farkmt2official 1
farkmt2official
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Bvural41 1
Bvural41
Hikaye Ekle

Baykar Makina

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Carissa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 331
Bayraktar Kardeşler’in kısaltılmış hali olarak isimlendirilen Baykar Makina[SUP][1][/SUP] 1984 yılında Makina Yük. Müh. Özdemir Bayraktar[SUP][2][/SUP] tarafından otomotiv sanayine yerlileştirmeye tabi hassas motor, pompa ve dişli kutusu parçalarının imalatı konusunda hizmet etme amacıyla %100 yerli sermaye ile kurulmuştur. 2000 yılından itibaren ailenin ikinci nesil mühendislerinin katılımı ile Baykar bünyesinde savunma ve havacılık dünyasında insansız hava aracı (İHA) teknolojileri ile yaşanan paradigma değişimi sürecini ülke için bir kıvılcım ve fırsata dönüştürme ideali ile bu alanda Ar-Ge çalışmalarına başlanılmıştır.

İnsansız Sistemler teknolojisinin hızlı gelişimine paralel olarak Ar-Ge ve Üretim süreçlerinin iç içe geçtiği, hiyerarşik bir yapılanma yerine bilgi kazanımı ve geliştirme odaklı yatay matris yapılı esnek organizasyon yapısı, dinamizm ve motivasyonu yüksek ekip ruhu ile Bilgi Çağı kavramına uygun teknolojik sistemler geliştirilmektedir.
1500 m2’lik Ar-Ge merkezi bünyesinde farklı mühendislik disiplinlerinden 65’i mühendis, 35’i teknisyen Ar-Ge ekibiyle farklı sınıflarda yer alan sabit kanat ve döner kanat insansız hava araçları için Uçuş Kontrol Sistemleri, Görev Bilgisayar Sistemleri, Otomatik İniş ve Kalkış Sistemleri, Komuta Kontrol ve Arayüz Sistemleri, elektromekanik Servo Aktüatör, Elektrik Güç Birimleri vb. sistemler elektronik donanım, yazılım ve yapısal özellikleri ile tamamen Milli ve Özgün olarak tasarlanıp, prototip ve test aşamaları neticesinde butik olarak üretilmektedir.
Şirket, Kale-Baykar Mini İHA ile ilk milli insansız keşif ve istihbarat (haberalma) hava aracını geliştirme unvanına sahip olmuştur. Söz konusu sistemlerden Kara Kuvvetleri Komutanlığı 19 set (76 adet uçak içerir) İHA sistemi alımı için firmayla anlaşmaya varmıştır.
Baykar bünyesinde 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ilk İHA unvanına sahip mini sınıfı Bayraktar Mini İHA sistem ve alt sistemleri ile geliştirilmiştir. 2012 yılında Katar Silahlı Kuvvetleri’ne yapılan satış ile Bayraktar Mini İHA yurtdışına ihraç edilmiş ilk milli hava aracı sistemidir. Bayraktar Taktik Sınıfı İHA Sistemi’ne yönelik yürütülen Ar-Ge faaliyetleri sonucunda Baykar Makina 2010 yılında 9. Teknoloji ödülünü kazanmıştır.

Baykar Makina’nın "Üç Yedekli Taktik Sınıf Uçuş Kontrol Sistemi Yazılım Bileşenlerinin Geliştirilmesi" projesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ın 2015 yılında birincisini düzenlediği Teknolojinin Yıldızları Ödülleri programında “Proje Yıldızı” ödülüne layık görülmüştü[SUP]r[/SUP].

Yürütülen Ar-Ge çalışmalarının sonucu olarak Milli ve Özgün olarak geliştirilen Bayraktar Taktik İHA Sistemi projesi kapsamında Savunma Sanayi tarihinde % 90’nın üzerinde sonuçlanan Sanayi Katılım oranı sağlanmıştır[SUP][6][/SUP]. Bayraktar Taktik İHA 2014 yılı içerisinde icra ettiği otomatik uçuşlar ile 27,030 feet irtifa ve 24 Saat 34 Dakikalık uçuş süresi ile ülke tarihinde milli hava araçları ile gerçekleştirilmiş en uzun süreli uçuş ve en yüksek irtifa rekorlarını kırmıştır.
 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri
Üst