Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!
BIOS (Basic Input/Output System), bilgisayar sistemlerinde kullanılan bir tür firmware'dir. Temelde, bilgisayarın donanımının başlatılmasını, kontrol edilmesini ve işletim sistemine geçişini yöneten bir yazılımdır. BIOS, bilgisayarın açılma (boot) sürecini başlatan ve donanım ile yazılım arasında bir köprü görevi gören kritik bir bileşendir. Ancak, modern bilgisayar sistemlerinde UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) gibi gelişmiş firmware tipleri de kullanılmaktadır.
BIOS'un temel görevleri şunlardır:
Donanımın Başlatılması:
Bilgisayar açıldığında, BIOS donanımın başlatılmasından sorumludur. Bu süreçte işlemci, bellek, sabit disk ve diğer donanım bileşenleri aktif hale getirilir.
Boot Süreci Yönetimi:
BIOS, bilgisayarın başlangıç (boot) sürecini kontrol eder. İlk olarak, BIOS, bilgisayarın bağlı olduğu depolama aygıtlarını tarar ve işletim sistemini yükleyebilecek bir aygıt bulmaya çalışır.
Temel Giriş/Çıkış Kontrolü:
BIOS, temel giriş/çıkış (I/O) işlemlerini kontrol eder. Bu, klavye, fare ve diğer temel giriş aygıtlarıyla iletişim kurmayı içerir.
Sistem Konfigürasyonu ve Ayarlar:
BIOS, bilgisayarın temel konfigürasyon ayarlarını ve sistem ayarlarını saklar. Bu, saat/tarih ayarları, bellek yapılandırması ve donanım bileşenlerinin çalışma parametreleri gibi bilgileri içerir.
POST (Power-On Self-Test):
Bilgisayar açıldığında, BIOS, bir Power-On Self-Test (POST) gerçekleştirir. Bu test, donanımın çalışıp çalışmadığını kontrol eder ve olası hata durumlarını belirler.
BIOS'un temel işlevleri, bilgisayarın doğru bir şekilde başlatılmasını ve işletim sistemine geçişini sağlamaktır. Ancak, modern bilgisayar sistemlerinde, UEFI gibi daha gelişmiş firmware türleri de kullanılmaktadır. UEFI, daha fazla özellik, güvenlik ve esneklik sağlar ve zaman içinde BIOS'un yerini almıştır.