xranzei 1
xranzei
Best Studio 1
Best Studio
Bvural41 1
Bvural41
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Hikaye Ekle

Fat-NTFS Farklılıkları

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan StyleWaR
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 365

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

Arkadaslar bilindigi gibi bilgilerimizi saklama konusundaki donanimiz olan hard disklerin çesitli farkli isimler altinda (Fat 32 – NTFS), farkli sistemlerde çalisma prensipleri vardir. Kullanilan isletim sisteminin çalisma mantigiyla alakali olan bu prensipler, performans ve güvenlik açisinda oldukça önem tasimaktadirlar. Peki yeni bir sistem kurarken karsimiza çikan, aslinda bilgisayarimizi her açtigimizda farkinda olmadan da olsa kullanilan bu prensipler ne anlama geliyor?

Eger bilgisayar konusunda biraz eski bir kullanici iseniz; mesela windows 98 e dayaniyorsa bu baslangiciniz, ilk bu konuda akliniza ilk gelecek olan sey eminim ki FAT 32 olacaktir. Ve NTFS ile XP ile karsilasmis oldugunuzu söyleyeceksiniz. Aslinda biraz daha gerilere gidersek NTFS in daha öncelere dayanan bir çalisma mantigina sahip oldugunu bilirsiniz. Yani aslinda NTFS formati NT ye kadar dayanir. Biraz daha geriye 20 yil önceye gidersek Microsoft`un yaygin sekilde kullanilan MS DOS 2.0 isletim sisteminin sadece 16 MB`lik sabit disklere kadar destegi vardi. O zamanlar az sayida olan pc kullanicilari için, bugün saçma bulunan bellek sinirlamasi, bir problem yaratmiyordu. Zira o zamanlarin “büyük“ sabit diskleri oldukça pahaliydi.1980 ve 90′larda daha kötü olan sey ise DOS isletim sisteminin bosa harcadigi pahali bellek alani idi. Ilk Windows versiyonlari bile sürücüdeki fiziksel bellek alanini tamamen degerlendiremiyorlardi.FAT dosya sistemi DOS ve Windows 9x`in kullandigi dosya sistemidir. Bu sekilde formatlanan hard diskinize, bir DOS disketiyle açtiginizda diskinize erisebilirsiniz. Ayni sekilde eger birden fazla isletim sistemi kullaniyorsaniz, mesela bir de Windows 98 yüklü ise, Windows 98 ile açtiginizda bu disk alanini da görüp kullanabileceksiniz. Dezavantajlari ise:Kullandigi dosyalama yöntemi diski 64KB`lik hücrelere bölüyor. Ve bir dosya en azindan bir hücreyi kapladigi için, 1KB`lik bir dosya bile olustursaniz diskinizde 64KB yer kaplayacaktir.Disk ve dizinlere hatta dosyalara erisimin kullanici bazinda kisitlanabilmesi özelliginden mahrum kalacaksiniz. Fat32 de en fazla 32 Gb lik bölümler olusturabilirsiniz.Fat32 de bir dosyanin boyutu en fazla 4 gb olabilir.NTFS dosya sistemi ise yukaridaki yazdigimiz olumsuz özelliklerden mahrumdur. Yani diski 64 parçaciklar yerine ihtiyaci kadar kaplamaktadir. Dosyalara ve dizinlere erisimin kullanici bazinda kisitlanabilmesi yada istenilen kullaniciya tam yetki verilmesine olanak tanir. Olusturdugunuz bölümler (partition) hard diskiniz kapasitesine göre sinirsiz boyutta olabilir. Keza bir dosyanin boyutunun önemi de yoktur. Dosyanizi da sinirsiz sekilde kullanabilirsiniz. Hatta Xp Profesyonel kullaniyorsaniz dosyalarinizi sifreleme imkani da tanir.Tek olumsuz yön olarak da Ntfs dos disketiyle açtigimizda windows 98 sistemine ulasamamak olacaktir. Tabi buradaki konu ayni PC üzerindeki iki sistem için geçerlidir. Ag üzerinden böyle bir olay söz konusu degildir.

Eger Xp kullanicisi iseniz her iki sistemi de kullanabilirsiniz. Fakat FAT32 yi tercih ettiginizde yukarida bahsedilen olaylara maruz kalarak Xp nizi kullanmak zorunda kalacaksiniz. NTFS de ise böyle bir sorun olmayacaktir. Ben özellikle Xp kullanicilarina NTFS i tavsiye ediyorum. Tabi bu her zamanki gibi sizin tercihinize kalmis bir olay. Umarim bu konuda aklinizdaki sorulari bir nebzede olsa giderebilmisimdir. Bir baska yazimizda görüsmek dilegiyle…

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri