Hikayeler

Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

İnsanlığı Bekleyen Küresel Tehdit

TruvaGame

Level 20
Uzman
Katılım
23 Ocak 2016
Konular
8,201
Mesajlar
16,329
Online süresi
4ay 15g
Reaksiyon Skoru
3,970
Altın Konu
0
Başarım Puanı
506
TM Yaşı
10 Yıl 2 Ay 28 Gün
MmoLira
1,855
DevLira
0

Metin2 EP, Valorant VP dahil tüm oyun ürünlerini en uygun fiyatlarla bulabilir, Item ve Karakterlerinizi hızlıca satabilirsiniz. HEMEN TIKLA!

Jeofizik Mühendisi Ali Karan, küresel ısınmanın uzun vadede yeraltı sularını olumsuz etkileyeceğini belirterek, su kullanımında bilinçli tüketim yapılması gerektiğini söyledi. Karan, yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın etkisi ile yüzey sularında büyük bir azalma yaşandığını, yüzlerce yıllık dere ve çeşmelerin kuruduğunu hatırlatarak, bu olumsuzluktan kısa vadede olmasa da uzun vadede yeraltı sularının etkileneceğini belirtti.
Yeraltı sularındaki sıkıntılardan birinin özellikle kuyu suları olduğuna işaret eden Karan, "Çok yakın aralıklarla sondaj yapılıyor. Komşusunda çıkınca hemen yanına kendisi de kuyu açıyor. O bölgenin bir beslenme potansiyeli var. Beslenme potansiyelinin üzerinde çekim yaparsanız elbette yeraltı suları eksiliyor ve o bölgedeki su kuruyor. Uzun vadede elbette bu şekilde devam ederse, küresel ısınmadan yeraltı suları da büyük oranda etkilenecektir" dedi.
Bu konuda alınması gereken tedbirleri zaten insanların zorunlu olarak uygulamaya başladığını anlatan Karan, şöyle konuştu: "Bunlardan biri de sulama sularında yaşanıyor. Önceden salma su ile sulama yapılıyordu, sonra yağmurlama yöntemine geçildi, şimdi ise damlama sistemi kullanılıyor. Yani ileride daha büyük sorunlarla karşılaşmamak için bilinçli tüketim yapılması gerekiyor. Çeşmelerimizden gelen içme suyu, amacının dışında kullanıyor. Bununla ilgili de çalışma yapılabilir. Bilinçli tüketici olmalıyız."
Türkiye'de bazı bölgelerin sondaja kapatıldığını hatırlatan Karan, bunun nedeninin, havzaların beslenmesiyle alakalı olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Konya ve Antalya bunlardan bazıları. Bazı sahalar sondaja kapatıldı. Havzaların beslenmesiyle alakalı kontrol altında tutmak, gerekli alt yapının oluşmasını sağlamak amaçlanıyor. Mersin'de şu an öyle bir sıkıntı yok. Mersin şehir merkezinde çok daha önceden 1979-1980 yıllarında Bakanlar Kurulu onayı ile sondaj yasaklandı."Mersin'in içerisinde sondaj yapımının yasak olduğunu anlatan Karan, şunları söyledi: "Ancak buna rağmen Mersin kent merkezinde binlerce su kuyusu var. Hemen hemen her sitenin, her binanın altında su kuyusu var.
Bu kuyuların hepsi yasaktır. Denetleyen mekanizme DSİ'dir ama bu kontrolleri yapabilmesi için şikayet olması gerekiyor. Olmadan gelip tek tek binaları kontrol etmesi mümkün değil." Su kuyularının ehil kişilerce açılması gerektiği uyarısında da bulunan Karan, "Kuyuların belgeli kişilerce açılması gerekir. Çünkü binalara çok yakın açılan kuyular eğer ehil kişilerce açılmazsa, uygun çapta ve uygun derinlikte olmazsa bunlar su ile birlikte kum çekeceği için binalara zarar verebilir" ifadelerini kullandı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Türkeş, ''Türkiye'deki su kaynaklarında son iki yıldır ciddi bir azalma var. Sıcaklık eğer böyle devam ederse yüksek su kayıpları ortaya çıkar'' dedi. Prof. Dr. Türkeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak hava dalgası denildiğinde Türkiye'yi etkisi altına alan iki bölge bulunduğunu, bu bölgelerden birinin Kuzey Afrika, yani Sahra Çölü'nün bulunduğu alan, ikincisinin ise Arabistan ile Mezopotamya Çölleri olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Türkeş, son yıllarda söz edilen küresel iklim değişikliğinin, doğal iklim değişikliğinden farklı olduğunu belirtti. Küresel iklim değişikliğinin, doğal iklim değişikliğine ek olarak insanların atmosferdeki sera gazı birikimlerini artırması sonucu ortaya çıktığını bildiren Prof. Dr. Türkeş, şöyle devam etti:

"Küresel iklim değişikliğinin en önemli sonuçlarında biri, küresel ısınmadır. Küresel ısınma, iklim değişikliği değildir. İklim değişikliğinin sonuçlarından bir tanesidir. Küresel iklim değişikliği dediğimizde, sıcaklık, basınç, hız, toprak, nem, kar yağışı gibi hava iklim elemanlarındaki değişiklikten söz edilir.

Küresel iklim değişikliğinin, genel atmosfer dolaşımına bağlı hava sistemlerinin zayıfladığı dönemde, sıcaklıkların daha fazla etkili olduğunu görüyoruz. Küresel iklim değişikliğine bağlı bu değişiklikler, Mayıs ayından itibaren daha da kuvvetleniyor.
"Su kaynakları tehdit altında"Prof. Dr. Türkeş, Türkiye'deki su kaynaklarında son iki yıldır ciddi bir azalma olduğunu, sıcaklığın böyle devam etmesi durumunda yüksek su kayıplarının ortaya çıkacağını söyledi. Yağış değişimlerine bakıldığında, son 10 yılda kar yağışındaki azalmanın daha sıcak ve kurak yazların yaşanacağının göstergesi olduğunu bildiren Prof. Dr. Türkeş, şunları kaydetti: "Kuraklaşma, aynı zamanda yer altı suları açısından değil içme suyu açısından da önemli sorunlar doğurabilir. Türkiye'deki su kaynaklarında son iki yıldır ciddi bir azalma var. Sıcaklık eğer böyle devam ederse yüksek su kayıpları ortaya çıkar. Türkiye bu kayıpları önlemek için tedbirlerini zamanında almak zorundadır.
NTVMSNBC
 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 1, Üye: 0, Misafir: 1)

Geri
Üst