- Konular
- 3,009
- Çözüm
- 31
- Online süresi
- 7mo 18d
- Reaksiyon Skoru
- 5,999
- Altın Konu
- 507
- TM Yaşı
- 10 Yıl 5 Ay 13 Gün
- Başarım Puanı
- 399
- MmoLira
- 119,593
- DevLira
- 121
ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!
Ekran kartı fiyatları son yıllarda ulaşılmaz seviyelere çıkmıştı, orta segment bile eskiye kıyasla pahalı hissettiriyordu. AMD ve Nvidia bu segmentte tartışmasız hakimdi, alternatif yoktu pratikte. Intel'in Arc serisi çıkınca merakla takip ettim ama ilk nesil sürücü sorunlarıyla gündeme gelmişti. B580 ikinci nesil Arc kartı olarak duyuruldu, sürücü olgunluğu çok iyileşmişti haberlere göre. Fiyatı rakiplerine kıyasla belirgin düşüktü, 1080p ve 1440p oyunculuk için yeterli olduğu söyleniyordu. Risk almaya karar verdim, pişman olmadım bu sefer.
Kutu orta büyüklükte geldi, içinde kart ve belgeler vardı yalnızca. Kart çift fan soğutucuyla geliyor, boyutu orta seviye kasalara rahatlıkla giriyor. PCIe 16x yuvasına takıldı, güç bağlantısı tek 8 pin konektörle tamamlandı. Güç tüketimi rakiplerine kıyasla düşük, 190 watt TDP bu segmentte iyi bir değer. Intel Arc Control yazılımı kuruldu, sürücü yükleme sorunsuz tamamlandı. İlk nesil Arc kartlarındaki sürücü kaosunun izi bile kalmamış, kurulum deneyimi Nvidia ve AMD'den farksız.
1080p oyun performansı fiyatına göre etkileyici. Cyberpunk 2077'de yüksek ayarlarda sabit 60 karenin üzerinde kaldı, ray tracing açıkken de kabul edilebilir değerlerde çalıştı. CS2'de kare hızı çok yüksek çıktı, rekabetçi oyun için fazlasıyla yeterli. 1440p'ye geçilince fark kapandı ama orta ayarlarda tatmin edici sonuçlar alındı. XeSS süper örnekleme teknolojisi DLSS ve FSR'ın rakibi, bazı oyunlarda görüntü kalitesi beklentilerin üzerinde çıktı.
Donanım ray tracing performansı Nvidia'ya kıyasla geride kalıyor, bu konuda beklentiyi düşük tutmak gerekiyor. Eski API kullanan oyunlarda performans düşüşü yaşanabiliyor, DirectX 11 optimizasyonu hala tam olgunlaşmamış. Ama yeni nesil oyunlarda bu sorun görünmüyor, DirectX 12 başlıklarında performans tutarlı. AV1 donanım kodlama desteği mevcut, içerik üretenler için bu özellik değerli. Ekran çıkışları DisplayPort 2.0 ve HDMI 2.1 sunuyor, yüksek çözünürlük ve yenileme hızı için yeterli bant genişliği var.
Yedi aydır kullandım, sürücü sorunu hiç yaşanmadı bu süreçte. Intel bu kartla orta segment pazarında ciddi bir rakip haline geldi, fiyat performans dengesi gerçekten etkileyici. AMD ve Nvidia'ya alternatif arayan ve bütçeyi zorlamak istemeyen oyuncular için B580 göz ardı edilmemesi gereken bir seçenek olarak öne çıkıyor.