romegames 1
romegames
Krutzo 1
Krutzo
shrpnl 1
shrpnl
Best Studio 1
Best Studio
D 1
delimuratt
Aliyldrim 1
Aliyldrim
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
melankolıa18 1
melankolıa18
Agora Metin2 1
Agora Metin2
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Altın Konu Çekirdek Nedir? (OS)

Konular
1,281
Çözüm
91
Online süresi
3mo 26d
Reaksiyon Skoru
4,056
Altın Konu
566
Başarım Puanı
274
MmoLira
136,792
DevLira
450
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

1000054759.jpg

Çekirdek Nedir? (OS)

Çekirdek, bir bilgisayarın işletim sisteminin ( OS ) temel taşıdır. İşletim sisteminin diğer tüm parçaları için temel hizmetleri sağlayan çekirdektir. İşletim sistemi ile temel bilgisayar donanımı arasındaki ana katmandır ve işlem ve bellek yönetimi, işlemler arası iletişim, dosya sistemi yönetimi, aygıt denetimi ve ağ oluşturma gibi görevlerde yardımcı olur.

Normal sistem başlangıcında, bir bilgisayarın temel giriş/çıkış sistemi veya BIOS , bir donanım önyüklemesi veya başlatma işlemini tamamlar. Ardından, çekirdeği bir depolama aygıtından (sabit disk gibi) korumalı bir bellek alanına yükleyen bir önyükleyici çalıştırır. Çekirdek bilgisayar belleğine yüklendikten sonra, BIOS kontrolü çekirdeğe aktarır. Ardından, sistem başlangıcını tamamlamak ve kullanıcılara masaüstü veya başka bir kullanıcı arayüzü aracılığıyla kontrol sağlamak için diğer işletim sistemi bileşenlerini yükler.

Çekirdek hasarlıysa veya başarıyla yüklenemiyorsa, bilgisayar tamamen başlatılamaz (hatta hiç başlatılamaz). Donanım hasarını düzeltmek veya işletim sistemi çekirdeğini çalışan bir sürüme geri yüklemek için servis gereklidir.

Çekirdeğin amacı nedir?
Genel anlamda bir işletim sistemi çekirdeği aşağıdaki üç temel görevi gerçekleştirir:

Kullanıcıların ve uygulamaların bilgisayarla etkileşime girmesi için gereken arayüzleri sağlar.

Uygulamaları başlatır ve yönetir.
Altta yatan sistem donanım aygıtlarını yönetir.

Daha ayrıntılı bir şekilde açıklamak gerekirse, bu üç çekirdek işlevinin gerçekleştirilmesi aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi bilgisayar görevini içerir:

Aygıt sürücüleri gibi daha az kritik işletim sistemi bileşenlerinin yüklenmesi ve yönetilmesi.

Çalışan uygulamalar tarafından oluşturulan iş parçacıklarını ve çeşitli süreçleri organize etmek ve yönetmek.

Hangi uygulamaların çekirdeğe erişebileceğini ve çekirdeğe erişebileceğini zamanlamak ve zamanlanan zaman geldiğinde bu kullanımı denetlemek.

Her uygulama sürecinin hangi korumasız kullanıcı bellek alanını kullanacağına karar verme.

Bellek ayırma ve yönetimindeki çatışmaların ve hataların ele alınması.

Merkezi işlem birimi ( CPU ) ve önbellek kullanımı, dosya sistemi çalışması ve ağ taşıma mekanizmaları gibi donanım kaynaklarını ve bağımlılıklarını yönetmek ve optimize etmek.

Klavye, fare, disk sürücüsü, USB portu, ağ bağdaştırıcısı ve ekran gibi G/Ç aygıtlarını yönetme ve bunlara erişim.

Donanım kesintileri veya aygıt sürücüleri gibi çeşitli mekanizmalar kullanarak aygıt ve uygulama sistem çağrılarını işleme.

Zamanlama ve yönetim, çekirdeğin işleyişinin merkezinde yer alır. Bilgisayar donanımı aynı anda yalnızca tek bir işlem yapabilir. Ancak, bir bilgisayarın işletim sistemi bileşenleri ve uygulamaları, bilgisayarın barındırması gereken düzinelerce hatta yüzlerce işlem oluşturabilir. Tüm bu işlemlerin, bilgisayarın donanımını (örneğin bellek adresi veya CPU talimat hattı) aynı anda kullanması imkansızdır. Çekirdek, bu işlemlerin merkezi yöneticisidir. Hangi donanım kaynaklarının kullanılabilir olduğunu ve hangi işlemlerin bunlara ihtiyaç duyduğunu bilir. Ardından, her bir işleme bu kaynakları kullanması için zaman ayırır.

Son düzenleme:
Eline sağlık :)

Eline sağlık

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri