mannaxxx 1
mannaxxx
Agora Metin2 1
Agora Metin2
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
berkmenoo 1
berkmenoo
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
farkmt2official 1
farkmt2official
Hikaye Ekle

Falck

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Carissa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 270

Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!

[h=1]
[/h] Zorlu Başlangıç
Sophus Falck, resmi adıyla Kopenhag ve Frederiksberg Kurtarma Teşkilatı’nı, Danimarka’nın en büyük yangınlarından birinden tam 22 yıl sonra kurdu. Sophus Falck 1884 yılındaki korkunç Christiansborg Kalesi yangınını görmüş, değerli eşyaları kurtarma çabalarının tam bir kaos haline gelişine şahit olmuştu. Bu yangın, o dönem henüz 19 yaşında olan Sophus Falck’a, böylesi acil bir duruma müdahale edebilecek donanıma sahip organize ve iyi eğitimli bir ekibi kurma fikrini vermişti. Sophus Falck, 3 Ekim 1906 tarihinde Kopenhag’ın merkezinde üç katlı acil yardım istasyonunun kapılarını açtı.

Yardım

Kurtarma Teşkilatı’na para kazandırabilmek için Sophus Falck’ın aklında başından itibaren iki yol vardı. Bunlardan biri yangınları söndürmeye yardım etmek ve karşılığında sigortadan para almaktı. Hizmete başladığı ilk günden itibaren Kurtarma Teşkilatı ve Kopenhag İtfaiyesi arasında doğrudan bir telefon hattına sahip oldu.
İkinci yol da fabrikalar, kaleler ve malikâneler gibi büyük ve özel müşterilere hizmet sunmaktı. Sophus Falck ayrıca resmi kurumlara, sadece yangın değil, aynı zamanda fırtına ve sel hasarına karşı koruma teklifinde bulundu. Bu yardım karşılığında da yıllık bir abonelik ücreti talep ediyordu. Abonelik sistemi, kuruluşun en önemli iş modellerinden biri haline geldi.

Acil Durum

Bunlarla yetinmeyen Sophus Falck, kamuya ait olan Kopenhag metrosuna tramvay ve tren kazalarında yardım teklifinde bulundu. Kurtarma Teşkilatı, 1907 ve 1908 yıllarında Kopenhag metrosunun 250’den fazla kez yardımına koştu. Bir sonraki adımı ise bir ambulans sisteminin kurulması oldu. Kurtarma Teşkilatı 1907 yılında İskandinavya’nın ilk otomobil ambulansını satın aldı. 1908 yılında da, Kopenhag’ın kuzeyinde bulunan Gentofte belediye meclisiyle ilk acil durum sözleşmesini imzaladı. Sophus Falck ayrıca Danimarka’nın 46. motorlu taşıt ehliyetine sahip kişisi oldu.
Kurtarma Teşkilatı marifetlerini tekrar tekrar gösterme fırsatı bulduysa da, işler ilk 15 yıl boyunca durgun kaldı.

Vigerslev Faciası

1919 yılında Danimarka tarihinin en büyük tren kazalarından birinin gerçekleşmesiyle Kurtarma Teşkilatı için çok şey değişti. Yüksek hızda seyreden iki tren Kopenhag dışında çarpıştı. Kurtarma Teşkilatı olay yerine hızla varıp saatlerce durmaksızın çalışarak enkazda mahsur kalmış yolcuları kurtardı. Kırk kişinin yaşamını yitirdiği kazadan sonra yetkililer, gelecekte Kurtarma Teşkilatı’nı finansal olarak desteklemek zorunda olduklarının farkına vardılar. Sophus Falck’ın adamlarının kahramanca çabaları herkesin takdirini toplasa da, daha fazla sayıda ve daha kaliteli kurtarma ekipmanına ihtiyaç duyulduğu açıktı.

Sophus’tan Kalan Miras

Sophus Falck’ın üç oğlu; Rudolph, William ve Harry, çocukluklarından itibaren babalarının şirketinin faaliyetlerinde aktif olarak yer aldılar. 1926 yılında Sophus Falck’ın ölümünden sonra şirketin yönetimini ele almaya hazırdılar. Yaşça Harry’den büyük olan Rudolph ve William, Rudolph’un 1933 yılındaki ölümüne dek şirketin üst düzey yönetimini paylaştılar. Bu olaydan sonra William şirketin genel müdürü oldu ve bu görevi 1966 yılındaki ölümüne dek sürdürdü.
Sophus Falck; kamu hizmet kurumları, yerel yönetimler gibi büyük müşterilere odaklanırken, oğlu Rudolph işe çok farklı yaklaşıyordu. Rudolph Falck gözlerini özel sektöre çevirdi ve ailelere, çiftçilere ve işyerlerine; yol yardımı, yangın ve sel hasar kontrolü, acil durum hizmetleri, ilk yardım gibi kendi kendilerine başa çıkamayacakları her tür durum için, yıllık bir abonelik ücreti karşılığında hizmetlerini sundu.
Falck, 1930’lardan 1950’lere kadar Danimarka’nın dört bir yanına, finansmanı kamusal ve özel aboneliklerle ve kullandıkça öde modeliyle karşılanan çok sayıda itfaiye ve kurtarma istasyonu açarak iddialı bir strateji izledi. 1956 yılında gelindiğinde Danimarka’da 100 adet yerel itfaiye istasyonu açılmış ve Falck ismi itfaiye ve ambulans hizmetiyle eşanlamlı hale gelmiştir.
Falck büyümeye devam etti; fakat ülke ekonomisi 1973 Petrol Krizi öncesinde bocalamaya başlayınca şirket finansal sıkıntıya girdi. Falck’ın hedefi sahiplerini zengin etmek olmamıştı, fakat işin hayırsever yapısı şirketi yavaş yavaş parçalamaya başladı. 1975 yılında şirketin cirosu iyi, fakat karı hiç etkileyici değildi. Falck ailesinin üçüncü ve dördüncü nesil üyeleri insanlara yardım konusunda harikaydılar, fakat para kazanma konusunda aynı başarıyı gösteremediler.

