Daha hızlı,daha atak ve daha uyumlu bir Vista !

:Bu liste size Vista'nızı nasıl daha atak ve daha hızlı bir hale getirebileceğinize dair öneriler getirmektedir.Bilgisayar kullanmaya bu gün başlayandan ileri düzey kullanıcılara kadar herkese hitap etmesi açısından en basit konular bile anlatılmıştır.Bu bir paket değildir.İstediğinizi uygulayabilir,istediğinizi deneyip geri dönebilirsiniz.Liste çok uzun olduğundan her konu bağlantılarla anlatıldı.Her bağlantı CHIP ONLINE'daki blog sayfamadır.

ÖNCELİKLE SİSTEMİNİZİN HIZINI ÖLÇÜN
Yaptığınız değişikliklerin sisteminize olan etkisini göz kararı ölçmeniz çoğu zaman sizi yanıltacaktır.Ayrıca sisteminizin şu andaki hızını bilmenizde size doğru bir karşılaştırma olanağı verecektirVista'da yeniden başlatma zamanını ölçmeYaptığınız değişikliklerin sisteminize olan etkisini görmek için program kurmanıza gerek yok.Doğru ölçümler almak için değişiklik yapmadan önce siteminizin yeniden başlama süresini ölçün.Temiz bir ölçüm için Bilgisayarı başlatıp hiçbir işlem yapmadan tekrar başlatın.Ve çıkan sonucu not edin.Daha sonra yaptığınız değişikliklerin sisteminizde bir hız artışına yol açıp açmadığını kontrol etmek için yine temiz bir bilgisayarla süreyi ölçün.Çünkü uzun bir çalışmadan sonra pc nin kapanış hızı programlara göre değişecektir.Buda tamamen tesadüfi ölçümler yapamanız demektir ve doğru ölçümler yapmanızı engeller.Şimdi ölçüm aracımızı yapalım.

1-Masaüstüne yeni bir metin belgesi açın ve aşağıda ki kodları kopyalayıp yapıştırın

Option Explicit
On Error Resume Next
Dim Wsh, Time1, Time2, Result, PathFile, MsgResult, MsgA, AppName, KeyA, KeyB, TimeDiff
MsgA = "Lütfen bütün açık uygulamaları kapatın ve TAMAM deyin."
KeyA = "HKEY_CURRENT_USER\Software\RestartTime\"
KeyB = "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Run\RestartTime"
AppName = "ReBoot-Time"
Set Wsh = CreateObject("WScript.Shell")
PathFile = """" & WScript.ScriptFullName & """"
Result = wsh.RegRead(KeyA & "Times")
if Result = "" then
MsgResult = Msgbox (MsgA, vbOKCancel, AppName)
If MsgResult = vbcancel then WScript.Quit
Wsh.RegWrite KeyA & "Times", left(Time,8), "REG_SZ"
Wsh.RegWrite KeyB, PathFile, "REG_SZ"
Wsh.Run "cmd /c Shutdown -r -t 00", false, 0
else
Wsh.RegDelete KeyA & "Times"
Wsh.RegDelete KeyA
Wsh.RegDelete KeyB
TimeDiff = DateDiff("s",Result,left(Time,8))
MsgBox "Bilgisayarınızın yeniden baslatılması " & TimeDiff & " saniye surdu", VbInformation, AppName
end if
wscript.Quit

EDİT:script i türkçe olarak yeniden düzenledim

Metin belgesinde ki dosya kısmına tıklayıp "farklı kaydet" yoluyla "reboot.vbs" adıyla metni masaüstüne kaydedin "reboot" kısmına istediğiniz herhangi bir adı verebilirsiniz fakat sonu ".vbs" ile bitmeli.Şimdi masaüstünüzde reboot adında bir dosya belirecek

2-Bu dosyaya çift tıklayın çıkan dialog kutusuna ok demeden önce bütün açık programlarınızı kapatın-aksi takdirde süre uzayacaktır-ve ok deyin.Artık bilgisayarınız tekrar başlatılacak ve açıldığında süre size bu şekilde gösterilecektir.

image.php

NOTLAR:
Bu script kayıt defterine iki anahtar ekleyerek çalışıyor fakat işi bittiğinde bu anahtarları otomatik olarak siliyor.Yani pc de herhangi bir artık bırakmıyor bu yüzden içiniz rahat olabilir
Xp dede çalışıyor fakat ben denemedim
1-BİLGİSAYARLA BERABER GELEN GEREKSİZ PROGRAMLARI SİLİN
Bir çok bilgisayar ilk alındığında içinde pek çok gereksiz programlar veya gerekli programların deneme sürümüyle gelir.Bunları kaldırmak hem bilgisayarınızı rahatlatacak hem de performansını arttıracaktır
Vista'da program kaldırma
1-Başlat'a basın
2-Denetim masası'nı seçin
3-Denetim masası giriş'i kullanıyorsanız "program kaldır"ı,klasik görünümü kullanıyorsanız "programlar ve özellikleri" tıklayıp açın
4-Kaldırmak istediğiniz programa sağ tıklayıp talimatları uygulayın

wol_error.gif
Aşağıdaki resim küçültülmüştür. Buraya tıklayarak büyütebilirsiniz. Resmin orijinal boyutları 897x769.
image.php

Bu şekilde program kaldırma kaldırılmak istenen programın kendi kaldırma komutunu çalıştırarak programı kaldırır.Fakat pc ye yüklenebilecek binlerce çeşit program içinde kötü yapılandırılmışlar çok fazla olduğundan arkada kullanılmayan kayıt defteri girişleri ve artık dosyalar bırakmaları olasıdır.Bu yüzden program kaldırırken 3. parti yazılımlardan birini kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.Bunlar programın kendi kaldırma komutunu çalıştırıp programı kaldırdıktan sonra geride kalan artıkları temizleyerek programın tümüyle kaldırılmasını sağlarlar.Ben "revo uninstaller"i kullanıyorum sizde tavsiye edilen bir kaldırma aracını kullanabilirsiniz
2-BIOS'UNUZU GÜNCELLEYİN
Güncel bir bios ve sürücüler her zaman daha az hata ve daha hızlı bir bilgisayar demektir.Her güncel sürücü bir hatayı düzeltir ve ilişkili olduğu aracın daha hızlı ve daha uyumlu çalışmasını sağlar.Bu yüzden sürücülerinizin güncel olup olmadığını üreticilerin sitelerinden düzenli olarak kontrol edin.

3-DAHA FAZLA RAM EDİNİN
Yapacağınız her ram yükseltmesi size mutlaka bir performans artışı sağlayacaktır.Ram fiyatları bu kadar düşmüşken binlerce lira verdiğiniz bir bilgisayardan 50 dolarlık ram i esirgemeyin.Günümüz koşullarında 1.5 gb lık programlar 15 gb lık oyunlarla uğraşırken 1 gb ram in yeterli olmayacağı aşikardır.En azından 2 gb ram edinin ve bunun dual kit çalışıyor olmasına dikkat edin

4-SP1'İ MUTLAKA KURUN
Zaten otomatik güncellemeleriniz açıksa ve internet bağlantınız varsa bilgisayarınıza SP1 sessiz sedasız kurulmuştur.Fakat bir nedenden dolayı kurulu değilse mutlaka kurun.Çok şeyin değiştiğini farkedeceksiniz.(Tabii önümüzdeki aylarda indirilmeye sunulucak olan SP2 içinde bu geçerli)

5-ŞEFFAFLIĞI DEVRE DIŞI BIRAKIN
Vista'nın pencereleri şeffaf gösterme özelliği iyidir hoştur ama sistem kaynaklarınıda çokça sömürür.Zaten sistem kaynaklarınız kısıtlıysa bu özelliği devre dışı bırakmak sisteminizi önemli ölçüde hızlandıracaktır
Vista'da saydamlığı devre dışı bırakma

BİRİNCİ YOL:
1-Masaüstünde boş bir alana sağ tıklayın
2-Açılan pencereden kişiselleştirmeyi seçin
3-Açılan pencereden "pencere rengi ve görünümü"nü seçin
4-Açılan pencereden "saydamlığı etkinleştir" kutucuğundaki tik i kaldırın

wol_error.gif
Aşağıdaki resim küçültülmüştür. Buraya tıklayarak büyütebilirsiniz. Resmin orijinal boyutları 796x598.
image.php

5-Tamam deyip pencereleri kapatın

İKİNCİ YOL:
1-Başlat a basıp arama bölümüne regedit yazın
2-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\DWM anahtarını açın
image.php

3-Resimde işaretli alana sağ tıklayıp değiştir deyin
4-şeffaflığı devre dışı bırakmak için 1,devreye sokmak için 0 değerini girin ok deyip bilgisayarı yeniden başlatın
NOTLAR:
a)Vista home basic'te aero özelliği yoktur
b)Aero özelliğ için gerekli mimimum sistem gerksinimleri:
*min. 1 ghz işlemci
*min. 1 gb RAM
*min. directX 9 ve 128 mb harici ekran kartı
*piksel başına 32 bit derinliği destekleyen bir monitör6-GÖRSEL EFEKTLERİ OPTİMİZE EDİN
Görsel efektlerin bazıları çok kullanışlı olmadıkları ve sistem kaynaklarını sömürdükleri halde Vista'da devrededir.Öylesine ki bazılarını kapatsanız dahi farketmezsiniz.Ama onlar arkada sisteminizi sömürmeye devam ederler
Vista'da görsel efektleri optimize etme

