- Konular
- 30
- Reaksiyon Skoru
- 0
- Altın Konu
- 0
- Başarım Puanı
- 88
- TM Yaşı
- 17 Yıl 1 Ay 8 Gün
- MmoLira
- 15
- DevLira
- 0
Metin2 EP, Valorant VP dahil tüm oyun ürünlerini en uygun fiyatlarla bulabilir, Item ve Karakterlerinizi hızlıca satabilirsiniz. HEMEN TIKLA!
Hz Yusufâa geldiklerinde
Åimdi aynı ilahi kaynaktan gelen vahi ile vücüd bulan ve insanlar tarafından tahrif edilen Hz Musa (a.s.v) aracılıÄı ile İsrailoÄullarına indirilen Tevrat ile günümüzden bindörtyüz yıl önce Hz Muhammed (a.s.v) aracılıÄı ile tüm insanlara bir yol gösterici olarak indirilen ve indirildiÄi zamandaki Åeklini günümüze deÄin muhafaza eden Kurâanı Kerim kitabında Hz Yusuf (a.s.v) kıssasını ele alacaÄız ve iki kitap arasındaki farklara, çeliÅkilere ve benzerliklere çeÅitli baÅlıklar dahilinde deÄinmeÄe çalıÅacaÄız.
Hz Yusuf (a.v.s) Rüyası:
Kurâanı Kerimde bu olay (Yusuf s -a-4) te Åu Åeklde ifade edilmektedir âBir vakit ki, Yusuf babasına demiÅti: ey pederim! Muhakkak ben â rüyamda onbir yıldız ile kameri gördüm , onları gördüm ki benim için secde edicilerdir.â
Mealindeki ayet
Tevratâta BAP 37- ayet-9 da ise âİÅte bir rüya daha gördüm: ve iÅte güneÅ ve ay ve onbir yıldız bana eÄildiler.âÅeklinde benzer lafızlarla geçmekle birlikte Hz Yusufun bu rüyadan önce Åu Åekilde bir rüya daha gördüÄü bildirilmektedir ki anlam itibari ile birinci rüya ile çeliÅmeyen bu rüyaya K.Kerimâde raslayamamaktayız. BAP-37-ayet- 7â İÅte, tarlanın ortasında biz demet baÄlıyorduk, ve iÅte, benim demetim kalktı ve dikildi, ve iÅte sizin demetleriniz etrafını kuÅatıp benim demetlerime eÄildiler.â
Kurâanı Kerimde Hz Yakub (a.s.v) in oÄlunun rüyasına tepkisi oÄlunun Allah Teala nezdindeki yerini (peygamberlik vazifesini) gören ve onun incinmesinden korkan koruyucu ve müÅfik bir baba tepkisidir. Bu tepki K.Kerimâde Åu ifadelerle geçmektedir: (Yusuf.s- a-5) âPederi dediki oÄulcaÄazım! Rüyanı kardeÅlerine haber verme.
Sonra senin için bir hile de bulunurlar. Åüphe yok ki Åeytan insan için apaçık bir düÅmandır.( Tevratâta ise anlatılan rüya üzerine Hz Yakub (a.s.v)tepkisi oÄlunu azarlamak ve nefsine bu olayın aÄır gelmesi Åeklinde gösterilmektedir.BAP-37-ayet-10,11 â Ve babasına ve kardeÅlerine anlattı: ve babası onu azarlayıp kendisine dedi: Bu gördüÄün rüya nedir? Gerçek ben ve anan ve kardeÅlerin yere kadar sana eÄilmek için mi geleceÄiz? Ve kardeÅleri onu kıskandılar; fakat babası bu sözü yüreÄinde tuttu.â
Kuranı Kerimde Hz Yusuf rüyasını yanlızca babasına anlatmaktadır.(Yusuf-s-4) âBir vakit ki Yusuf babasına demiÅti : Ey pederim muhakkak ben rüyamdaâ¦â¦â¦..â
Tevratâta ise Hz Yusuf (a.v.s) rüyasını kardeÅlerine ve babasına anlattıÄı görülmektedir. BAP-37-ayet-5,6 :Ve Yusuf rüya görüp kardeÅlerine bildirdi, ve ondan daha ziyade nefret ettiler. Ve onlara dedi: Rica ederim gördüÄüm ruyayı dinleyin.
Hz Yusufun Kuyuya atılması:
Hz Yusuf (a.v.s) kıra götürülmesi ve kuyuya atılması K. Kerimâde (Yusuf-s-8,9,10,11,12) O vakit ki demiÅlerdi: Elbette Yusuf ile kardeÅi babama bizden daha sevgilidir. Halbuki biz birbirine baÄlı kuvvetli bir cemaatiz , Åüphe yokki bizim babamız, elbette apaçık bir hata içerisindedir. * Yusufâu öldürün veya onu biryere atınız ki , babanızın yüzü yanlızca size kalsın ve siz ondan sonra salihler olan bir cemaat olun.* Onlardan bir söyleyici dediki : Yusufâu öldürmeyin ve onu kuyunun dibine atıverin , onu kafilelerden biri alır eÄer siz yapacak kimselerden iseniz böyle yapınız.* Ey babamız sana ne oluyor ki Yusufâu bize emanet etmiyorsun(bize güvenmiyorsun) ve halbuki biz onun iyiliÄini isteyen kimselerdeniz. * Onu yarın bizimle beraber gönder , bol bol meyve yesin ve eÄlensin. Åüphe yokki biz onu elbette muhafaza ederiz. * Dedi ki(Hz Yakup): DoÄrusu onu götürmeniz beni kaygılandırıyor. Onu gözden uzak tuttuÄunuz anda kurdun onu yemesinden korkarım.
Tevratâta ise Hz Yusufâu kıra gönderilmesi bizzat babası Hz Yakupâtur tarafından gerçekleÅtirilmektedir.Bu olay Tevtaâta BAP-37- ayet-13.14 de âVe İsrail Yusufa dedi:KardeÅlerin sürüyü Åekemde gütmüyorlar mı ? gelde seni onların yanına göndereyim* Ve ona dedi. Git bak kardeÅlerin iyi mi ve sürü iyi mi ve bana haber getir. Ve onu Hebron vadisinden gönderdi. ve Åekemâe vardı. Ve Tevratâta Hz Yusufâun kuyuya atılma planı K.Kerimden farklı olarak Hz Yusufâun kıra kardeÅlerini aramaya gittiÄi vakit kardeÅleri onu uzaktan gördükleri zaman düÅünülüp tasarlanıyor.
K.Kerimde ise bu kötü plan tasarlandıktan sonra Hz Yusuf, kardeÅleri tarafından ısrarla babalarından izin alınarak kıra götürülüyor ve insanı boÄamayacak kadar suyu olan fakat aynı zamanda tırmanıp çıkılamayacak kadar derin bir kuyuya atılıyor.
Tevratâta BAP37-ayet-20,21,22 de Hz Yusufâun ilk önce kardeÅleri tarafından öldürülmek istendiÄini fakat kardeÅlerinden Rubenâin onu sonradan kurtarmak için (21): âKan dökmeyin onu çölde olan bu kuyuya atın fakat ona el uzatmayınâ. Demesi üzerine onu ilk önce entarisini soyup su olmayan boÅ bir kuyuya attılar ve daha sonra yemek yemek için oturduklarında birden İsmaililerin kervanını gördüler, içlerinden Yahuda : EÄer kardeÅimizi öldürür ve kanını gizlersek ne kazanç var? Gelin onu İsmaililere satalım ve elimiz ona dokunmasın ; çünkü kardeÅimizdir, etimizdendir. Ve onu ismaililere yirmi gümüÅe sattılar ve böylece Hz Yusuf Mısıra gitti. Onu daha sonra kuyuda bulamayan Ruben çok üzüldü ve esvabını yırtarak : Çocuk yok ve ben ben nereye gideyim?der.
K.Kerimâde Hz Yusufâu kuyudan çıkarıp köle diye satan çölden geçen bir kafiledir. Tevratâta ise kardeÅleri tarafından önce kuyuya atılıp daha sonra kuyudan çıkarılıp İsmaililer kervanına yirmi gümüÅe satılmıÅtır.
Her iki kitaptada babalarına ,kardeÅlerinin bir canavar (kurt) tarafından parçalandıÄı ve kanlı, yırtık esvanının bunun ıspatı olduÄu söylenmektedir.
K. Kerimde Hz Yakup oÄullarının kardeÅleri Yusufâun bir kurt tarafından parçalandıÄı yalanına inanmamaktadır.Bu olay K.Kerimâde Åu Åekilde geçmektedir: (Yusuf âs-18 ) * Yoo(hayır) dedi (Hz Yakup) sizi kendi hayal gücünüz bu kötü oyuna sürükledi. Artık bana düÅen güzel bir sabırdır. Ve ancak Allah Tealaâdır sizin bu söylediklerinize karÅı kendisinden yardım isteyeceÄim zat.
Tevratâta BAP-37-ayet-33 * Ve onu (kanlı entariyi) tanıyıp dedi: OÄlumun entarisidir ; kendisini kötü bir canavar yemiÅtir. Yusuf mutlaka parçalanmıÅtır. * diyen Hz Yakupâun bu yalana inandıÄı ve yas tuttuÄu Åeklinde bir ifade yazılmaktadır.
Hz Yusufâa zina iftirası ve hapse atılması:
Tevratta ve K. Kerimde Hz Yusufâun : Mısırlı bir devlet adamının(K.Kerimâde Aziz Tevratâta Potifar ismiyle anılan ) onu köle satıcılarından satın aldıÄı ve evinde ondan hiçbirÅeyi esirgemediÄi, ona büyük bir deÄer verdiÄi ve saygı duyduÄu belirtilmektedir.
Fakat Hz Yusuf ergenlik çaÄına gelince efendisinin refikası (Züleyha) onun olaÄan üstü güzelliÄinden etkilenerek onunla beraber olmak istemiÅ fakat Hz Yusuf , eÅinden baÅka herÅeyi eline veren , kendisini en iyi Åekilde ikamet ettiren efendisine bu kötülüÄü yapamayacaÄını ve Allah Tealaâdan korktuÄunu söylemektedir. Tevratâta bu çirkin teklifin Hz Yusufa efendisinin eÅi tarafından hergün yapıldıÄı bildirilmekte.
K. Kerimde (Yusuf-s-24) te kadının ayartmalarına, istek ve arzularına karÅı aslında Hz Yusufâun da arzu ve istekle dolu olduÄu fakat Allah Tealaânın burhanı sayesinde bu kötü teklifler karÅısında kendisini koruyabildiÄi ve Allah Tealaâya sıÄındıÄı ifade edilmektedir. *İÅte bu,her türlü kötülüÄü , çirkin ve taÅkın halleri ondan uzak tutmak istediÄimiz için böyle oldu, çünkü o gerçekten bizim (seçilmiÅ) kullarımızdan biriydi.
Tevratâta Hz Yusufâun efendisi Hz Yusufâa yapılan iftiraya hemen inanmakta ve bu olay karÅısında öfkelenerek herhangi bir araÅtırma yapmadan onu hemen zindana atmıÅtır. Bu olay Tevrat BAP-40-ayet-19,20 te* ve vaki oldu ki: efendisi: bana senin kölen böyle yaptı diyerek karısının kendisine söylediÄi sözleri iÅittiÄi zaman , öfkesi alevlendi. * Ve Yusufâun efendisi onu alıp zindana , Kıralın mahpuslarının baÄlandıÄı yere teslim etti ve orada zindanda kaldı.âÅeklinde geçmektedir.
K.Kerimâde (Yusuf-s-a-26,34) te Hz Yusuf kendisini Åu Åekilde savunmakta ve oradaki bir Åahidin Åehadediyle masum olduÄu kanıtlanmaktadır.* Yusuf dedi ki : Asıl o kadın benim nefsimden murad almak istemiÅtir. O anda kadının yakınlarından duruma tanık olan biri : EÄer onun gömleÄi ön tarafından yırtılmıŠise kadın doÄru söylemiÅtir ve o yalancılardandır. * Ve eÄer gömleÄi arka tarafından yırtılmıŠise o halde kadın yalan söylemiÅtir. O ise doÄrulardandır. *Böylece kadının kocası gömleÄin arka tarafından parçalanmıŠolduÄunu gördü ve Åüpesiz bu- ey kadın! Sizin hilenizdendir. Åüphesiz sizin oyunlarınız pek büyüktür.â Diyerek Hz Yusufun suçsuz olduÄunu öÄreniyor ve bu olayın saklı kalması için Hz Yusufâa tenbihte bulunuyor ve karısını bu çirkin davranıŠve iftiradan dolayı uyarıyor. Fakat Azizâin karısı karÅısında ki silik kiÅiliÄinden dolayı suçsuz olduÄunu bildiÄi Hz Yusufâu hapse atmaktadır. * Yusuf sen bu olayın üzerinde durma (kadın!) sen de iÅlediÄin günahtan ötürü baÄıÅlanma dile , çünkü sen gerçekten hatasız olan birisin ! * Ve Åehirde kadınlar (birbirlerine ) : Azizâin refikası genç kölesinin nefsinden muradını almak istiyormuÅ. Muhakkak ki onun yüreÄini kaplayan ince deriyi bir sevgi parçalamıÅ. Åüphe yok ki biz onu apaçık bir sapıklık içinde görüyoruz. * Kadınların bu kötü konuÅmaları kulaÄına gelince bir davetçi gönderdi ve onlara çakı ile kesilecek bir yemek sofrası hazırlattı. Ve onların her birine bir bıçak Verdi. Ve ey Yusuf onların karÅısına çık dedi . Ve onlar onu görünce onu pek büyüttüler ve kendi ellerini kesiverdiler ve dediler ki: Allah Tealaâyı tenzih ederiz , bu bir insane deÄil ancak kerim bir melektir. * Dedi ki: iÅte bu kimsedir ki iÅte bundan dolayı beni kınadınız . Yemin ederim ki ben onun nefsinden muradımı istedim de o kaçındı- günaha girmek istemedi â Ve eÄer benim ona emrettiÄimi yapmazsa elbette zindana atılacaktır. Ve elbette zillete düÅmüÅ olanlardan olacaktır. * Yusuf : âEy Rabbim!âdedi â Benim için hapis, bu kadınların isteklerine boyun eÄmekten daha iyidir. Çünkü , sen onların oyunlarını- tuzaklarını benden uzak tutmazsan ben o zaman onların ayartmalarına kapılır ÅaÅkın-cahil kimselerden olurum . * Ve Rabbi Oânun duasını Kabul etti ve onu kadınların tuzaklarına karÅı korudu. O gerçekten her Åeyi iÅiten ve olduÄu gibi bilendir.
(Yusuf-s-35) *â Sonra o kiÅiza de ve ev halkı bütün delillerin Yusufun lehine olduÄunu gördükten sonra bile oânu bir süre için hapsetmeyi uygun gördüler.â
Hz Yusuf Zindanda :
Ve Hz Yusufâun kadınların kendinden istedikleri nefsani arzular karÅısında Allah Tealaya sıÄınması ve zindanı bu isteklere tercih etmesi karÅısında Allah Teala görünüÅte zillet olan fakat sonu hürriyet, iktidar ve bolluk olan bir niÄmeti bu seçkin ve sabırlı kuluna bahÅediyor.
Tevratâtada BAP-39-ayet-21,23 Hz Yusufâun zindan müdürü tarafından deÄerinin bilindiÄi ve büyük bir güvenle ona zindan yönetimi verildiÄi yazmaktadır. *Fakat RAB zindan müdürünün gözünde ona lutuf verdi. *Ve zindan müdürü zindanda olan bütün mahpusları onun eline verdi; ve orada yapılan herÅeyi yapan o idi.* Zindan müdürü onun elinde olan hiç bir Åeye bakmazdı, çünkü RAB onunla idi, ve yaptıÄı Åeyde ona muvaffakiyet veriyordu.
(Yusuf-s-36) ve Tevrat-BAP-40- ayet-6,7 de birbiriyle çeliÅmeksizin Kralın sakisi ve fırıncısı Hz Yusuf ile birlikte hapse girmektedirler ve gördükleri rüyayı Hz Yusufâa yorumlatmaktadırlar.
Bu hususta K.Kerimde (Yusuf-s-a-37,40) ayetlerde belirtilen açıklamalara baktıÄımızda Hz Yusuf arkadaÅları ile aralarında oluÅan yakınlıktan istifade ederek onlara tevhid inancına dair bilinmesi, farkında olunması gereken gerçekleri anlatmakta tabiri Allah Tealaânın izni ile yaptıÄını gerçek bilgi sahibinin O oldoÄunu söylemektedir. *Yusuf: Daha yiyeceÄiniz günlük azıÄınız önünüze konmadan rüyalarınızın gerçek anlamını size haber vereceÄim, vuku bulmadan önce ; çünkü bu bana Rabbimin öÄrettiÄi Åeylerdendir. Önce bilinki ben Allahâa inanmayan ve ahireti inkar eden bir toplumun izlediÄi yolu terkettim. *Ve atalarım İbrahim , İshak ve Yokubâun yolunu tuttum. Bizim için Allahâa herhangi bir Åeyi ortak koÅmamız doÄru olmaz . Bu Allah Tealaânın bizim üzerimize, insanlıÄın üzerine sunduÄu bir lutufdur fakat insanların çoÄu bunu bilmezler. * Ey hapis arkadaÅlarım daÄınık olan bir çok rabbin varlıÄınamı inanmak doÄrudur yoksa bütün varlıÄa egemen olan Allahâa inanmak mı? * Sizin Allahâtan baÅka ibadet ettiÄiniz Åeyler atalarınızın kendi düÅünce ürünlerinden çıkarmıŠolduÄu varlıklardan öteye geçmemektedir. Çünkü Allah bunlar hakkında hiç bir kanıt indirmemiÅtir. Neyin doÄru neyin yanlıŠolduÄu konusunda hüküm yanlızca Allahâa aittir.Ve oda kendisinden baÅkasına kulluk etmemenizi buyuruyor. İÅte dosdoÄru olan din budur ama insanların çoÄu bunu bilmezler.â
Zindan arkadaÅlarının(Yusuf - s-a-41) ruyasını * Biriniz efendisine Åarap sunacaktır diÄeriniz ise asılacak ve etyiyen kuÅlar
(leÅçiller) onun baÅından yiyecektir. Benden yorumlamamı istediÄiniz Åey {Allah tarafından }karara baÄlanmıÅtır.
Bu hususta K.Kerimde geçen Tevratta geçmeyen bölüm Hz Yusuf bu rüyayı tabir edebileceÄini fakat bunların gerçekleÅmesinde veya gerçekleÅmemesinde bir etkisinin olamayacaÄını zira bu Åeylerin Allah Teala tarafından hükme baÄlandıÄını ifade etmektedir.Ayrıca Hz Yusufâun arkadaÅlarına yapmıŠolduÄu tebliÄi ve tevhid inancına dair esasları Tevratâta görmemekteyiz .Rüyaların yorumlanmasına gelince her iki kitap arasında herhangi bir mana farkının olmadıÄı yanlızca olayın tasvirinde farklılık olduÄunu görüyoruz.
Ve Hz Yusuf ruyasını tabir ettiÄi ve tekrar eski görevine getirileceÄini söylediÄi kralın sakisine ruyanın tabiri gerçekleÅip hürriyetine kavuÅunca kendisini hatırlamasını ve suçsuz yere konulduÄu bu zindandan çıkarılması için kraldan ricada bulunmasını ve suçsuz olduÄunu ifade etmesini istemektedir. Fakat sakiâye Åeytan bunu unutturuyor ve Tevratâa göre BAP-41-ayet-1 * iki tam yıl hapiste kalıyor.K.Kerimâde ise (Yusuf-s-a-42)*Fakat efendisini yadetmeyi Åeytan ona unutturdu ve artık zindanda senelerce kalıverdi.
Åeklinde iki kitap arasında bir zaman belirtmede çeliÅki görüyoruz.
Bu olay Ahmet Cevdetâin yazmıŠolduÄu Kısas-ı Enbiyaâda ise Åu Åekilde geçmektedir: â İhtiyaç halinde kuldan yardım istemek kötü birÅey deÄildir. Fakat Peygamberin Åanına yakıÅmaz. Hz Yusuf gibi büyük bir Peygamberâe her iÅini Allahâa bırakmak ve her istediÄini Allahâtan istemek lazım gelirken Åerbetçiden Åefaat istemesi ve hükümdardan yardım umması, kendisinin yedi sene zindanda kalmasına sebep olmuÅtur.â
Firavunun Ruyası Bahsi:
K.Kerimde (Yusuf-s-a-43) bu olay: *Ve bir gün kral : Ruyam da dedi yedi çelimsiz ineÄin yediÄi yedi semiz inek , yedi baÅak ve bir o kadarda kuru baÅak gördüm . Ey soylular ! ruya yorumlamasını biliyorsanız bana bu ruyayı yorumlayın bakalım ! Åeklinde geçmektedir. Tevratta bu olay mana itibari ile aynı olmakla birlikte ruyanın gerçekleÅmesi bakımından farklılık arzetmektedir. Tevratâta bu olay (ruya) iki aÅamada gerçekleÅmektedir.BAP-41-ayet-2,7 * Ve iÅte, ırmaktan bakılıÅta güzel ve ette semiz yedi inek çıktı ve sazlar arasında otlanıyorlardı. * Ve iÅte, onlardan sonar , bakılıÅta çirkin ve ette cılız baÅka yedi inek çıktı, ve ırmaÄın yanında ineklerin yanında durdular. * Ve bakılıÅta çirkin ve ette cılız inekler bakılıÅta güzel ve semiz yedi ineÄi yediler. Ve Firavun uyandı. * Ve uykuya varıp ikinci defa ruya gördü ; ve iÅte bir sapta yedi semiz ve güzel baÅak çıktı. * Ve iÅte onlardan sonar cılız ve Åark rüzgarında yanmıŠyedi baÅak bitti. * Ve cılız baÅaklar yedi semiz ve dolgun baÅaÄı yuttular. Ve Fravun uyandı, ve iÅte ruya idi. Ve vaki oldu ki sabahleyin onun canı rahatsızdı; ve gönderip Mısırın bütün sihirbazlarını , ve bütün hikmetlilerini çaÄırdı; ve Firavun onlara ruyasını anlattı; fakat onları firavuna tabir edebilen bulunamadı. Ve K.Kerimâde (Yusuf-s-a-43) Firavunun kahinleri bu ruyanın tabiri karÅısında acze düÅmüÅler ve bu konularda derin ve saÄlam bilgilerden yoksun olduklarını itiraf etmektedirler. Hz Yusuf ise daha öncede gördüÄümüz gibi kesin bir haber vermekte fakat bunu kendi insani hüneri deÄil Allah Tealaânın kendisini buna aracı yapmasıÅeklinde olduÄunu izah etmiÅ ve onu üstün sıfatları ile anmıÅtır.
Tevrat,ta Firavunun sakisinin Hz Yusufun ruya tabiri konusunda ki yeteneÄini Firavuna söylemesi üzerine Firavun BAP-41-ayet-14 * âsakisini gönderip Yusufu çaÄırdı ve onu zindandan çabuk çıkardılar; ve traÅ olup esvabını deÄiÅtirdi,Fravunun huzuruna girdi.â Ve Firavunun rüyasını dinleyip onu tabir etti.
Bu olay K.Kerimâde ise rüyanın ilk önce sakiye anlatıldıÄı ve daha sonra sakisi aracılıÄı ile bu yorumu duyan Firavunun Hz Yusufu çaÄırdıÄı fakat Hz Yusufun Firavundan ilk önce kadınların oyunlarını ortaya çıkarmasını istemektedir. Ve böylece Firavunun kadınlara yaptıÄı sorgulama neticesinde Hz Yusufâa yapılan zina isnadının kadınların bir oyunu olduÄu ortaya çıkmıÅtır. Ve Hz Yusufun bu olaydaki masumiyeti ıspatlanmıŠoldu. K.Kerimde (Yusuf-s-a- 47,53)
* {Yusuf Åöyle}cevapladı(sakinin anlattıÄı rüyayı):Yedi yıl boyunca her zaman ki gibi ekip biçin ama hasad ettiÄiniz ekini, yemek için ayıracaÄınız az miktar dıÅında, öylece baÅaÄında bırakın.* Çünkü bu yedi yıllık bolluk zamanından sonra yedi yıllık bir kıtlık dönemi gelecek ve sizing bu dönem için hazırladıÄınız her Åeyi, sakladıÄınız az bir miktarın dıÅında silip süpürecek. * Ve bundan sonra halkın bütün budarlıktan kıtlıktan kurtulacaÄı bir yıl olacak ki oyılda insanlar (bolluk yılları gibi)bol bol sıkıp saÄacaklar(zeytin ve üzüm) * Ve Yusufun yorumu kendisine ulaÅır ulaÅmaz Kral: âOnu bana getirin dediâAma {Kralâın}elçisi kendisine geldiÄinde Yusuf: Efendinize gidin ve ondan ellerini kesen kadınlar hakkındaki gerçeÄi ortaya çıkarmasını isteyin ; Çünkü Rabbim onların oyunlarını, tuzaklarını bütün gerçekliÄi ile bilmektedir. * Bunun üzerine Kral o kadınları çaÄırıp â Yusufun gönlünü çelmeye çalıÅırken ne saÄlayacaÄınızı umuyordunuzâ? diye sordu. Kadınlar: Allah korusun biz Oândan en küçük bir kötülük görmedik! dediler .Azizâin karısı da dedi ki: Oânun gönlünü çelmek isteyen bendim: O ise hep özü sözü doÄru olan kimselerdendi.* Yusuf olup biteni öÄrendiÄinde : amacım eski efendimin arkasından kendisine ihanet etmediÄimi ve Allahâın hainlerin hazırladıÄı tuzakların asla baÅarıya ulaÅtırmadıÄını bilmesini saÄlamaktı.dedi * Yine de ben kendimi bütünüyle temize çıkarmak istemiyorum; çünkü rabbimin acıyıp esirgediÄi kimseler hariç, insanı kendi benliÄi kötülüÄe sürükleyebilir gerçekten de benim Rabbim çok acıyıp esirgeyen gerçek baÄıÅlayıcıdır.
Hz Yusuf Mısır Hazinesi BaÅında
Hz Yusufâun kadınların çirkin tekliflerine meyletmemesi ve kötülüklerden yanlızca Allah Tealaâya sıÄınıp tevekkül etmesi sonucu Allah Teala onu dünyada ve ahirette niÄmetlerine mashar kıldıÄını ve ona üstün makamlar verdiÄini ve vereceÄini K.Kerimâde ifade etmektedir. (Yusuf-s-56,57) * İÅte böyle emin bir yer saÄladık Yusufâa (o) ülkede; Öyleki dilediÄiyerde konaklayabilir /dilediÄi Åeyi yapabilir. Biz rahmetimizi dilediÄimisenasib ederiz, ama iyilik yapanların hak ettiÄi karÅılıÄı vermekten de geri durmayız. * Ama imana eriÅenlerin ve Bize karÅı sorumluluk bilinci taÅıyanların gözündew ahiret mükafatı( bu dünyada elde edilecek karÅılıklardan) daha deÄerli, daha yararlıdır.â Ve Hz Yusuf Allahâa karÅı sorumluluk bilinci içerisinde olduÄu için Oânun mükafatına nail olmuÅ ve zindandan kurtulmuÅtur, bu öyle bir kurtuluÅ ki birçok insan için zillet gibi görünen zindan hayatından Mısırâın hazine müdürlüÄüne ve yönetimine doÄru bir kurtuluÅ.
Hz Yusufâun Hazine Müdürü OluÅu
K.Kerimâde Hz Yusufâun Mısır Hazinesinin baÅına geçmesi bizzat Hz Yusuf tarafından Firavuna yapılan bir teklif ve Firavunun bunu kabuletmesi Åeklindedir. (Yusuf-s-55) * (Yusuf
Tevratâta ise bu olay Firavunâun Hz Yusufâun yapmıŠolduÄu yorum karÅısında çok etlilenmesi ve onda diÄer insanlarda olmayan üstün meziyetler veAllahâın ruhunu görmesi üzerine bu görevi ençok ona layık görerek verdiÄi Åeklinde yazmaktadır. BAP-41-ayet-37,45 * Ve bu söz Firavunun ve bütün kullarının gözünde çok iyi idi.* Ve Firavun kullarına dedi: Bunun gibi kendisinde Allahâın ruhu olan bir kimse bulabilir miyiz?* Ve Firavun Yusufâa dedi: Madem Allah bütün bu Åeyleri sana bildirdi, senin gibi akıllı ve hikmetli adam yoktur; * sen evimin üzerinde bulunacaksın ve bütün kavmım senin emrin üzerine yönetilecek; ben yalnız tahtta senden yüksek olacaÄım. * Ve Firavun Yusufâa dedi: Bak, seni bütün Mısır diyarı üzerine koydum. * Ve Firavun mühürünü parmaÄından çıkarıp onu Yusufâun parmaÄına taktı; ve ona ince keten esvap giydirdi, ve boynuna altın zincir taktı. * Ve onu kendisinin ikinci arabasına bindirdi; ve onun önünde diz çökün diye baÄırdılar; ve onu bütün Mısır diyarı üzerine koydu. * Ve Firavun Yusufa dedi: Ben Firavunum, ve bütün Mısır diyarında kimse sensiz elini veya ayaÄını kaldırmayacaktır.â
Hz Yusufâun EvliliÄi:
Tevratâta göre Hz Yusuf Firavun tarafından çok geniÅ yetkilerle Mısır hazinesinin baÅına getirildikten sonra Firavun tarafından Mısır devlet adamlarından birinin kızı ile evlendirilmiÅ ve bu kadın Hz Yusufâtan iki erkek çocuk dünyaya getirmiÅtir. BAP-41-ayet-45-50,53 * Ve Firavun Yusufâun adını Zafenat-Paneah koydu; ve kendisine On Åehrinin kahini Poti-Feranın kızı Asenatâı karı olarak verdi. Ve Yusuf bütün Mısır diyarını devre çıktı. * Ve kıtlık yılı gelmeden evvel Yusufâun iki oÄlu oldu, onları On Åehrinin kahini Poti-Feraânın kızı Asenat kendisine doÄurdu. * Ve Yusuf ilk oÄlunun adını Manassa koydu. Çünkü Allah bana bütün zahmetimi ve bütün babamın evini unutturdu dedi. * Ve ikincisinin adını Efraim koydu: Çünkü Allah düÅkünlüÄüm diyarında beni semereli kıldı, dedi.â
K.Kerimde ve sahih hadis-i Åeriflerde raslayamadıÄımız Hz Yusufâun evlendirilmesi ve iki oÄlunun olması olayına A.Cevdetâin yazmıŠolduÄu Kısas-ı Enbiyaâda kısaca Åu Åekilde deÄinilmiÅtir: Yusuf (A.S) zindandan çıktı ve hükümdar ile görüÅüp konuÅtu. Hükümdar onun akıl ve fikrine bakıp fevkalade beÄendi. Bu esnada maliye nazırı ölmüÅ bulunuyordu. Oânun yerine Yusufâu maliye nazırı yaptı ve onu kendisine vezir seçti. Zelihaâyıda nikah ile ona verdi.
Zeliha ise bir hükümdar kızı ve güzellerin en önde gelenlerindendi. Hz Yusufâun ondan Efraim ve MenÅa adı ile iki oÄlu ve Rahmet isminde bir kızı oldu oldu.
Kıtlık ve Hz Yusufâun kardeÅlerinin Mısırâa gelmesi:
Firavunun gördüÄü rüyanın birinci kısmı olan bolukla geçen yedi yıl sonucu artık yedi yıllık bir kıtlık dönemi baÅlamıÅtı. Hz Yusufâun hazine müdürlüÄünde geçen bu yedi yılda Hz Yusuf Allah Tealaânın iÅareti sayesinde bu bolluk yılları akabinde gelecek olan kıtlık yıllarını bildiÄi için Mısır ambarlarını bolluk yıllarında zahire ile doldurmuÅ ve Mısır halkı kıtlık yıllarında telef olmaktan kurtulmuÅ. Fakat diÄer ülkelerde kıtlıÄın sonucu büyük telefler yaÅanmakta idi. Kıtlık içinde olan ülkelerin halkı Mısır ülkesinde zahirenin olduÄunu duyunca akın akın Mısıra yönelmiÅler, Hz Yusuf Mısırâa gelen bu ihtiyaç sahiplerine adaletli bir daÄıtım yapmak için gelen kiÅilerin sayısına göre zahire veriyordu. Aksi taktirde ihtiyacından fazla zahire alan insanlar bu zahireyi ülkelerinde fahiÅ fiyatta satabilirlerdi. Ve Kenan diyarıda bu kıtlık diyarlarından dı ve Hz Yusufâun aileside bu diyarda oturuyordu, Hz Yakupâun on oÄlu da Mısırâa zahire almak için geldiler.
Hz Yusufâun kardeÅlerinin Mısıra gelmesi ve Hz Yusufâun onları tanıması ve aralarında geçen diyalok K.Kerim-de (Yusuf-s-58-62) Åu Åekilde geçmektedir.
* {YILAR SONRA} Yusufâun kardeÅleri (Mısırâa) geldiler. Ve Oânun huzuruna çıktılar; ve O hemen onları tanıdı. Ama onlar (kardeÅleri) onu tanımadılar.
*â Ve onların yüklerini yüklettikten sonra kendilerine : â{Bir dahaki geliÅinizde} O, baba bir kardeÅinizide getirin bana . Görmüyor musunuz tartıyı tam tuttum ve size karÅı son derece iyi bir konukseverlik gösterdim.â
* Ama eÄer kardeÅinizi bana getirmezseniz benden ne bir ölçek olsun (zahire ) bekleyin, ne de yanıma yaklaÅın!
* âOânu getirmek için babasını razı etmeye çalıÅacaÄız,â diye karÅılık verdilerâve her halde bunu ne yapıp yapıp baÅaracaÄız!
* {Bu aradaYusuf}hizmetçilerine:âOnların bedel olarak getirdiklerini de denklerine (erzaklarına) yerleÅtirin ki, evlerine dönünce bunu farkederler de belki daha istekli olarak dönerlerâ dedi.
K. Kerimâde bu ayetlerden anladıÄımıza göre Hz Yusuf kardeÅlerini hemen tanımıŠfakat anne bir kardeÅi olan Bünyaminâi aralarında görememiÅ. Ve kardeÅi Benyaminâe bir an önce
kavuÅmak istemiÅ, diÄer kardeÅlerine gayet iyi davranmıŠve onlara yiyecek vermiÅ, fakat onlara verdiÄi yiyecek az bir miktarda yiyecek olup gerçek manadaki yardımı ancak kardeÅlerini getirince vereceÄini söylemiÅ. Çünkü bunu adaletli bir daÄıtım için Åart görmüÅ, kardeÅlerinin geriye dönme isteklerini artırmak için onlara sattıÄı zahirenin karÅılıÄı olan parayı da zahirelerinin içine koymuÅ.
Tevratâta ise bu olay K.Kerimden daha deÄiÅik bir Åekilde anlatılmaktadır.Hz Yakup Mısırâa yiyecek almak için giden on oÄlunun yanına hepsinden ziyade sevdiÄi ve teselli bulduÄu Benyaminâi, baÅına bir iÅ gelir diye onlarla göndermemiÅtir. Hz Yusuf kendisinden zahire almaya gelen kardeÅlerini casus olarak nitelendirmekte ve onları üç gün hapsettikten sonra kardeÅleri Bünyaminâi getirmedikleri takdirde onları serbest bırakmayacaÄını söylemektedir. Ve onları kardeÅlerini getirmeye meçbur etmek için âbirinizi rehin bırakınâ der. EÄer kardeÅinizi getirirseniz sizler doÄrularsınız ve hayatınız güvende olacak der. Bu olay Tevratâta BAP-42-ayet-3-26 * Ve Yusufâun on kardeÅi Mısırâdan buÄday satın almak için indiler.* Fakat Yakub Yusufâun kardeÅi Benyaminâi kardeÅleri ile göndermedi; çünkü dedi. Belki ona bir zarar dokunur. * Gelenler içinde İsrail oÄullarıda satın almak için geldiler; çünkü Kenan diyarında kıtlık vardı. * Ve memleket üzerine vali olan Hz Yusuftu; memleketin bütün kavmına satan kendisi idi. Ve Yusufun kardeÅleri geldiler, ve onun önün de yere kapandılar. * Ve Yusuf kardeÅlerini görüp onları tanıdı, fakat kendisi bir yabancı gibi davranarak onlara sert söyledi: Nereden geliyorsunuz? Ve dediler: Yiyecek satın almak için Kenan diyarından. * Ve Yusuf kardeÅlerini tanıdı, fakat onlar kendisini tanımadılar. * Yusuf onlar hakkında gördüÄü rüyaları hatırladı, ve onlara dedi: Siz casussunuz memleketin zayıf yönlerini görmeye geldiniz. * Ve ona dediler: Hayır efendim , kulların ancak yiyecek satınnalmak için geldiler. * Biz hepimiz bir adamın oÄullarıyız; biz doÄru adamlarız, kulların casus deÄildir. * Ve onlara dedi: Hayır fakat memleketin zayıf yönlerini görmeye geldiniz. * Ve dediler: Biz kulların Kenan diyarında bir adamın oÄulları, on iki kardeÅiz ; iÅte küçüÄü bugün babamızın yanındadır, biri de yoktur.* Ve Yusuf onlara dedi: Casussunuz diye size söylediÄim budur; bununla tecrübe edileceksiniz, Firavunun hayatına yemin ederim küçük kardeÅiniz buraya gelmedikçe buradan çıkmayacaksınız.* Sizden birini gönderinde kardeÅinizi getirsin ve siz baÄlanacaksınız, ta ki sizde hakikat var mı diye sözleriniz tecrübe olsun; yoksa Firavunun hayatına hayatına yemin ederim ki, siz casussunuz. Ve üç gün onları hapse koydu. * Ve üçünçü günde yusuf onlara dedi: Bunu yapın ve saÄ kalın ; çünkü be Allahâtan korkarım ; eÄer doÄru adamlar iseniz kardeÅlerinizden birisi hapsedildiÄiniz evde baÄlansın; fakat siz gidin ve evlerinizin kıtlıÄı için buÄday götürün; ve küçük kardeÅinizi bana getirin ve böylece sözleriniz doÄru çıkacak ve ölmeyeceksiniz. Ve böyle yaptılar. Ve kardeÅleri Åimeonu Mısırda rehin bıraktılar.
Tevratâta bu olay akabinde kardeÅler birbiriyle konuÅarak baÅlarına gelen bu sıkıntıların sebeplerini bir vakit kardeÅleri Yusufâa yaptıkları kötülüÄe baÄlamaktadırlar ki bununla ilgili vereceÄimiz Åu bölüme K. Kerimde raslayamamaktayız. BAP-42-ayet-21-23 * Ve birbirine dediler: Gerçekten biz kardeÅimize karÅı suçluyuz, çünkü bize yalvardıÄı vakit canının sıkıntısını gördük, ve dinlemedik; onun için baÅımıza bu sıkıntı geldi. * Ve Ruben onlara: çocuÄa karÅı suç iÅlemeyin diye size söylemedim mi? ve dinlemediniz; ve onun kanıda iÅte, aranılıyor. Tevratâta Hz Yusufâun bunları duyup duygulanarak oradan ayrılarak aÄladıÄı fakat arada tercüman olduÄu için kardeÅlerinin bunu bilmediÄi yer olmaktadır.
K.Kerimde Hz Yusuf kendine zahire için gelen kardeÅlerine gayet iyi davranıyor, yiyeceklerinin bedellerini çuvallarına koyuyor ve kardeÅlerine eÄer küçük kardeÅiniz gelirse ancak o zaman size gerçek satıÅı yapabilim, çünkü bu adalet gereÄi olandır diyor. Ve böylelikle onların kardeÅlerini alıp tekrar gelmelerini saÄlamak istiyor. Bu bölümde Tevrat ile çeliÅen husus Åudur: Tevratâta Hz Yusuf kardeÅlerini casuslukla suçluyor ve onları casuslukları gerekçesiyle hapsediyor.Ve Benyaminâi getirmeleri için kardeÅleri Åimeonâu kendi yanında rehin alıyor.
K.Kerimde ise ilk geliÅte bir rehin alma olayına raslanmıyor fakat ikinci defa kardeÅleri Bünyaminiâde yanlarına alıp
daha fazla yiyecek almak için Hz Yusufâa geldiklerinde Hz Yusuf kardeÅi Bünyaminâe kendini tanıtıyor ve ona latife yollu bir neden bulup seni yolundan alıkoyacaÄım sakın üzülme der.Daha sonra onlara yiyecek veriyor ve verdiÄi yiyecek çuvallarından Benyamininkine kralın su kabını koyarak onları uÄurluyor ve arkalarından adamlarını yollayıp onları yolda durdurttu ve adamları Kralın su tasının kaybolduÄunu söyleyerek onları hırsızlıkla suçlayıp yüklerinin aranmasını istediler. Bu olay karÅısında Hz Yusufâun kardeÅleri kendilerinin bu ülkeye bozgunculuk yapmak için gelmediklerini hırsız da olmadıklarını söyleyerek kendilerini savunuyorlar.âMısırlılar bunun üzerine: Peki eÄer yalan söylüyorsanız bu yaptıÄınızın cezasınedirâ?dediler bunun üzerine Yakubâun oÄullarıâKupa kimin çuvalında çıkarsa o hapsedilir. Biz bu suçu iÅleyen zalimleri iÅte böyle cezalandırırızâdediler. Bunun üzerine tüm kardeÅlerin çuvalları arandı en son aranılan Bünyaminin çuvalında tas çıktı. Bunun üzerine diÄer kardeÅler:âO çaldıysa ne ala çünkü bir zamanlar onun kardeÅide hırsızlık yapardı.âdediler. {Burada hırsız kardeÅle kasdedilen kiÅi Hz Yusufâtur ki bu iftirayı Hz Yusufâun yüzüne karÅı yapmaları onu henüz tanımadıklarını gösterir.} Hz Yusuf bunları duyunca kardeÅlerinin iftiralarından dolayı üzüldü.
Ve böylece Hz Yusuf daha önceden düÅündüÄü gibi yaptı ve onları kendi kanunlarına göre cezalandırdı ve tasın çıktıÄı çuvalın sahibi kardeÅi Bünyamini yanında alıkoydu. Mısır kanunlarına göre böyle birÅey yapamazdı çünkü küçük kardeÅlerinin vasisi abileri idi ve abileride babalarına verdikleri kuvetli yeminden dolayı Bünyaminâin kalmasına asla razı olamazlardı. Hz Yusufâta onların kanunları bildiÄi için sözde suçluya onların kanunları ile ceza verdi. Bünyaminin abileri kardeÅlerinin suçlu olduÄuna inanırlar ve tutsak olmasına da gönülleri razıdır. Fakat onların sorunları Åimdi babalarına nasıl cevap verecekleri idi. Bunun için Hz Yusufâtan babalarının diÄer kardeÅlerinin(Hz Yusuf) ölümünden dolayı bu kardeÅleri ile teselli bulduÄunu eÄer bu kardeÅlerini tekrar babalarına götürmesseler babalarının kederden öleceÄini söyleyerek onun yerine bizden birini alıkoy derler. Fakat Hz Yusuf adalet gereÄi Bünyaminâi alıkoyması gerektiÄini söyler ve onu alıkoyar.
Taberi, Râzi ve ZemahÅeri gibi bazı müfessirler yukarıda anlattıÄımız olayın Tevratâtan farklı olarak Hz Yusuf tarafından hazırlanması zor bir planın parçası olmadıÄını K. Kerimde bunu gösteren bir delile rastlanmadıÄını ifade ederler. Bu müfessirlere göre olay Hz Yusufâun da tahmin etmediÄi Åekilde geliÅen tesadüf ürünüdür. (Yusuf âs-a-76) * Yusufâun dilediÄine eriÅmesi için . Biz olayları iÅte böyle düzenledik. Allah dilemeseydi Kralın yasalarına göre kardeÅini alıkoyamazdı. Biz dilediÄimizi bilgice yüksek seviyelere çıkarırız, fakat her bilgi sahibinin üstünde herÅeyi bilen Allah vardır.
Tevratâta bu olayda bazı farklılıklar vardır. Bunlar : Bünyaminâin çuvalının içine Hz Yusufâun su içtiÄi ve fal baktıÄı tasının konduÄu ve ayrıyetten yiyeceklerin karÅılıÄının konduÄu gibi. Bu olay Tevratta Bap-44-ayet 1-6 * Ve evinin kahyasına emredip dedi: Bu adamların çuvallarına kaldıra bilecekleri kadar yiyecek doldur, ve her adamın parasını çuvalının aÄzına koy.* Ve küçüÄün çuvalının aÄzına kasemi, gümüÅ kaseyi, ve buÄdayın parasını koy. Ve Yusufâun söylediÄi söze göre yaptı.* Ve sabah aydınlanınca adamlar, eÅÅekleri ve kendileri gönderildi. * Henüz Åehirden çıkmıÅlar daha uzaklaÅmamıÅlardı; ve Yusuf evinin kahyasına dedi: Kalk,O adamların arkasından koÅ ve kendilerine yetiÅtiÄin zaman kendilerine de: niçin iyiliÄe karÅı kötülük ödediniz? * Bu efendimin ondan içtiÄi ve hem de ondan içtiÄi kase deÄilmidir? YaptıÄınız iÅle kendinize kötülük ettiniz.* Ve onlara yetiÅti ve bu sözleri kendilerine söyledi.
Bura da dikkati çeken tasın Hz Yusufâa ait olduÄu ve onunla falbaktıÄı mevzuudur. K.Kerimde ise sözkonusu tasın Hz Yusufâa ait deÄil Kıralâa ait olduÄu yazmakta ve Hz Yusufâun bu tasla veya herhangi bir Åeyle fal baktıÄına dair bir bilgi yer almamaktadır.Zaten K.Kerim anlayıÅına göre Allah Tealaânın yasaklamıŠolduÄu ve çirkin kıldıÄı bir fiili bir peyganberin bile bile bir meslek gibi yapması mümkün deÄildir.
Hz Yusufâun KardeÅlerinin Hz Yusufâa YalvarıÅları ve Çaresizlikleri:
Daha önceki, konulardada bahsettiÄimiz gibi Hz Yusuf kardeÅi Bünyamini sözde yaptıÄı hırsızlıktan dolayı yanında alıkoymuÅtu. Bu durumkarÅısında babalarına verdikleri sözde duramayıp kardeÅlerini tekrar babalarına götüremeyen Bünyaminin abileri Hz Yusufâa çeÅitli alternatifler sunup, yalvarıŠve iltifatlarla Bünyamini alıp babalarına götürmek istemiÅler.Fakat bu çabaları sonuç veremeyince bir kenara çekilip durumu müzakereye baÅlamıÅlar.Ve yapılan müzakere sonucu içlerinden en büyükleri (Tevratâa göre Yahuda) bu olay hakkında babası veye Allah teala kendi lehinde bir hüküm verinceye kadar bir yere ayrılmayacaÄını söyler. Fakat kardeÅlerini olayı haber vermesi için babalarına gönderir.
Bu K.Kerimde (Yusuf-s-a-80-88)te Åu Åekilde anlatılmaktadır.
*Böylece ondan ümitlerini kesince,(aralarında konuyu) görüÅmek için bir kenara çekildiler.
En büyükleri:âBabanızın sizden Allahâı Åahit tutarak söz aldıÄını ve ayrıca bundan önce Yusuf konusunda nasıl güven kırıcı davrandıÄınızı hatırlıyormusunuz?dedi.âBunun için ben artık, babam bana izin verinceye kadar bu ülkeden ayrılmayacaÄım; yahut Allah lehimde bir hüküm verinceye kadar. Çünkü O hükmedenlerin en iyisidir.*Size gelince] siz babanıza dönüp gidn ve onaâEy babamız!â deyin,âoÄlun hırsızlık yaptı; fakat biz gördüÄümüzden bildiÄimizden baÅkasına Åahit deÄiliz; ve sana söz vermiÅ olsakta onu bizim göremeyeceÄimiz gizli tehlikelere karÅı koruyamazdık.*[Olay sırasında] bulunduÄumuz Åehir halkına, birlikte yolculuk yaptıÄımız kervancılara sor istersen[göreceksin ki]biz gerçekten doÄru söylüyoruz!â
*[VE BABALARININ yanına dönüp, olup biteni Oâna anlattıkları zaman Yakub;] Yoo; yine kendi muhayyilinizdendir olmayacak bir iÅi size olaÄan gösteren [bana gelince] artık sabır en iyisidir; belkide Allah onların hepsini birden bana [geri] getirecektir; gerçek Åu ki Allah doÄru hüküm ve hikmetle edip-eyleyen, mutlak ve sınırsız bilgi sahibidir!â
*Ve baÅını onlardan öteye çevirip:âVah bana, Yusuf için vah bana!âdedi; ve içini dolduran hüzünden gözleri doldu.*âAllah Åahittir kiâ dediler, (bu) Yusufâun acısı seni iyice çökertmeden yada öldürmeden peÅini bırakmayacaksınız!â
*âBenâ dedi,âtasamı ve üzüntümü yanlızca Allahâa havale ediyorum; çünkü Allah katında sizin bilmediÄinizi biliyorum ben.* Ey oÄullarım (Åimdi) gidin ve Yusuf ile kardeÅi hakkında bir haber almaya çalıÅın; ve Allahâın rahmetinden ümit kesmeyin; bilin ki, hakkı inkar eden kimselerden baÅkası Allahâın hayat bahÅedici rahmetinden ümit kesmez.
Yukarıda vermiÅ olduÄumuz ilgili K.Kerim ayetlerinden de anlaÅıldıÄı gibi Hz Yusuf kardeÅlerinin tüm ısrarlarına raÄmen Bünyaminâin onlarla gitmesine izin vermez ve onlarda Bünyaminsiz geri, babalarının ülkelerine dönerler ve olayı babalarına anlatırlar.Ve kendisine anlatılanlar karÅısında Hz Yakup kederlenir ve sabırla Allah Tealaâya sıÄınır ve oÄullarından ümidini kesmez. Bu ümide sebep olarak Hz Yusufâun babasına anlattıÄı rüyanında tesiri vardır. Çünkü henüz rüya gerçekleÅmemiÅti, rüyanın gerçekleÅmesi için Hz Yusufâun ve onbir kardeÅinin hayatta olması gerekmekte idi.Ve ayrıca ayetlerden Hz Yakubâun Allah Teala tarafından olay hakkında bilgilendirildiÄi ve ümitile tavsiye olunduÄuda anlaÅılabilir.
Aynı olay için Tevratâa baktıÄımızda olay farklı bayutlarda geliÅmekte, Bünyaminin aÄabiliri eÄer Bünyamini alıkoyarsa bundan dolayı babalarının kederden öleceÄini çünkü diÄer kardeÅlerinin (Hz Yusuf) ölümünden dalayı büyük bir keder içinde bulunan babalarının Bünyamin ile teselli bulduÄunu ve ancak onun varlıÄı ile avunarak hayatta kaldıÄını söylerler.Ve bu anlatılanlar karÅısında duygularına hakim olamayan Hz Yusuf o anda orada bulunan kardeÅi dıÅındaki insanları dıÅarı çıkararak yüksek sesle aÄlar ve kardeÅlerine kendisinitanıtır. Ve baÅına gelen olaylardan kardeÅlerini sorumlu tutmaz bu olayları Allah Tealaânın bir dileÄi üzerine gerçekleÅtiÄini ifade ederek kıtlıkta telef olmamaları tüm ailece Mısırâa göç etmelerini ister. Olay Tevratâta BAP-44ayet-18-34-BAP-45ayet-1-15 te Åu Åekilde anlatılmaktadır:
*Ve Yahuda ona yaklaÅıp dedi: Aman efendim , rica ederim kulun bir söz söylesin de efendim dinlesin; ve kuluna karÅı öfken alevlenmesin; çünkü sen de Firavun gibisin. * Efendim kullarına sorup demiÅti: sizin babanız veya kardeÅiniz var mı?* Ve efendime demiÅtik: Bizde kocamıŠadam, babamız, ve küçük, ihtiyarlık çocuÄu var, ve kardeÅi öldü, ve anasından yanlız O kaldı; ve babası Oânu sever.* Ve kullarına demiÅtin:Kendisini bana indirin, onu gözümle göreyim.* Ve efendime demiÅtik: çocuk babasını bırakmaz, çünkü babasını bırakırsa, babası ölür.* Ve kullarına demiÅtin:EÄer küçük kardeÅiniz sizinle inmezse, bir daha yüzümü görmezsiniz.* Ve babam kulunuzunyanına çıktıÄımız zaman, vaki oldu ki, efendimin sözlerini ona bildirdik.* Ve babamız dedi: Yine,gidin bize biraz yiyecek satın alın. Ve dedik: İnemeyiz;eÄr küçük kardeÅimiz bizimle olursa ineriz; çünkü küçük kardeÅimiz bizim ile olmazsa, O adamın yüzünü göremeyiz.* Ve babam kulun bize dedi. Bilirsiniz ki karım bana iki oÄul doÄurdu;* ve biri yanımdan gitti, ve: mutlaka parçalandı, dedim; ve Åimdiye kadar onu görmedim ;* bunu da benden alırsanız, ve ona bir zarar deÄerse, ak saçımı kederle ölüler diyarına indirirsiniz.* Ve Åimdi babam kulununyanına vardıÄım zaman , çocuk bizimle beraber olmazsa, onun canı çocuÄun canına baÄlı olduÄundan, * çocuÄun bizimle beraber olmadıÄını görünce, olur ki ölür, ve kulların babamın ak saçını kederle ölüler diyarına indirirler.* Çünkü kulun babama çocuk için kefil olup dedim: Onu sana getirmezsem, ebediyyen babama karÅı suçlu olayım.* Ve Åimdi rica ederim, çocuÄun yerine efendime klöle olarak kulun kalsın.* Çünkü çocuk benimle beraber olmazsa, nasıl babama gideyim, ve babama gelecek fenalıÄı göreyim?
Ve bu anlatılanlar üzerine Tevratâa göre Hz Yusuf duygulanır ve özenle tasarlayıp uygulamaya baÅladıÄı planı daha fazla sürdüremez ve kendini kardeÅlerine tanıtır.
*Ve Yusuf yanında duranların hepsinin önünde kendini tutamadı; ve baÄırdı: Herkesi yanımdan çıkarın. Ve Yusuf kendisini kardeÅlerine tanıttıÄı zaman, yanında hiç kimse yoktu.*