Falck Satılıyor

Danimarkalı sigorta şirketi Baltica 1988 yılında şirketi Falck ailesinin dördüncü nesil üyelerinden satın aldı. Özel mülkiyet ve profesyonel yönetimin, bu tanınmış fakat sıkıntılı şirketin tam da ihtiyaç duyduğu şey olduğu ortaya çıktı. Falck 1991 yılında Norveçli yol yardım hizmeti şirketi Falken ile birleşti ve tüm İskandinavya çapında yol yardımı hizmeti sunabilmek amacıyla İsveç’te benzer bir şirket aramaya başladı. Falck ayrıca eski Doğu Almanya’da, Falck Rettungsdienst adında çok küçük bir yol yardım hizmeti şirketi açtı.

Yeni Falck 2004 ve sonrası

2000 yılında Falck, güvenlik devi Group 4 ile güçlerini birleştirdi. Yeni oluşturulan Group 4 Falck, dünyanın en büyük ikinci güvenlik hizmetleri sağlayıcısı haline geldi. Kurtarma ve güvenlik hizmetlerini bir araya getirerek iki takımın birbirlerinden tecrübe edinmesini sağlamak planlanmıştı. Fakat Falck’ın kurtarma ve koruma hizmetleri, güvenlik hizmetinin doğası ve değerler sistemiyle uyuşmamaktaydı. Özetle, Falck’ın hizmetleri her zaman güvene ve insanlara yardıma dayanırken; güvenliğin amacı kontrol ve izlemeydi.
2004 yılında Falck’ın yeni CEO’su olarak Allan Søgaard Larsen seçildi. Personel müdürü ve bölge sorumlusu olarak göreve başladığı şirkette bu pozisyona kadar yükselmeyi başardı. Şirketin CEO vekili Morten R. Pedersen ile Larsen; Falck’ın yüzyıllık deneyimi, uzmanlığı ve iş faaliyetlerinin, uluslararası genişleme için ideal bir platform oluşturduğunu düşünüyordu. Falck, güçlü finansal ortağı Nordic Capital ile birlikte yurtdışında mümkün olan her yere yayılmaya başladı. Slovakya ambulans hizmetleri için ihale açtıktan sonra Falck ülkenin bu alanda büyük hizmet sağlayıcılarından biri haline geldi. Romanya’nın endüstriyel itfaiye hizmetlerine, Polonya’nın da sağlık kliniklerine ihtiyacı vardı. Bu da şirketin uluslararası yayılımının başlangıcı oldu. Şirket, Nisan 2015’e gelindiğinde aralarında Türkiye, İspanya, Hollanda, ABD, Nijerya, Avustralya, Singapur ve Malezya’nın da bulunduğu 45 ülkede faaliyet göstermektedir.

Falck’ın Faaliyet Gösterdiği Belli Başlı Ülkeler

Falck, Nisan 2015 itibarıyla ABD’deki ambulans ve offshore iş güvenliği eğitimleri hizmetlerinde 4.700 kişiye istihdam sağlamaktadır.
Polonya’da ambulans ve klinik hizmetlerinde 3.200 kişi çalışmaktadır. Slovakya’da 2.500 ambulans personeli bulunmaktadır. Falck, İsveç’te ambulans, yol yardım ve sağlık sektörlerinde 2.000 kişiyi, komşu Norveç’te ise 400 kişiyi istihdam etmektedir. Falck’ın Almanya personeli, ambulans ve iş güvenliği hizmetlerinde çalışan 1.700 kişiden oluşmaktadır.

Latin Amerika’da, özellikle de Kolombiya, Panama, Venezuela, Ekvador, Uruguay, El Salvador ve Brezilya’da ambulans ve offshore iş güvenliği eğitimleri hizmetlerinde 3.000’den fazla kişi Falck için çalışmaktadır.
Falck Türkiye’de endüstriyel itfaiye ve sağlık hizmetleri alanında faaliyet göstermektedir.
Falck’ın faaliyet gösterdiği ülkelerin tam listesine bu web sitesinden ulaşabilirsiniz:
Falck’ın faaliyetleri dört ana iş kolunda toplanmıştır: Acil durum (itfaiye, ambulans hizmetleri vb.), Yardım (yol yardımı hizmetleri vb.), Sağlık (klinikler, tıbbi asistanlar, doktorlar) ve İş Güvenliği Hizmetleri (öncelikle offshore platformları ve rüzgâr türbini sektörü için iş güvenliği eğitimi).

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri