Sumru Yavrucuk Biyografisi
Altın Portakal,
Afife Jale ve
Avni Dilligil başta olmak uzere cok sayıda odulu bulunan
Turk sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu, tiyatro yonetmen. Sinema ve tiyatro kokenli bir oyuncu olmasına rağmen daha cok oynadığı dizilerle tanınan Yavrucuk, Yabancı Damat, Sevgili Dunurum ve Fatmagul ’un Sucu Ne başta olmak uzere cok sayıda sevilen yerli dizide rol almıştır.
Sumru Yavrucuk1961 yılında,
Ankara ’da dunyaya geldi. Liseden mezun olmasının ardından,
1977 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı ’na kayıt olan Yavrucuk, bu okulun Şan ve Tiyatro bolumlerinde eğitim aldı ve de
1979 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Şan Bolumu ’ne geciş yaptı.
1982 yılında
İstanbul Devlet Tiyatroları ’nın kadrosuna gecen Yavrucuk, halen Devlet Tiyatroları ’nın oyuncuları arasında yer almakta. Başarılı oyuncunun rol aldığı oyunlar arasında Gılgameş, Yedi Kocalı Hurmuz, Macbeth ve Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz gibi Turk ve dunya tiyatrolarının pek cok klasiği yer almakta.
1988 tarihide rol aldığı Once Canan adlı yerli dizi ile tv sektorunde de boy gosteren Yavrucuk, 2001 yılında Bizim Otel,
2005 yılında ise Mars Kapıdan Baktırır adlı dizilerde rol aldı. Yavrucuk ’un tv izleyicileri arasında populerlik kazaması ise,
2005 yılında gosterime giren
Yabancı Damat adlı dizide canlandırdığı Feride karakteri ile gercekleşti. Yabancı Damat ’ın ardından
2007 yılında Sevgili Dunurum,
2009 yılında ise Bahar Dalları adlı dizilerde rol alan başarılı oyuncu, halen gosterimi devam etmekte olan
Fatmagulun Sucu Ne dizisinin kadrosunda yer almaktadır.
Sumru Yavrucuk ’un sinema ile tanışması ise,
1990 tarihli
Yorum Yok adlı filme gercekleşti. Oyuncunun
1992 yılında rol aldığı iki film,
Cıplak ve
Seni Seviyorum Rosa ise, en fazla ses getiren filmleri oldu ve de Seni Seviyorum Rosa başarılı oyuncuya
1991 yılında Altın Portakal,
1992 yılında ise Altın Koza odullerini getirdi.
Sumru Yavrucuk, sağır ve dilsizlerin kullandığı işaret dili olan
Gestuno ’ya hakim bir konuşmacı olarak da bilinmekte. Oyuncunun sağır ve dilsizler yararına yaptığı calışmalar hayranları tarafından taktirle takip edilirken, kendisinin on yıla yakın bir sure sağır dilsizlerden oluşan bir sessiz tiyatro grubuna yonetmenlik yaptığı ise kamuoyu tarafından cok fazla bilinmeyen yanlarından birisi. Yavrucuk bu grupla beraber sahnelediği Susuz Yaz adlı tiyatro oyunu ile
1986 yılında
Turkiye Sağır Dilsizler Mim Festivali ’nde En İyi Yonetmen odulunu kazandı.
Odulleri
1984 - Umut Veren Oyuncu (Gılgamış).
1985 - Barselona Dunya II. Pandomim Festivali En İyi Yonetmen (Kurban)
1986 - Turkiye Sağır Dilsizler Mim Festivali En İyi Yonetmen (Sususz Yaz)
1988-1994-1997 - Avni Dilligil En İyi Kadın Oyuncu odulu.
1997 - Afife Jale En İyi Komedi-Muzikal Kadın Oyuncu odulu.
1991 - Altın Portakal (Seni Seviyorum Rosa)
1992 - Altın Koza (Seni Seviyorum Rosa).