Manwe Work 1
Manwe Work
Agora Metin2 1
Agora Metin2
Karan2offical 1
Karan2offical
mavzermete 1
mavzermete
M 1
m2referencee
Fethi Polat 1
Fethi Polat
InfernoShade 1
InfernoShade
farkmt2official 1
farkmt2official
romegames 1
romegames
bikral 1
bikral
Hikaye Ekle

Pascal Prensibi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan zeyn0
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 2
  • Görüntüleme Görüntüleme 797

zeyn0

Gönüllerin Admini
Fahri Üye
TM Üye
Katılım
7 Eki 2010
Konular
9,213
Mesajlar
34,101
Reaksiyon Skoru
4,131
Altın Konu
1
TM Yaşı
15 Yıl 8 Ay 16 Gün
Başarım Puanı
400
MmoLira
183
DevLira
0
Ticaret - 0%
0   0   0

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

Fizik bilimlerinde, Pascal yasası veya Pascal prensibi; hareketsiz ve sıkıştırılamayan bir akışkanın aynı mutlak yüksekliğe sahip tüm noktalarında, bazı yerlerde akışkana ek basınç uygulansa dahi, sıvı basıncı aynıdır, der. Öte taraftan, h1 ve h2 gibi yüksekliği verilen iki noktadaki basınç farkı aşağıdaki gibidir

Burada ? (rho) akışkanın yoğunluğu, g deniz seviyesindeki yerçekimi ve h1, h2 yüksekliktir.Bu formülün sezgisel açıklaması şudur ki; iki yükseklikteki basıncın değişimi, bu iki yükseklikteki akışkanın ağırlığına bağlıdır.

Yükseklikteki değişimin ek basınçlarla bağlantılı olmadığına dikkat ediniz.Bu yüzden Pascal yasası, herhangi bir noktaya uygulanan basınçtaki herhangi bir değişiklik akışkan boyunca aynen aktarılır. Uygulamaları Hidrolik presler Pascal prensibine göre çalışırlar.

Artezyen kuyuları, su kuleleri ve barajlarda aynı prensibe uyarlar. Pascalın patlak fıçı gösterisi: uzun, dar, dikey bir boru büyük, sızdırmaz bir fıçıya eklenir.Boruya su ekledikçe sistemdeki basınç artar.Fıçı dolunca,boruya küçük bir miktar su eklemek ise fıçının patlaması için yeterlidir.Dalgıçlar bu prensibi anlamak zorundadırlar.Suyun altında 10 metre derinlikte, basınç, deniz seviyesindeki basıncın iki katıdır ve derinlikteki her 10 m?lik artışla 100kPa kadar artar.

Atmosferik basınç yükseklikle azalır, Blaise Pascalın kendini kışkırtmasıyla Puy-de-Dôme dağı ve Paristeki Saint-Jacques kulesinde ilk kez kanıtlanan bir gerçek.Yukarıdaki açıklamayı takiben, yükseklik arttıkça, yüzey alanının her bir biriminin üzerindeki kütle azalır.
 
Teşekkürler :)
 
Teşekkürler.
 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri
Üst