mannaxxx 1
mannaxxx
Agora Metin2 1
Agora Metin2
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
berkmenoo 1
berkmenoo
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
farkmt2official 1
farkmt2official
cemalggevenc 1
cemalggevenc
Bvural41 1
Bvural41
Hikaye Ekle

Hasan Ferit Cansever

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan DifficuLty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 175

Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!

Hasan Ferit Cansever (d. , – ö. , ), fikir adamı, tıp doktoru ve yazar
'nın kurucularından ve genel sekreterlerindendir. Anadolu'da ile savaş mücadelesinin öncülerindedir. 'nda yargılanıp beraat etmiştir.
Mimar ve şehirci 'in babasıdır.

1891 yılında İstanbul'da doğdu. Babası
'daki Türabi Baba Tekkesi’nin son şeyhi Mehmed Ali Bey, annesi Lütfiye Hanım’dır. Kasımpaşa Hadikai Marifet ve 'nde okudu (1908). Devlet memuru olmasını isteyen babasının ciddi muhalefetine rağmen 'ye girdi. Bu okulda milliyetçi fikirlerle tanıştı. 1914'te Tıbbiye'den mezun oldu.


'nda 'ndeki Hastahanesi'nde başhekim olarak görevlendirildi. Hastahane, Sina'dan sonra 'e nakledildi. 'ın ilk mezunlarından olan ve Kudüs'te öğretmenlik yapan Hatice Saime Hanım ile tarafından tanıştırılıp evlendi;bu evlilikten , Nilüfer, Sevim, Gökçe ve Aydın adını verdikleri üçü kız, beş çocuk sahibi olmuştur. İlk subaylık döneminde görev yaptığı Filistin bölgesindeki araştırmalarına dayanarak Tevrat’a göre Yakın Şark'ta yamyamlık (1952) adlı bir kitap yayımlamıştır.
Küdüs'ün 1919'da elden çıkmasından sonra İstanbul'a geldi. 'da Dârü'l-Eytâm Merkez Hastahanesi'ni kurarak başhekimliğini yürüttü. Türk Ocağı'nda kalkınmanın köyden başlaması gerektiğine, başta doktorlar olmak üzere milliyetçi aydınların Anadolu'ya giderek hizmette bulunması gerektiğine inanan bir gruba mensuptu.. Bu amaçla adlı dernekte görev aldı. 1919'da Darüleytam Hastanesi başhekimliğinden ve İstanbul'dan ayrıldı, , ve Giritli Dr. Mustafa'yla 'ya gitti. 'da köycülük programının sağlık hizmetleri için bir merkez kurmağa çalıştı. Tavşanlı'yı bir “numune köy” haline getirmek istiyorlardı. Yunan saldırısı nedeniyle bu girişimini gerçekleştiremedi.
Milli Mücadele sırasında 'ya İl Sağlık Müdürü olarak tayin edildi. Bir buçuk yıl sonra Kayseri Zincidere'de kurulan Darüleytam (Öksüz Yurdu)'ın müdürlüğüne getirildi; ardından Adana Hükümet Tabipliği ve Hüküet Hastanesi başhekimliğine tayin edildi. Gerek Antalya'da gerekse 'da, o dönemin en önemli ve öldürücü hastalığı olan sıtma ile savaştı, başarılı sonuçlar aldı. Bu hastalığın tehliklerine dikkat çekmek için Sarı Tehlike (1924) adlı bir kitap yazdı. 1926 Kurultayı'nda Türk Ocakları Merkez İdare Heyeti'ne seçilince Adana'dan ayrılmak zorunda kaldı. 'da Sağlık Bakanlığının Sıtma İle Mücadele Teşkilâtını kurarak sıtma mücadelesini sürdürdü.
1928'de Türk Ocakları İdare Heyeti’'ndeki görevinden istifa edince 'ya yerleşti; Sağlık Bakanı olan arkadaşı ile bazı konularda anlaşamadığından devletteki görevinden istifa etti,[SUP] [/SUP] önce Bursa'da, sonra İstanbul'da 'taki muayenehanesinde serbest hekimlik yaptı.
1940'ların başında Çengelöy'de İbrahim Efendi Köşkü diye bilinen köşkü satın alıp yerleşen Hasan Ferit Bey, 1944 yılında Elektrik Tramvay İdaresi'nde doktorluğa başladı, 1946 yılında da Elektrik Tramvay İdaresi Başhekimi oldu. Sular İdaresi Hekimliği de yapan Cansever, daha sonra mesleğini serbest hekim olarak sürdürmüştür. Gıda üzerine araştırmaları vardır.
 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri
Üst