Altın Konu Nesne Yönelimli Programlama (OOP) ve JavaScript

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan GUNNERIUS
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 3
  • Görüntüleme Görüntüleme 279
  • Etiketler Etiketler
    javascript oop

GUNNERIUS

Level 20
Konular
3,748
Çözüm
334
Online süresi
6mo 28d
Reaksiyon Skoru
8,028
Altın Konu
947
Başarım Puanı
474
MmoLira
86,669
DevLira
-12
Ticaret - 100%
1   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

Değerli Turkmmo Üyeleri,

Bugün sizlerle JavaScript'te Nesne Yönelimli Programlama (OOP) hakkında bilgi paylaşmak istiyorum. Nesne yönelimli programlama, modern yazılım geliştirme yöntemlerinden biridir ve JavaScript gibi popüler bir dilde de kullanılmaktadır. Bu rehberde, JavaScript'te OOP kavramlarını ve nasıl kullanılabileceğini adım adım açıklayacağım.

Nesne Yönelimli Programlama Nedir?

Nesne yönelimli programlama (OOP), bir programın yapısını nesneler ve sınıflar aracılığıyla tanımlayan bir programlama paradigmasıdır. Her nesne bir durumu (özellikleri) ve davranışları (metodları) içerir. JavaScript'te, nesneler ve sınıflar prototipler ve fonksiyonlar aracılığıyla temsil edilir.

1. Sınıflar ve Nesneler

JavaScript'te OOP, sınıflar ve nesneler aracılığıyla gerçekleştirilir. Bir sınıf, bir nesnenin yapısını tanımlayan bir şablondur ve bir veya daha fazla özellik ve metod içerebilir. Bir nesne ise bir sınıfın bir örneğidir ve belirli bir durumu temsil eder.

Örnek:

[CODE lang="javascript" title="JS"]// Sınıf tanımı
class Araba {
constructor(marka, model) {
this.marka = marka;
this.model = model;
}

// Metod tanımı
bilgiGoster() {
console.log(`Araba: ${this.marka} ${this.model}`);
}
}

// Araba nesnesi oluşturma
const araba1 = new Araba("Toyota", "Corolla");
araba1.bilgiGoster(); // Araba: Toyota Corolla
[/CODE]

2. Kalıtım ve Prototipler

JavaScript'te kalıtım, bir nesnenin diğer bir nesnenin özelliklerini ve metodlarını miras almasıdır. Bu, kodun yeniden kullanılabilirliğini artırır ve kod tekrarını azaltır. Kalıtım, prototipler ve prototip zincirleri aracılığıyla gerçekleştirilir.

[CODE lang="javascript" title="JS"]// Ana sınıf
class Sekil {
constructor(tur) {
this.tur = tur;
}

alanHesapla() {
console.log("Alan hesaplanamadı.");
}
}

// Alt sınıf
class Dikdortgen extends Sekil {
constructor(uzunluk, genislik) {
super("Dikdörtgen");
this.uzunluk = uzunluk;
this.genislik = genislik;
}

alanHesapla() {
console.log("Dikdörtgen Alanı: " + (this.uzunluk * this.genislik));
}
}

// Alt sınıf nesnesi oluşturma
const dikdortgen1 = new Dikdortgen(5, 3);
dikdortgen1.alanHesapla(); // Dikdörtgen Alanı: 15
[/CODE]

3. Kapsülleme ve Soyutlama

Kapsülleme, bir nesnenin iç durumunu gizlemek ve sadece belirli arayüzler aracılığıyla erişilebilir yapmak anlamına gelir. Bu, kodun daha modüler hale gelmesini ve dış etkilere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Soyutlama ise, bir nesnenin karmaşık detaylarını gizleyerek sadece temel işlevselliği sunmak anlamına gelir.

Örnek:

[CODE lang="javascript" title="JS"]// Kapsülleme ve Soyutlama
class Urun {
constructor(ad, fiyat) {
let _ad = ad;
let _fiyat = fiyat;

this.getAd = function() {
return _ad;
}

this.getFiyat = function() {
return _fiyat;
}
}
}

const urun1 = new Urun("Kalem", 5);
console.log(urun1.getAd()); // Kalem
console.log(urun1.getFiyat()); // 5
[/CODE]

Bu örnekler, JavaScript'te OOP kavramlarının nasıl uygulanabileceğini göstermektedir.

4. Polimorfizm ve Metod Overriding

Polimorfizm, aynı isimde farklı işlevselliğe sahip metodların kullanılabilmesini sağlar. Bu, aynı arayüzü kullanan farklı nesnelerin farklı davranışlar sergilemesini sağlar. Metod overriding ise, bir alt sınıfta üst sınıfta tanımlanan bir metodun aynı isimde ve imzada yeniden tanımlanmasıdır.

5. Uygulamalı Örnekler ve İleri Düzey Teknikler

Bu rehberde ele aldığımız temel OOP kavramlarının yanı sıra, JavaScript'te OOP kullanımıyla ilgili daha ileri düzey teknikler de bulunmaktadır. Örneğin, tasarım desenleri, OOP prensipleri (SOLID), ve prototip tabanlı programlama gibi. Bu teknikler, JavaScript geliştiricilerinin daha modüler, daha okunabilir ve daha sürdürülebilir kod yazmalarına olanak tanır.

Umarım bu rehber, JavaScript'te OOP kavramlarını anlamanıza ve kullanmanıza yardımcı olur. Daha fazla soru veya yorumunuz varsa, lütfen çekinmeden paylaşın!

Saygılarımla,

Paylaşım için teşekkürler.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)