Best Studio 1
Best Studio
D 1
delimuratt
Aliyldrim 1
Aliyldrim
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
melankolıa18 1
melankolıa18
Agora Metin2 1
Agora Metin2
Cannn6161 1
Cannn6161
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

BIOS’tan Boot Sırası Ayarlama Rehberi (USB, SSD, HDD Kurulumları İçin)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan veXor
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 3
  • Görüntüleme Görüntüleme 117

veXor

Herkesin kaderi, kalbinin eseri.
Uzman Moderatör
Admin
TM Üye
Konular
566
Çözüm
2
Online süresi
25d 16h
Reaksiyon Skoru
1,288
Altın Konu
54
Başarım Puanı
264
MmoLira
31,182
DevLira
12
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

Bilgisayar-BIOS-Ayarlarinda-Boot-Sirasini-Degistirme.jpg

Bilgisayarınızın açılış (boot) süreci, BIOS/UEFI tarafından yönetilir ve sistem, hangi aygıttan (sabit disk, SSD, USB bellek, optik sürücü vb.) işletim sistemini yükleyeceğini bir sıraya göre belirler. Bu sıra, özellikle yeni bir işletim sistemi kurarken, sistemi bir kurtarma diskiyle başlatırken veya yeni takılan bir SSD'den önyükleme yaparken kritik öneme sahiptir. Eğer sistem, işletim sisteminin bulunduğu aygıttan önce boş bir USB belleği okumaya çalışırsa, doğal olarak siyah bir ekran veya hata mesajıyla karşılaşırsınız.

Bu rehberde, bilgisayarınızın BIOS/UEFI arayüzünden önyükleme (boot) sırasını nasıl değiştireceğinizi, hangi aygıtı ilk sıraya almanız gerektiğini ve farklı kurulum senaryoları için en uygun ayarları nasıl yapacağınızı adım adım inceliyoruz.

1. Önyükleme Sırasını Değiştirmenin Temel Yöntemleri​

Önyükleme sırasını ayarlamak için iki temel ve yaygın yöntem bulunur. İkinci yöntem (Boot Menüsü), genellikle daha hızlıdır ve tek seferlik değişiklikler için önerilir.

Yöntem A: Kalıcı Değişiklik için BIOS/UEFI Ayarlarına Giriş​

Bu yöntem, önyükleme sırasını kalıcı olarak değiştirmek istediğinizde (örneğin, yeni SSD'yi ana önyükleme diski yapmak) kullanılır.

1. BIOS/UEFI’ye Giriş: Bilgisayarı yeniden başlatın ve açılış sırasında sürekli olarak Delete, F2, F10 veya F12 tuşlarından birine basın.
  2. Menüyü Bulma: BIOS arayüzü içinde genellikle aşağıdaki isimlerle etiketlenmiş menüyü bulun:
    • Boot
    • Boot Order
    • Boot Priority
    • Boot Sequence
  3. Sırayı Ayarlama: Bu menüde listelenen aygıtların yerlerini değiştirerek (çoğu BIOS’ta + / - tuşları veya fare ile sürükle-bırak kullanılır) istediğiniz sırayı oluşturun.

Yöntem B: Tek Seferlik Değişiklik için Boot Menüsünü Kullanma​

Bu, özellikle bir kurulum USB’si veya kurtarma diski kullanırken en pratik yoldur.

1. Boot Menüsünü Açma: Bilgisayarı yeniden başlatın ve açılış sırasında sürekli olarak F12, F10, F8 veya Esc tuşlarından birine basın. Bu tuş, anakart markasına göre değişir. (Genellikle açılış ekranında hangi tuşun Boot Menüsü için olduğunu gösterir.)
  2. Aygıtı Seçme: Açılan küçük menüde, o anda takılı olan tüm önyüklenebilir aygıtları görürsünüz. Örneğin, Windows kurmak için taktığınız USB bellek veya SSD adını seçin.
  3. Etkisi: Sistem bu aygıttan sadece bir kez önyükleme yapar. Yeniden başlatıldığında, önyükleme sırası tekrar BIOS’ta kayıtlı olan kalıcı sıraya döner.

2. Kurulum Senaryolarına Göre İdeal Boot Sırası​

Farklı kullanım amaçları için önyükleme sırası aşağıdaki şekilde ayarlanmalıdır:

Senaryo 1: Yeni İşletim Sistemi Kurulumu (Windows, Linux, macOS)​

Yeni bir kurulum yaparken, sistemin USB belleği veya DVD'yi görmesi gerekir.

• 1. Sırada: Kurulum Medyanızın bulunduğu aygıt (USB Disk Adı veya DVD/CD Sürücüsü)
  • 2. Sırada: İşletim sisteminin kurulacağı ana depolama aygıtı (SSD/HDD adı)
  • 3. Sırada: Diğer tüm aygıtlar (Ağ, Harici diskler vb.)
Kurulum Sonrası: Kurulum bittikten ve sistem yeniden başlatıldıktan sonra, USB Diski çıkarın. Eğer sistem USB'yi görmezse, otomatik olarak 2. sıradaki yeni kurulu işletim sisteminden açılacaktır.

Senaryo 2: Normal Günlük Kullanım ve Maksimum Hız​

Sisteminiz kararlı bir şekilde çalışıyorsa ve en hızlı şekilde açılmasını istiyorsanız.

• 1. Sırada: İşletim Sisteminin kurulu olduğu Ana SSD/NVMe Diski
  • 2. Sırada: İkincil Depolama (Veri HDD'si veya İkinci SSD)
  • 3. Sırada: Ağ Önyüklemesi (Network Boot)
Püf Noktası: USB bellekleri veya DVD sürücülerini ilk sıraya koymaktan kaçının. Aksi takdirde, sistem her açılışta boş bir disk olup olmadığını kontrol etmekle zaman kaybedecektir.

Senaryo 3: MBR (Legacy) ve GPT (UEFI) Farkını Yönetme​

Eğer sisteminiz UEFI modunda çalışıyorsa (ki modern sistemlerde bu önerilir), önyükleme listesinde genellikle aynı aygıtın iki farklı sürümünü görürsünüz:

• Legacy/MBR: Diskinizin adı (Örn: "Samsung SSD 970 EVO")
  • UEFI: Diskinizin adının önünde "UEFI" ibaresi (Örn: "UEFI: Samsung SSD 970 EVO")
Eğer işletim sisteminizi GPT bölümleme şemasıyla kurduysanız, önyükleme sırasına "UEFI: [Diskiniz]" ibareli seçeneği koyduğunuzdan emin olun. Legacy seçeneğini ilk sıraya koymak, sistemin işletim sistemini bulamamasına yol açabilir.

3. Ayarları Kaydetme ve Çıkış​

Önyükleme sırasını istediğiniz gibi düzenledikten sonra, değişiklikleri kaydetmeniz gerekir.

1. BIOS/UEFI arayüzünde genellikle "Exit" (Çıkış) sekmesine gidin.
  2. "Save Changes and Exit" (Değişiklikleri Kaydet ve Çık) seçeneğini seçin. Genellikle bu işlem F10 tuşu ile yapılır.
  3. Onay penceresinde "Evet" veya "Y" seçeneğini seçerek sistemi yeni sırayla yeniden başlatın.
Bu adımları doğru uyguladığınızda, bilgisayarınız her zaman istediğiniz aygıttan veya en hızlı depolama biriminden başlayarak verimli bir şekilde açılacaktır.

eline sağlık paylaşım için teşekkürler yapay zeka olduğu ile yazıldığı için orjinalden geçer fakat altın konu olmaz.

Paylaşım için teşekkürler :)

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri