C 1
chengdu
xranzei 1
xranzei
zendor2 1
zendor2
Bvural41 1
Bvural41
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Almira2 1
Almira2
romegames 1
romegames
D 1
delimuratt
melankolıa18 1
melankolıa18
shrpnl 1
shrpnl
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Linux Dağıtımları Nedir ve Nelerdir?

Ectoor

We Rise Turkmmo <3
Telefon Numarası Onaylanmış Üye TC Kimlik Numarası Doğrulanmış Üye
Fahri Üye
Konular
5,602
Çözüm
14
Online süresi
7mo 3d
Reaksiyon Skoru
6,802
Altın Konu
669
Başarım Puanı
499
MmoLira
11,960
DevLira
297
Ticaret - 100%
1   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

Merhabalar değerli Turkmmo sakinleri bu rehber konumda sizlere Linux çekirdeğine sahip işletim sistemi kullanmak isteyen kullanıcılar için linux dağıtımları ve linux dağıtımları arasındaki farkları ve özellikleri ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

image3b2fa29b2d94eb28.png

Linux dağıtımı nedir?​

Linux yapısının GNU prensibiyle geliştirilmiş açık kaynak kodlu ve özgür bir işletim sistemidir

GNU/Linux çekirdek yapısını kullanarak geliştirilen işletim sistemleri Linux dağıtımı olarak adlandırılır.

Linux dağıtımları nelerdir?​

GNU/Linux yapısının tanımı gereği açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir işletim sistemi çekirdeği olduğundan yüzlerce Linux dağıtımı mevcuttur.

Hatta GNU/Linux çekirdeğini kullanarak kendi Linux dağıtımınızı bile yapabilirsiniz.

Ancak Linux dağıtımı yapmak her sistemde çalışmasını garanti etmek, çeşitli testlerin yapılması vb. işlemler zaman alacaktır.

Bu sebeplerden dolayı Linux dağıtımları genellikle paket yöneticisi ve kullandığı tabana göre çeşitli sınıflara ayrılır.

Linux dağıtımlarının büyük çoğunluğu dpkg (Debian Package Management System), rpm (Red Hat Package Manager) ve packman paket yöneticisini kullanılır.

Ayrıca işletim sistemi için özel paket yöneticileri de (PISI, snappy) mevcuttur.

Linux dağıtımları paket yöneticisi olarak dağıtımlara ayrıldığı gibi Debian, Red Hat ve Arch gibi çeşitli tabana göre de sınıflara ayrılır.

Ubuntu, Pardus, Linux Mint işletim sistemleri Debian tabanını temel alarak geliştirilen işletim sistemleridir.

CentOS, Fedora, Oracle Linux işletim sistemleri Red Hat tabanını temel alarak geliştirilen işletim sistemleridir.

Linux dağıtımları arasındaki farklar​

Linux dağıtımları arasındaki farklar temel olarak paket yöneticisi ve kullanılan tabana göre olabileceği gibi kurulum yöntemine, içerdiği pakete, kullanıcı arayüzüne, sistem yönetimine ve kullanılacak yere göre farklılık gösterir.

Gündelik kullanımlarda GNOME, KDE vb. görsel arayüz ile beraber gelen linux dağıtımlarının kullanımı faydalı olacaktır.

Sunucu, ana makine sistemlerinde ise Red Hat tabanındaki sistemler iyi bir tercih olacaktır.

Yeni bir kullanıcı için Ubuntu işletim sistemi sağladığı görsel arayüz desteği, sunduğu dokümantasyon ve destek forumlarının aktif olmasından dolayı tercih edilirken, CentOS işletim sistemi LAMP (Linux – Apache – MySQL – PHP) gibi web sunucularında tercih edilebilir.

Linux dağıtımını seçerken kullanım amacına ve isteklere göre seçim yapmak faydalı olacaktır.

bu rehber konu umarım sizlere yararlı olmuştur buraya kadar okuyan herkese teşekkür eder ve iyi forumlar dilerim.​

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri