Hikayeler

Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

ASUS DUAL GEFORCE RTX 4060 TI SSD OC İnceleme

Lorenzo

Vatan, Türk’ün Kalesi!
Telefon Numarası Onaylanmış Üye TC Kimlik Numarası Doğrulanmış Üye Turkmmo Discord Nitro Booster
Co Admin
Developer
Yönetici
Turnuva
Admin
Yarışma
Paylaşım
Konular
2,927
Online süresi
7ay 18g
Reaksiyon Skoru
5,945
Altın Konu
507
Başarım Puanı
399
TM Yaşı
10 Yıl 3 Ay 27 Gün
MmoLira
118,576
DevLira
121

Metin2 EP, Valorant VP dahil tüm oyun ürünlerini en uygun fiyatlarla bulabilir, Item ve Karakterlerinizi hızlıca satabilirsiniz. HEMEN TIKLA!

Beklenmedik bir geç geliş dışında Nvidia, AMD ve Intel GPU aileleri bu nesil için tamamlandı. Temel GPU'lar bu noktada iyi bilinen bir miktardır, bu yüzden artık yönetim kurulu ortaklarının kartlarını pazarın geri kalanından farklılaştırmak için ne gibi eğlenceli şeyler yapabileceklerini görmek kaldı.

Ancak fabrikada hız aşırtmalı veya pazarlama bağlantılı bir RTX 4060 Ti 8 GB modeli piyasaya sürmekle SSD yuvasına sahip bir modeli piyasaya sürmek arasında bir fark var mı ? Bu tamamen başka bir şey. Asus tam da bunu yaptı ve yerleşik PCIe Gen 5 SSD yuvasına sahip bir RTX 4060 Ti 8GB'yi piyasaya sürdü. İşte yenilik budur.

Bu önemli yeniliğin yanı sıra Asus Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD OC Edition 8GB, başka türlü dikkat çekmeyen bir RTX 4060 Ti grafik kartıdır. Asus'un Dual kartları ana akım alıcıları hedefliyor. Adından da anlaşılacağı gibi, paranın karşılığını vermek adına süslü gösterişten veya gereksiz derecede büyük bir soğutucudan kaçınan çift fanlı bir seçenektir. Bu durumda, RTX 4060 Ti'nin 160W TDP'si sade, çift fanlı bir soğutucu için doğal bir seçimdir. Süslü bir soğutucuya daha fazla para harcamak, bu sınıftaki bir kart için hemen hemen israftır.

Yani bu kartı farklı kılan şey, PCIe Gen 5 x4 M.2 SSD yuvasının dahil edilmesidir. Yuva, kartın arkasındaki arka plakaya yerleştirilmiştir. RTX 4060 Ti yalnızca PCIe Gen 4 x8 arayüzünü kullandığından, bir M.2 yuvası eklemek, 16 şeritli bir yuvada sekiz şeritli bir kart kullanıldığında kaybolacak olan PCIe şeritlerinden yararlanmanın akıllıca bir yoludur.

Birden fazla özel Gen 5 SSD yuvasına sahip olmayan sistemlere ekstra Gen 5 SSD kapasitesi ekleyen akıllı bir çözümdür; bu yuvaların hemen hemen hepsi şu anda mevcuttur. Hızlı bir Gen 5 SSD'nin sıralı aktarım hızlarından en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız bu gereklidir. Küçük form faktörlü sistemler başka bir iyi kullanım örneğidir. Tek anakart SSD yuvasına sahip bir Mini-ITX sistemi böylece ikinci bir yuva kazanacaktır.

1713733924343.png

Asus Dual RTX 4060 Ti SSD 8GB'ın GPU kısmı bu noktada iyi bilinen bir miktar. AD106 GPU etrafında inşa edilmiştir. 4.352 CUDA çekirdeği, 136 Tensör çekirdeği, 34 RT çekirdeği, 136 TMU ve 48 ROP içerir. Asus, daha pahalı olan 16GB seçeneği yerine RTX 4060 Ti'nin 8GB versiyonunu tercih etti. Çift RTX 4060 Ti SSD'nin size 429 $ / 399 £ / 779 AU $ geri getireceğinden, bu muhtemelen maliyetleri düşük tutmak içindir. Bu aslında 8GB'lık versiyona göre hala çok fazla fiyat avantajı taşıyan normal RTX 4060 Ti 16GB ile karşılaştırıldığında oldukça iyi bir anlaşma.

Başlık Hücresi - Sütun 0RTX 4060 8 GB SSDRTX 4060
GPUAD106AD107
MimariLovelace varLovelace var
LitografiTSMC 5nmTSMC 5nm
CUDA renkleri4.3523.072
Tensör çekirdekleri13696
RT çekirdekleri3424
ROP'lar4848
L2 önbellek32MB24 MB
Saati artır2,565MHz2,460MHz
Hafıza8GB GDDR68GB GDDR6
Bellek arayüzü128 bit128 bit
Bellek bant genişliği288 GB/sn272 GB/sn
Kalıp ölçüsü188mm²159mm²
Transistörler22.9B18.9B
TGP160W115W
Fiyat (MSRP)429 $ / 399 £ / 779 AU $299 $ / 299 £ / 469 $

Kart, 30 MHz'lik küçük bir fabrika hız aşırtması ile birlikte geliyor. Üç DisplayPort 1.4a bağlantı noktası ve bir HDMI 2.1a elde edersiniz. Sessiz ve performans modlarına sahip bir BIOS anahtarı var, ancak her zamanki gibi aralarında çok az fark var. Elbette bu bir Ada Lovelace nesil kartı, yani DLSS 3 ve Frame Generation gibi özelliklere erişebileceğiniz anlamına geliyor.

RTX 4060 Ti, etkileyici olmayan bir 128 bit veri yolu içerir. Bu, 2024 orta sınıf bir grafik kartında pek doğru gelmiyor. Bu, RTX 3060 Ti'nin 256 bit veriyoluna göre açık bir gerilemedir. Ancak Nvidia'nın daha büyük bir kalıp üstü L2 önbelleği ekleme tercihi bunu dengelemeye yardımcı oluyor.

RTX 4060 Ti'nin temel performansı bizi tam anlamıyla şaşırtmasa da 160W TDP sayesinde güç verimliliği çok iyi. Asus Dual RTX 4060 Ti SSD, gücünü tek bir 8 pinli güç konektöründen alır, bu da onun daha düşük PSU watt değerlerine sahip sistemlerde kullanıma uygun olduğu anlamına gelir. Aynı zamanda çift fanlı soğutucunun yetenekleri dahilindedir. Bu sınıf kartlar için canavar üçlü fanlı soğutucuya gerek yok.

1713733959789.png

Kartın SSD kısmı çok iyi tasarlanmış ve uygulanmıştır. Giriş bölümünde bahsettiğim gibi, kart x16 yuvasında çalıştırıldığında normalde kullanılmayacak olan dört PCIe hattının kullanılmasıyla bu mümkün oluyor. Doğrudan CPU'nun PCIe denetleyicisine bağlı olduğundan, sürücüden en iyi şekilde yararlanmanın iyi bir yoludur. İlginç bir şekilde, GPU kısmı yalnızca Gen 4'ü desteklese de yuva Gen 5 hızlarını destekliyor. Elbette bu, eğer bundan maksimum faydayı elde etmek istiyorsanız anakartınızın bir Gen 5 x16 yuvasına sahip olması gerektiği anlamına geliyor.

SSD baş aşağı takılmıştır. Bu, sürücünün 'üst' tarafının GPU soğutucusu tarafından soğutulduğu, sürücünün tipik alt tarafının ise kendi vidalı taban plakasına bağlı olduğu anlamına gelir. İyi tasarlanmış ve konumu, önden arkaya hava akışına sahip sistemlerden yararlanacak, bu da soğuk havanın doğrudan sürücünün üzerinden geçeceği anlamına geliyor.

Asus Dual RTX 4060 Ti'nin grafik performansı tam anlamıyla sıfır sürprizle karşılaşıyor. Küçük fabrika hız aşırtması, referans saat hızına sahip kartla karşılaştırıldığında anlamlı bir fark yaratacak kadar büyük değil.

Temel olarak RTX 4060 Ti çok iyi bir 1080p oyun seçeneğidir. Işın izleme seçeneklerinin açık olduğu Cyberpunk 2077 gibi çok zorlu oyunların dışında, hemen hemen tüm oyunlarda kolaylıkla 60 fps'nin üzerine çıkabilmektedir. En kötü 1440p seçeneği de değil ama 4K'da kesinlikle gücü tükenecek. Yüksek yenileme hızına sahip bir ekranınız varsa, daha düşük çözünürlüklerde bile sağlıklı bir artıştan daha fazlası için her zaman DLSS'yi veya Çerçeve Oluşturmayı açabilirsiniz.

RTX 4060 Ti'nin ana rakibi AMD RX 7700 XT'dir . Üstün bir bellek alt sistemine sahiptir ve tarama performansı öne çıkmaktadır, ancak RTX 4060 Ti'nin ışın izleme performansı hala bir nesil ileridedir. RX 7700 XT de yakın zamandaki fiyat düşüşünden yararlandı, ancak ben yine de üstün güç verimliliği ve daha gelişmiş ekosistemi nedeniyle RTX 4060 Ti'ye yöneliyorum. Ayrıca bana entegre SSD yuvasına sahip bir RX 7700 XT gösteremez misin?

Soğutma açısından Asus Dual, kartın güzel ve soğuk çalışmasını mükemmel bir şekilde sağlama yeteneğine sahiptir. En yüksek sıcaklığın 71°C olduğunu kaydettim. Bu, üçlü fanlı kartlarda göreceğinizden birkaç derece daha sıcak, ancak yine de uzun bir oyun süresinde kartın 2.700 MHz'in çok üzerine çıkmasına izin verdi. Kart şimdiye kadar karşılaştığım en sessiz çift fanlı kart değil ancak bu, oyunun kurallarını değiştirecek bir şey değil. Tek bir dB veya iki, üzerinde durmaya değmez.

1713734000549.png

Kartın SSD performansı gerçekten iyiydi. Phison PS5026-E26 denetleyiciye, DRAM önbelleğe ve 232 katmanlı TLC NAND'a sahip bir Gen 5 SSD olan Corsair MP700 1 TB sürücüyü kullandım. Kısacası hızlı, modern bir sürüş.

Sürücüyü hem grafik kartının SSD yuvasında hem de yerel Gen 5 SSD desteğine sahip Asus Crosshair X670E Hero anakartıyla test ettim. GPU yuvasının aslında anakart yuvasından bir dokunuş daha hızlı olduğunu buldum. Asus kartının SSD yuvasının hiçbir şekilde performansı sınırlamadığı veya engellemediği açıktır.

Bununla birlikte, Asus'un son BIOS değişiklik kayıtlarında bu özel kart için destek eklenmesinden açıkça bahsedilmesine rağmen, çatallanmayı etkinleştirirken bazı sorunlar yaşadığımı belirtmekte fayda var. Çatallanma, PCIe şeritlerinin farklı şeritlere bölünmesine olanak tanıyan özel bir özelliktir; örneğin, bir x16 PCIe yuvasını iki ayrı x8 seçeneğine bölmenize olanak tanır.

Ancak her zaman kullandığım Z690 Apex'in BIOS'unda bu seçeneği bulamadım. İşe yarayan Asus TUF Z790 Pro WiFi'ye geçtim, ancak aptalca bir şekilde bu anakartın SSD yuvasının yalnızca Gen 4'ü desteklediğini fark ettim ve bu da Gen 5 karşılaştırmalarını tartışmalı hale getirdi. Oraya bir X670 Crosshair Hero ile gittim.

Hikayenin ana fikri, Dual RTX 4060 Ti SSD'nin tak ve çalıştır bir cihaz olmadığıdır. SSD yuvasını kullanmak istiyorsanız uygun çatallanma desteğini sağlamak için kurulumunuzu ve BIOS'unuzu araştırmanız gerekecektir. Asus bunu destekleyen kendi anakartlarının bir listesini sunuyor .

Bu incelemeye girerken sıcaklıklar benim için endişe vericiydi. Sonunda hiçbir sorun olmadı. GPU SSD yuvası 77°C'lik bir tepe sıcaklığı döndürdü. Bu endişelenecek bir şey değil ve sürücü anakartın kendi büyük entegre soğutucusunun altına park edildiğinde kaydettiğim değerin yalnızca iki derece üzerinde.

ASUS DUAL GEFORCE RTX 4060Tİ SSD KARARI

1713734030092.png

Bu incelemeye, entegre SSD yuvasına sahip bir GPU'nun bir hileden biraz daha fazlası olduğunu düşünerek girdim. Testlerimden ve biraz daha derin düşünmemden sonra artık bunun böyle bir şey olmadığına ikna oldum.

Anakartınız doğru çatallanma desteğine sahip olduğu sürece Asus Dual RTX 4060 Ti SSD, gerçek bir dezavantaj olmadan en hızlı PCIe Gen 5 SSD'lere destek eklemenin akıllı bir yoludur. SSD'niz performansının sınırlarına kadar çalışacak ve serin kalacaktır. Anakarta monte yuvaları olmayan küçük form faktörlü anakartlara ekstra bir SSD eklemenin harika bir yolu ve hatta kartın fiyatı da çok kötü değil. Ekstra SSD işlevselliği göz önüne alındığında %10'luk bir fiyat artışının haklı olduğuna inanıyorum. Bu, RTX 4060 Ti 16GB'nin hala çok pahalı görünmesine neden oluyor.

Eğer detaylandırmam gerekirse Asus'un Dual RTX 4060 Ti SSD'nin 2'den fazla yuvalı tasarımı yerine gerçek iki yuvalı tasarımı tercih etmesini isterdim. Bu, daha küçük kasalarla uyumluluğunu artırırdı. Daha da iyisi, düşük profilli veya *gasp*, tek yuvalı bir soğutucu olabilir. Bu muhtemelen bir RTX 4060 TI için çok ileri bir adım, peki ya RTX 4060? Belki de arzulu düşünme.

Grafik performansı söz konusu olduğunda, temelde diğer tüm RTX 4060 Ti 8GB'ların performansını elde edersiniz. Bu kartlar uzun yıllar boyunca oyun donanımlarına güç sağlayacak. Artık fiyatları düşmeye başladığından RTX 4060 Ti, özellikle de karışıma DLSS ve Çerçeve Oluşturmayı eklediğinizde daha çekici hale geliyor.

Asus, Dual RTX 4060 Ti SSD ile gerçekten etkileyici bir şey yaptı. Bu, Gen 5 M.2 yuvası olmayan veya ITX sistemindeki gibi sınırlı sayıdaki bir sisteme "ücretsiz" depolama alanı eklemenin harika bir yoludur. Yine de niş bir ürün. SSD yuvasına ihtiyacınız yoksa standart Dual RTX 4060 Ti size aynı grafik performansını daha ucuza sunacaktır.

Paylaşım için teşekkürler. :)

Paylaşım için teşekkürler.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 1, Üye: 0, Misafir: 1)

Geri