Jerome David Salinger

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan BoreaL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 178

BoreaL

İlk Kural; Saygı 👑
Katılım
22 Haz 2010
Konular
8,215
Mesajlar
22,038
Online süresi
7d 11h
Reaksiyon Skoru
1,028
Altın Konu
0
TM Yaşı
15 Yıl 11 Ay 22 Gün
Başarım Puanı
522
MmoLira
3,086
DevLira
0
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

J. D. Salinger (Jerome David Salinger) 1 Ocak 1919`da New York`ta doğdu. Manhattan`da, az sayıdaki söyleşilerinden birinde söylediği gibi, 1951`de yayımlanan ve bugün bir ‘modern-klasik` sayılan tek romanı “The Catcher in the Rye“daki Holden Caulfield`ın çocukluğuna oldukça benzeyen bir çocukluk geçirdi. 1934-36 arası Valley Forge Askeri Akademisi`ne, 1937-38 arası Ursinus College ve New York Üniversitesi`ne gitti, 1939`da Üniversitesi`nde yazı derslerine katıldı. 1941-48 arasında “Colliers“, “Esquire“ ve “Cosmopolitan“ gibi zamanın ‘şık` dergilerinde yirmi öykü yayımladı, ancak 1954`ten beri bunların yeniden yayımlanmasına izin vermiyor. (Yine de, 1974`te korsan bir basım yapıldı)


Salinger, Zen-Budizm öğretisinden etkilendi ve bunu yazdıklarına da yansıttı. ‘Yeni Dönem` öykülerinden oluşan “Nine Stories“ (İngiltere`de For Esme – With Love and Squalor (Esme için – Sevgi ve Sefaletle)) 1953`te yayımlandı.


Salinger, 1950`lerin ikinci yarısından itibaren “New Yorker“da yedi ‘tuhaf` kardeşli Glass Ailesi`nin birbirine bağlı ‘uzun öykülerini` yayımlamaya başladı. Bu dizi öykülerin ilk ikisini “Franny and Zooey“ adıyla 1961`de, sonraki ikiliyi ise “Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour: An Introduction“ adıyla 1963`te kitaplaştırdı. Glass Ailesi`ne ait yayımlanan son öykü olan “Hapworth 16, 1924“ ise “New Yorker“ın 16 Haziran 1965 tarihli sayfalarında kaldı.


Salinger, 1963`ten beri yeni bir kitabı çıkmamasına ve neredeyse efsane haline gelmiş bir gizlilik içinde yaşamasına karşın, dünya edebiyat gündemindeki yerini hep koruyor.


Türkçede J. D. Salinger: The Catcher in the Rye: Gönülçelen (Çev.: Adnan Benk); Çavdar Tarlasında Çocuklar (Çev.: Coşkun Yerli, YKY, 1997). Franny and Zooey: Franny and Zooey (Çev.: Ömer Madra, YKY, 1993). Nine Stories: Dokuz Öykü (Çev.: Coşkun Yerli,YKY, 1993; kitaptaki beş öykü daha önce Müfide Pekin çevirisiyle ve Titrek Bacanak adıyla kitaplaşmıştı). Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour Bir Giriş (Çev.: Coşkun Yerli ve Sevin Okyay, YKY, 1999).
 
Teşekkürler.
 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)