Ekran kartı (GPU) sürücüleri, bilgisayarınızın en kritik bileşenlerinden biridir; oyun performansı, video render hızı ve genel sistem kararlılığı üzerinde doğrudan etkilidir. Sürücüleri güncellerken veya yeniden yüklerken
"Temiz Kurulum" yöntemini tercih etmek, eski sürümden kalan çakışan ayarların, profil dosyalarının ve kayıt defteri girdilerinin yeni kuruluma geçmesini engeller. Bu, özellikle performans sorunları veya beklenmedik grafik hataları yaşadığınızda vazgeçilmez bir çözümdür.
Bu rehberde, NVIDIA ve AMD ekran kartları için sürücünün mevcut kurulum aracını kullanarak
temiz kurulumla yeniden yükleme işlemini adım adım ve güvenli bir şekilde nasıl yapacağınızı anlatıyoruz.
1. Hazırlık ve Ön Kontroller
Temiz kurulum sürecine başlamadan önce aşağıdaki hazırlıkları yapın:
a. En Güncel Sürücüyü İndirme
- NVIDIA: Resmi NVIDIA web sitesinden veya GeForce Experience uygulaması üzerinden ekran kartınızın modeline uygun en son sürücüyü indirin.
- AMD: Resmi AMD web sitesinden veya AMD Adrenalin Software uygulaması üzerinden en son sürücüyü indirin.
b. Sürücü Dosyasını Kaydetme
İndirdiğiniz kurulum dosyasını masaüstü gibi kolayca erişebileceğiniz bir konuma kaydedin.
c. İşlemci ve RAM İzleme Uygulamalarını Kapatma
Sürücü kurulumu sırasında arka planda çalışan MSI Afterburner, HWMonitor, RivaTuner Statistics Server (RTSS) gibi uygulamaları ve tüm oyunları kapatın.
2. NVIDIA Sürücüsünü Temiz Kurulumla Yükleme
NVIDIA sürücü kurulumu, genellikle
GeForce Experience üzerinden veya bağımsız .exe dosyası olarak yapılır ve "Temiz Kurulum" seçeneği sunar.
Adım Adım Kurulum
- Kurulumu Başlatma: İndirdiğiniz .exe kurulum dosyasını çift tıklayarak çalıştırın.
- Yazılım Seçimi: Karşınıza gelen pencerede genellikle NVIDIA Grafik Sürücüsü ve varsa GeForce Experience bileşenlerinin seçili olduğundan emin olun.
- Lisans Anlaşması: Lisans anlaşmasını kabul edip ilerleyin.
- Kurulum Seçeneği: Bu adım en kritik noktadır:
- "Özel (Gelişmiş)" kurulum seçeneğini seçin. (Hızlı/Express seçeneğini seçmeyin.)
- Temiz Kurulumu İşaretleme: Özel kurulum ayarlarına geldiğinizde, kurulum seçenekleri listesinin altında yer alan "Temiz Kurulum Gerçekleştir" kutucuğunu işaretleyin.
- Bu kutucuk, mevcut sürücünün, kayıt defteri girdilerinin ve tüm kullanıcı profillerinin tamamen silinmesini sağlar.
- Kurulumu Tamamlama: İlerle butonuna tıklayarak kuruluma başlayın.
- Kurulum sırasında ekranınız birkaç kez kararıp gelecektir. Bu normaldir.
- Sonuç: Kurulum tamamlandığında, sistemi yeniden başlatın. Artık sürücünüz tamamen temizlenmiş bir temel üzerine kurulmuştur.
3. AMD Sürücüsünü Temiz Kurulumla Yükleme
AMD Adrenalin yazılımı, sürücü kurulumu sırasında yerleşik bir temizleme (Factory Reset) seçeneği sunar.
Adım Adım Kurulum
- Kurulumu Başlatma: İndirdiğiniz AMD kurulum dosyasını çalıştırın.
- Kurulum Türü Seçimi: Uygulama, kuruluma başlamadan önce size kurulum türünü soracaktır.
- Fabrika Ayarlarına Sıfırlama: Kurulum ekranının alt kısmında veya yan panelinde yer alan "Fabrika Ayarlarına Sıfırla" (Factory Reset) seçeneğini işaretleyin.
- UYARI: Bu seçenek, sadece sürücüyü temizlemekle kalmaz, aynı zamanda Adrenalin yazılımında yaptığınız tüm ayarları (Oyun profilleri, fan ayarları, hız aşırtma ayarları) da fabrika varsayılanlarına döndürür.
- Onaylama ve Başlatma: Seçeneği işaretledikten sonra kurulumu başlatın.
- Temizleme Süreci: AMD yazılımı, önce eski sürücüleri tamamen kaldıracak, sistemi yeniden başlatacak (ekran çözünürlüğü düşecektir) ve ardından yeni sürücüyü kurmaya devam edecektir.
- Sonuç: Kurulum tamamlandığında, sistemi bir kez daha manuel olarak yeniden başlatın.
4. Temiz Kurulum Sonrası Kontrol
Yükleme işlemi bittikten sonra, sürücünün doğru bir şekilde çalıştığından emin olun:
- Aygıt Yöneticisi Kontrolü: Win + X tuşlarına basıp Aygıt Yöneticisi'ni açın. Görüntü Bağdaştırıcıları menüsü altında ekran kartınızın adının doğru ve yanında herhangi bir sarı ünlem işareti olmadan göründüğünden emin olun.
- Grafik Uygulaması Kontrolü: NVIDIA için GeForce Experience veya AMD için Adrenalin Software uygulamasını açın ve sürücü sürümünün, kurduğunuz sürümle eşleştiğini doğrulayın.
- Kararlılık Testi: Bir oyun veya grafik yoğun bir uygulama açarak sistemin kararlılığını test edin. Mavi ekranlar veya çökme sorunları yaşamıyorsanız, temiz kurulum başarılı demektir.