1-"Başlat"a basıp bilgisayarıma sağ tıklayın
2-"Özellikleriseçin
3-Çıkan ekranın sol kısmında "gelişmiş sistem ayarları"nı göteceksiniz onu seçin.
4-Çıkan ekranda "performans" sekmesindeki ayarlar butonuna tıklayın
5-Burada 3 seçenek göreceksiniz.En iyi performans için ayarlayı seçerseniz sisteminiz oldukça hızlanacak fakat görsel açıdan felaket bir hal alacaktır.Bunun olmasını istemiyorsanız "özel" i seçin ve içindekileri resme göre ayarlayın(Ben saydam camı etkinleştirdeki tiki kaldırmadım ama isterseniz kaldırabilirsiniz.Görsellikten biraz feragat etmeniz gerekir ama en çok sistem kaynağı tasarrufu sağlayacağınız seçenek te budur)

7-VİSTA'NIN HARDDİSK E ERİŞİM HIZINI ARTTIRIN
Yapacağınız küçük bir ayarla hard diskinizin okuma ve yazma hızını arttırabilirsiniz.Uyarıları okumayı ihmal etmeyin.Vista'da hard diske erişim hızını arttırma
UYARI:
*Bu işlem herhangi bir güç kesilmesi durumunda bilgi kaybetmenize neden olabilir.Bu yüzden harici bir güç kaynağı ile desteklenmeyen masa üstü bilgisayarlarda uygulanması sakıncalı olabilir.
*Ayrıca güç tüketimini arttıracağı için genelde batarya ile kullanılan notebook larda kullanılması tavsiye edilmez.
NOT:
Bazı hdd kurulumlarında çalışmayabilir.Örn. raid uygulamaları.

1-Denetim masasını açın(Klasik görünüm)
2-Aygıt yöneticisini seçin
3-Aygıt yöneticisinde listeden hdd yi bulup sağ tıklayın
image.php

4-"Özellikler"i seçip çıkan ekrandan "ilkeler"i açın
5-Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi alttaki iki kutucuğu işaretleyin
image.php

6-Eğer en alttaki şıkkı işaretleyemiyor veya işaretlediğiniz halde işaretli kalmasını sağlayamıyorsanız biosa girin ve "HPET"i etkinleştirin.(HPET hakkında bilgiyi buradan alabilirsiniz: http://en.wikipedia.org/wiki/HPET)
7-Tamam deyip çıkın
8-Harici harddiklerde ise alttaki resimdeki şekilde işaretlemeniz yeterli olacaktır
image.php

image.php

image.php
9-GEREKSİZ BAŞLANGIÇ PROGRAMLARININI KAPATIN
Tamam bazı programların vista ile başlaması güzel ama bazılarıda gereksiz.Çoğu program kurulumda kendini başlangıç programlarına eklemeye çalışır,kuran kişinin ingilizcesi yetersiz ise bunu başarır da
smiley_smile.gif
Oysa başlangıç programlarına eklenen her program bilgisayarın açılış süresini biraz daha uzatır.Unutmayın başlangıçta başlamasını engellediğiniz her programı sonradan eğer ihtiyaç duyarsanız manuel olarak başlatabilirsiniz.Bunun için denetim masası/başlangıç programlarını değiştir yolunu kullanabilirsiniz.

10-KULLANILMAYAN SERVİSLERİ KAPATIN (Güncellendi:18.09.2009)
Vista'da default olarak etkin gelen pek çok servis aslında hiçbir zaman kullanmayacağınız servislerdir.Ama siz kullanmasanızda onlar sistem kaynaklarını tüketmeye devam ederler11-VİSTA'NIN TCP/IP AUTO TUNNİNG ÖZELLİĞİNİ AYARLAYIN
Bu ayarları sadece ciddi bir ağ sorununuz varsa uygulayın ve uyarıları dikkatle okuyun.Ama korkacak bir şeyde yok her ayarı geri kolayca alabilirsinizEger Vista`da internet üzerinden dosya alisverisi problemleri yasiyorsaniz bunun sebebi Network Autotuning ozelliginin aktif olmasi ve ag bilesenlerinden biri veya karsi bilgisayarla gerceklestirilen uyumsuz bir network trafigi olabilir. Autotuning network baglantilarinizi devamli izleyerek (bandwidth, network delay, application delay) performansini arttirmak icin calisan (TCP Receiving Window u degistirerek), aslinda bu konuda da cok basarili olmasina ragmen bazi router, switch ve firewalllar ile kullanildiginda sorun cikartabilen bir ozelliktir.
Normal olarak "Vista network auto tunnig seviyesi" RWIN(TCP receive window size)'ın 256 bit faktör 8 ayarını kullanır.Fakat bu bazı modem ve server lar için uygun olmayan bir ayardır.
Bunun belirtileri şunlardır:
*İnternet bağlantısı problemleri
*Aşırı yavaş dosya transferi
*Açıklanamayan internet bağlantı kopmaları
*Diğer garip bazı bağlantı problemleri
*Kablosuz bağlantı problemleri
*Website lerinin aşırı yavaş yüklenmesi
Eğer bütün bunları yaşıyorsanız sorununuz "Auto tunning"ten kaynaklanıyor olabilir.Eğer sorununuzun bu olduğunu düşünüyorsanız buyrun eğitime;

İLK OLARAK:
Şu anda kullandığınız ayarları görmek
1-Başlat menüsünü açıp arama satırına "cmd" yazıp enter a basın
2-Çıkan kutucuğa "netsh interface tcp show global" yazıp enter a basın
3-İşaretli alandaki değere bakın(Alttaki resim)
Eger Vista`da internet üzerinden dosya alisverisi problemleri yasiyorsaniz bunun sebebi Network Autotuning ozelliginin aktif olmasi ve ag bilesenlerinden biri veya karsi bilgisayarla gerceklestirilen uyumsuz bir network trafigi olabilir. Autotuning network baglantilarinizi devamli izleyerek (bandwidth, network delay, application delay) performansini arttirmak icin calisan (TCP Receiving Window u degistirerek), aslinda bu konuda da cok basarili olmasina ragmen bazi router, switch ve firewalllar ile kullanildiginda sorun cikartabilen bir ozelliktir.
Normal olarak "Vista network auto tunnig seviyesi" RWIN(TCP receive window size)'ın 256 bit faktör 8 ayarını kullanır.Fakat bu bazı modem ve server lar için uygun olmayan bir ayardır.
Bunun belirtileri şunlardır:
*İnternet bağlantısı problemleri
*Aşırı yavaş dosya transferi
*Açıklanamayan internet bağlantı kopmaları
*Diğer garip bazı bağlantı problemleri
*Kablosuz bağlantı problemleri
*Website lerinin aşırı yavaş yüklenmesi
Eğer bütün bunları yaşıyorsanız sorununuz "Auto tunning"ten kaynaklanıyor olabilir.Eğer sorununuzun bu olduğunu düşünüyorsanız buyrun eğitime;

İLK OLARAK:
Şu anda kullandığınız ayarları görmek
1-Başlat menüsünü açıp arama satırına "cmd" yazıp enter a basın
2-Çıkan kutucuğa "netsh interface tcp show global" yazıp enter a basın
3-İşaretli alandaki değere bakın(Alttaki resim)
4-Bu sizin şu anda kullandığız ayardır

BİRİNCİ ADIM
Auto tunnig'i nasıl kısıtlarız?
1-Komut istemcisini açın
2-Sınırlama
a)Komut istemcisine "etsh interface tcp set global autotuninglevel=restricted" yazıp enter a basın.
b)İşlemin başarılı olduğuna dair bir mesaj almalısınız.Almadıysanız adım 2a yı tekrarlayın
c)4. adıma gidin
image.php

3-Highly(Burayı tam olarak tercüme etmek mümkün değil "Aşırı olarak tanımlanabilir)sınırlama
a)Komut satırına "netsh interface tcp set global autotuninglevel=high" yazıp enter a basın
b)İşlemin başarılı olduğuna dair bir mesaj almalısınız.Almadıysanız adım 3a yı tekrarlayın
image.php

4-Komut istemcisini kapatın ve bilgisayarınızı tekrar başlatın
5-Eğer sorununuz çözülmediyse ikinci adıma geçin

İKİNCİ ADIM
Auto tunning i devre dışı bırakma
1-komut istemcisini açıp " netsh interface tcp set global autotuninglevel=disabled" yazın ve enter a basın
2-İşlemin başarılı olduğuna dair bir mesaj almalısınız.Almadıysanız adım 1'i tekrarlayın
image.php

3-Komut istemcisini kapatın ve bilgisayarınızı tekrar başlatın
4-Eğer probleminiz çözüldüyse bu ayarlarda kalın.Eğer çözülmediyse sorununuz "auto tunning ayarlarıyla ilgili değildir ve tekrar vista nın normal ayarlarına dönmeniz gerekiyor.3. adımı takip edin

ÜÇÜNCÜ ADIM
Auto tunnig i normal ayarlarına getirme
1-Komut satırına "netsh interface tcp set global autotuninglevel=normal" yazıp enter a basın
2- İşlemin başarılı olduğuna dair bir mesaj almalısınız.Almadıysanız adım 1'i tekrarlayın
image.php

3-Komut istemcisini kapatın ve bilgisayarınızı tekrar başlatın
Hepsi bu!

12-UZAKTAN DEĞİŞİKLİKLERİ SIKIŞTIRMA[(RDC)REMOTE DİFFERENTİAL COMPRESSİON]'YI DEVRE DIŞI BIRAKIN VE WİNDOWS ÖZELLİKLERİNİ YÖNETİN
"Remote Differential Compression", yani "Uzaktan Değişiklikleri Sıkıştırma". Dosyalarınızı bir yerden başka bir yere taşıdığınızda veya internetten dosya indirdiğinizde Vista dosyayı transfer ederken aynı zamanda kontrol eder. Kontrol etmesinin neticesinde harddiskinize biraz daha yük bineceğinden bu işlem yavaş sistemlerde sorun çıkartabilir
13-OTOMATİK DİSK BİRLEŞTİRMEYİ KAPATIN (Güncellendi 30.06.09)
Neden?
image.php
BİLGİ:Eğer yazdığım yazıları okuyorsanız özellikle Daha hızlı daha atak ve daha uyumlu bir Vista makalemi okuduysanız Vista'nın hızını arttırma anlamında her türlü yönteme vakıf olduğumu da görmüsünüzdür.Fakat daha önce bilmeme rağmen nasl olsa aynı işi yapan 3. parti bir program kullanıyorum diyerek uygulamadığım bir yöntemi bu gün denemek için uygulama fırsatım oldu.Aldığım sonuç şimdiye kadar uyguladığım hiçbir yöntemle karşılaştırılamayacak kadar net ve çarpıcı oldu.Bu da bu yazıyı yazmayı elzem kıldı.

image.php

NOTLAR:

*Daha evvel bu konuyla ilgili bir yazı yazmış ve bu yöntemi önermiştim fakat aynı yazıda AusLogics i kullanmanın daha pratik ve daha iyi sonuçlar verdiğini yazmıştım.Bunu hatamı kabul edip yazdığım bir düzeltme yazısı olarak görebilirsiniz. [:$]

*Ben AusLogics ile diskini düzenli olarak birleştiren bir kullanıcıyım.Bunun dışında AWC ve Tuneup 2009'u da zaman zaman kullanıyorum.Alttaki adımları bunları kullandıktan ve hepsinde disk parçalanma yüzdesi olarak %0 ı aldıktan sonra uyguladım.

*Daha evvel bilgisayarımın yeniden başlama süresi 110 sn civarında iken bu adımlardan sonra bu süre 75 sn ye düştü.[
redface.gif
]

image.php

*Bu komut varsayılan disk birleştirme yönteminden farklı olarak Vista'nın 64 mb tan büyük dosyaları da birleştirmesini sağlamakta.

*1. Adım yaklaşık 70 gb ı dolu C: sürücümde yaklaşık 50 dk. sürdü.(Bu işlem süresi boyunca bilgisayarınızı normal olarak kullanabilirsiniz)

*2. Adım yaklaşık 40 dk sürdü..(Bu işlem süresi boyunca bilgisayarınızı kullanamazsınız)

image.php

1. ADIM:

1-Yönetici haklarına sahip bir komut istemcisi açın.

2-Komut satırına [FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif]defrag c: -w yazıp enter a basın.[/FONT]
image.php

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif]3-Önce Komut satırında durum raporu görüntülenecek.[/FONT]

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif]4-Resimdeki gibi ikinci bir durum raporu verilene ve C:\Windows\system32>_ ibaresi yanıp sönmeye başlayıncaya kadar bekleyin.(Bunun süresi HDD nizin büyüklüğüne ve parçalanmışlığına bağlı olarak değişecektir.Yukarıda ki notlar ı okuyunuz)[/FONT]

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif]5-İşlem tamamlandığın da Komut istemcisini kapatın.[/FONT]

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif]
image.php
[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, Geneva, sans-serif][FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif]2.ADIM:[/FONT][/FONT]

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif]1-Bilgisayarımı tıklayıp açın Vista'nın kurulu olduğu diske sağ tıklayıp özellikler i seçin
[/FONT][/FONT]
[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif]2-Araçlar sekmesini açıp hata denetimindeki şimdi denetleyi işaretleyin[/FONT][FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT][/FONT]
[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif]3-Çıkan kutucuktaki her iki şıkkıda işaretleyin[/FONT][/FONT]

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif]4-Gerekli onayları verip bilgisayarı yeniden başlatın.[/FONT][/FONT]

14-KAYIT DEFTERİNİ BİRLEŞTİRİN
Aynı sabit diskiniz gibi kayıt defterinizde zamanla parçalanır ve ilk kurulduğunda ki kompakt yapısı bozulur.Bunun için düzenli aralıklarla kayıt defterinizi birleştirmeniz pc nin hızının artmasına yardımcı olacaktır
15-VİSTA'DA SİSTEM YEDEĞİ ALMAYI İPTAL EDİN
Vista düzenli olarak her program kurduğunuzda,kaldırdığınızda ve güncelleme yüklediğinizde bir sistem geri yükleme noktası oluşturur.Bu aslında yaralı bir özelliktir.

16-"SİDEBAR" I KAPATIN
Sidebar oldukça kullanışlı ve görsel açıdan güzel olsada açılışı inanılmaz yavaşlatır.

17-PENCERELERİN AÇILMA HIZINI ARTTIRIN
Bu ayar sadece geçerli kullanıcı için geçerlidir tüm kullanıcılar için geçerli olmaz
1-Kayıt defterini açın
2-"HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop" yolunu izleyin
3-Sağ taraftaki "MenuShowDelay" a tıklayıp değiştir deyin
image.php

4-0ile4000arasında bir rakam yazın.(400 normal ayarıdır.Hızlandırmak için rakamı azaltın.Örnekte 1 msn girilmiş.Hızı keyfinize göre ayarlayabilirsiniz)
image.php

5-Tamam deyip kayıt defterini kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın

18-"READYBOOST" KULLANIN
Eğer sisteminizin ram i yeterli gelmiyorsa ve hızlı bir usb bellek veya sd kartınız varsa bunu Vista'nın readyboost özelliği sayesinde ram gibi kullanabilirsiniz.Yuvasına takıp sistemimi hızlandır demeniz yeterli olacaktır.

19-DİSKİNİZİ TEMİZLEYİN
Sabit diskinizdeki zamanla çöp dosyalar birikir.Programlar çalışırken geçici dosyalar oluştururlar ve bunlarla işleri bittiğinde bazen bunlar silinmez.Zamanla bu dosyalar sabit diskte hatırı sayılır yer kaplamaya başlarlar.

20-BİLGİSAYARINIZIN AÇILMA ZAMANINI HIZLANDIRIN
Burada Vista yı nasıl daha hızlı açabileceğinizi göstereceğim.İstediğiniz ve size kolay gelen adımları uygulayabilir istediğinizi atlayabilirsiniz.Bu tamamen sizin keyfinize kalmış
21-BİLGİSAYARINIZIN KAPANMA ZAMANINI HIZLANDIRIN
Vista kapanırken her programın kendini kapatmasını bekler.Bu default olarak 20 sn.dir.Oysa hemen hemen hiçbir program kapanmak için bu süreye ihtiyaç duymaz.Nasıl mı ayarlarsınız?
BİLGİ:Vista kapanırken her programın kendini kapatmasını bekler.Bu default olarak 20 sn.dir.Oysa hemen hemen hiçbir program kapanmak için bu süreye ihtiyaç duymaz.Şimdi size bunu nasıl değiştirebileceğinizi göstereceğim.
UYARI:Eğer bu işlemleri uygularsanız üzerinde çalıştığınız önemli programları veri kaybetmemek açısından bilgisayarı kapatmadan önce manuel olarak kapatınız.Aksi durumda çok küçük bir ihtimalde olsa veri kaybedebiirsiniz.

1-Başlat menüsünü açıp arama satırına" regedit" yazın ve enter a basın
2-Kayıt defterinde HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l yolunu izleyin
3-Sağ tarafta göreceğiniz WaitToKillServiceTimeout yazısına sağ tıklayıp değiştir deyin

image.php

4-2000 ile 20000(2-20 sn.) arası bir rakam yazıp tamam deyin
NOT:Default olarak 20 sn.dir.Ben 2 sn yani 2000 değerini kullanıyorum ve bir problem yaşamadım.Ama siz istediğiniz bir değeri girebilirsiniz.Önemli olan sizin kullanım deneyiminizdir

image.php

5-Kayıt defterini kapatın
NOT:Herhangi bir problem yaşamanız durumunda girdiğiniz değeri arttırabilir veya tamamen vazgeçmek için 20000 default değerini girebilirsiniz.
22-PERFORMANSA İHTİYAÇ DUYDUĞUNUZDA "YÜKSEK PERFORMANS" GÜÇ PLANINI KULLANIN

23-SEÇTİĞİNİZ İŞLEMLERE YÜKSEK İŞLEMCİ ÖNCELİĞİ ATAYIN
İstediğiniz bir işleme öncelik verebilir ve daha hızlı sonuçlanmasını sağlayabilirsiniz
İPUCU:Bu işlem ile istediğiniz bir işleme öncelik verebilir ve daha hızlı sonuçlanmasını sağlayabilirsiniz.
BİLGİ:Burada uygulayacağımız ayarlar kalıcı değildir.Bilgisayar kapatıldığında veya ilişkili program kapatıldığında tekrar çalıştırmada default ayarlara dönecektir

1-Bildirim alanına sağ tıklayıp görevyöneticisini seçerek açın
2-İşlemleri seçin
3-Tüm kullanıcılara ilişkin işlemleri göster deyin

image.php

4-Değişiklik yapmak istediğiniz işleme sağ tıklayı öncelik atayı seçin ve çıkan kutucuktan istediğiniz önceliği atayın

image.php

5-Çıkan onay kutucuğuna tamam deyin ve görev yöneticisini kapatın
Artık siz görevi kapatıncaya veya oturumunuzu kapatıncaya veya pc yi kapatıncaya kadar bu görev belirlediğiniz işlemci önceliği ile çalışacaktır
24-DİLEDİĞİNİZ İŞLEMLERE İŞLEMCİ ÇEKİRDEĞİ ATAYIN
Eğer çok çekirdekli bir işlemciye sahipseniz her çekirdeğe ayrı bir program atayabilirsinizBİLGİ:Eğer çok çekirdekli bir işlemciye sahipseniz her çekirdeğe ayrı bir program atayabilirsiniz.
NİYE?:Vista normalde görevleri sahip olduğu bütün çekirdekleri kullanarak yapar.Oysa bu verimli değildir.Ama bir bilgisayarda çalıştırılabilecek binlerce görev düşünüldüğünde bunun önceden planlanması da mümkün olmadığı için bu şekilde ayarlanmıştır.Siz isterseniz o anda kullandığınz görevleri işlemcilere paylaştırarak daha hızlı ve stabil çalışmalarını sağlayabilirsiniz.Örn. iki çekirdekli işlemcisi olan bir kullanıcı o anda çalışmakta olan virüs tarama programına bir çekirdeği,kullandığı diğer program olan ie'a diğer çekirdeği atayabilir
1-Bildirim alanına sağ tıklayıp görevyöneticisini seçerek açın
2-İşlemleri seçin
3-Tüm kullanıcılara ilişkin işlemleri göster deyin

image.php

4-Değişiklik yapmak istediğiniz işleme sağ tıklayıp Benzeşmeyi ayarladeyin
5-Çıkan kutucukta bu işleme atamak istediğiniz çekirdeği işaretleyip diğerindekini kaldırın

image.php

6-Tamam deyip kapatın.
Artık siz görevi kapatıncaya veya oturumunuzu kapatıncaya veya pc yi kapatıncaya kadar bu görev belirlediğiniz işlemci çekirdeği ile çalışacaktır
25-BANT GENİŞLİĞİNİ ARTTIRIN
Vista default olarak internet bağlantınızın %80'ini kullanır.Geriye kalan %20 Quality of Service, kısaca QoS tarafından kullanılır
26-VİSTANIN İŞEMCİNİZİN TAMPON BELLEĞİNİ OPTİMUM KULLANMASINI SAĞLAYIN
Vista da işlemci tampon belleğinin büyüklüğü eğer girilmediyse yani kayıt defterinde değeri "0" ise vista Hardware Abstraction Layer (HAL)(Donanım Ayırma Katmanı) adı verilen bir arayüz ile aygıt sürücülerini kullanarak bunu algılamaya çalışır
27-CONTEXT MENÜSÜNE "DOSYALARI TAŞI","DOSYALARI KOPYALA" KOMUTU EKLEYİN
BİLGİ:Sağ tık menüsüne "Klasöre taşı" veya "Klasöre kopyala" komutunu ekleyebilirsiniz.Bu sizin çalışmalarınızı hızlandıracaktır.

Klavye kullanmayı seven arkadaşlar için bunların kısayolları:

Klasöre taşı: ALT a basılı tutup E+V ye basın

Klasöre kopyala: ALT a basılı tutup E+F ye basın
NOT: Bu sağ tık menüsüne inanılmaz eğlenceli ve kullanışlı fonksiyonlar eklenebiliyor.Bununla ilgili yüzlerce seçenek buldum.En yakın zamanda bunları deneyip en kullanışlı ve eğlenceli olanlarını sizinle paylaşacağım

1-Kayıt defterini açın
2-Kayıt defterinde HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\Con textMenuHandlers yolunu izleyin
D0syaya kopyala için:
*Sağ taraftan ContextMenuHandlers a sağ tıklayıp yeni anahtar deyin
*{C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13} değerini yazıp enter a basın
*Silmek isterseniz bu anahtara sağ tıklayıp sil demeniz yeterli olacaktır
Dosyaya taşı için:
*Sağ taraftan ContextMenuHandlers a sağ tıklayıp yeni anahtar deyin
*{C2FBB631-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13} değerini girin ve enter a basın
*Silmek isterseniz bu anahtara sağ tıklayıp sil demeniz yeterli olacaktır

image.php

28-TRANSİENT MULTİMON MENAGER (TMM)'Yİ KAPATIN
Not:Açılış hızını iyileştirmede işlenmişti fakat çoğu kullanıcı için gereksiz olduğundan vurgulamayı uygun gördüm
Burada Vista yı nasıl daha hızlı açabileceğinizi göstereceğim.İstediğiniz ve size kolay gelen adımları uygulayabilir istediğinizi atlayabilirsiniz.Bu tamamen sizin keyfinize kalmış.

*SİSTEMİN HER BAŞLATILDIĞINDA YEDEK ALMASINI ENGELLEME

BİLGİ:Vista default olarak her gün gündüz saat 12 de sistem yedeği almaya programlanmıştır.Ayrıca sistem her açıldığında da yedek alarak açılır.Bunun çoğu kullanıcı için gereksiz olduğu,günde bir yedeğin yeterli olacağı aşikardır.Bu sebeple açılışta yedek almasını engellemek açılışı hızlandıracaktır.
UYARI: Bu ayarın çalışması için sistem yedeği alma işlevinin açık olması gerekmektedir.Bununla ilgili bilgi için bakınız:
1-Başlat menüsünü açıp arama satırına "taskschd.msc" yazın ve enter a basın
2-Yanlarındaki üçgenlere basıp ağacı genişleterek Görev zamanlayıcı kitaplığı/microsoft/windows/Sistem restore yolunu izleyin.Alttaki ekrana ulaşacaksınız
wol_error.gif
Aşağıdaki resim küçültülmüştür. Buraya tıklayarak büyütebilirsiniz. Resmin orijinal boyutları 1257x701.
image.php

3-İşaretli yere sağ tıklayıp özellikler deyin
4-Tetikleyiciler sekmesini açın
image.php

5-Üstteki resimdeki gibi işaretleyip düzenle deyin
6-En altta etkin yazan yerdeki işareti kaldırıp tamam deyin(alttaki resim)
image.php

29-VİSTA'DA SUPERFETCH TEKNOLOJİSİ VE AYARLARI
Superfetch Vistanın kullandığı son derece yararlı bir teknolojidir.Bu teknoloji kullanıcının kullanım alışkanlıklarını kaydederek ram i bu yönde optimize eder

30-ÖNİZLEME ÖZELLİĞİNİ KAPATIN
Vista default olarak ön izleme özelliği aktif olarak gelir.Bu özellik göze hoş görünmekle birlikte sistem kaynaklarından çalan bir işlemdir.Performansı arttırmak için bu özelliği kapatabilirsiniz
BİLGİ:Vista default olarak ön izleme özelliği aktif olarak gelir
ÖN İZLEME AÇIK:

image.php

ÖN İZLEME KAPALI:

wol_error.gif
Aşağıdaki resim küçültülmüştür. Buraya tıklayarak büyütebilirsiniz. Resmin orijinal boyutları 778x132.
image.php

Bu özellik göze hoş görünmekle birlikte sistem kaynaklarından çalan bir işlemdir.Performansı arttırmak için bu özelliği kapatabilirsiniz.

1-Herhangi bir Windows gezgini penceresi açıp düzenle deyin
2-Klasör ve arama seçeneklerini seçip görünüm sekmesini açın

image.php

3-Devre dışı bırakmak için;

*"Herzaman simge göster,küçük resim gösterme"yi işaretleyin

*5. adıma geçin

4-Etkinleştirmek için;

*"Herzaman simge göster,küçük resim gösterme"deki işareti kaldırın

5-Uygula,tamam deyin

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri