- Katılım
- 2 Nis 2014
- Konular
- 17
- Mesajlar
- 77
- Reaksiyon Skoru
- 10
- Altın Konu
- 0
- TM Yaşı
- 12 Yıl 2 Ay 7 Gün
- Başarım Puanı
- 32
- MmoLira
- -1
- DevLira
- 0
ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!
1.BIOS, elektrik ayarları,sürücüleri
Öncelikle USB nin BIOS ta etkinleştirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde USB-PCI kartınız olsa bile, bu bağlantı türünün çalışmasını bekleyemezsiniz. USB ile ilgili ayarlar genellikle Peripherials veya Intergrated Peripherals başlıkları altında bulunur.
Kendi enerjisine sahip olmayan USB aygıtları, doğrudan takılı oldukları zaman elektriği bilgisayar üzerinden çekerler ve bu bir sorun oluşturmaz. Ancak USB Hubları daha pasiftir. Bilgisayar ve USB aygıtları arasında köprü oluşturan bu aygıtlar, bazı durumlarda çalışmayabilirler. Bu durumda aygıtların yerlerini değiştirerek çalışıp çalışmayacaklarını kontrol etmelisiniz.
Windows ve Linuxun standart sürücüleri
Windows ME/2000/XP ve Linux standart olarak USBleri destekler. Ancak Windows 98De USB kartları ve aygıtları için sürücü yüklemesi gereklidir.
Bilgisayar veya Windows açılmadan takılan USB sabit diskler başlangıçtan önce algılanır ve bilgisayarın açılmasını önemli ölçüde yavaşlatır. Bilgisayarınız açıldıktan sonra bu aygıtları taktığınızda, okuma hızı artacaktır. Ayrıca sistem başka işlemleri yapmak için de hazır durumda olacaktır.
2.DONANIMI GÜVENLE KALDIR
Sistem tablasındaki simgeye tıklayarak yürüttüğünüz Donanımı Güvenle Kaldır komutu bazen görevi yapmayı reddeder. Özellikle USB diskler takılı iken, hangi programın bu görevi engellediği belirsizdir. Bu sorunun en hızlı çözümü oturumu kapatmaktır. Böylece sisteme tekrar giriş yaptığınızda, aygıtı güvenle kaldırmak başarılı olacaktır.
Yazma Önbelleğin İptali
Bunun dışında Windows 2000/XP de, USB aygıtları için yazma ön belleğini kaldırmak da alternatif bir çözüm olacaktır. Daha sonra Windows un izni olmaksızın, aygıtın LEDi yanmıyorsa, çıkarmanızda sakınca olmayacaktır. Yazma ön belleğini kaldırmak için Bilgisayarıma sağ tuşla tıklayıp Özellikler ile ulaştığınız mönüde Donanım sekmesini açın. Burada Aygıt yöneticisi ile Disk Sürücüleri altında gözüken USB aygıtına tıklayın. İlkeler sekmesinde üstteki Çabuk uzlaştırma için en iyi duruma getiri etkinleştirdiğinizde, yazma ön belleği iptal edilir.
3.USB 2.0 ve USB 1.1
Fare veya yazıcı için USB 1.1 bağlantısı yeterliyken, USB diskler için bu transfer oranı yetersiz kalır. Pratikte, veri transfer oranı 0.8 MB/saniye ile 1 MB/saniye arasında kalacaktır. USB 2.0 bağlantı noktalarının özelliklerinde verilen 60 MB/saniyelik orana ise, hemen hemen kimse ulaşamamıştır. Ancak 7-10 MB/saniyelik oranlara rastlayabilirsiniz. USB 1.1 bağlantısına sahip bir anakartınız varsa ve harici USB bir disk aldığınız zaman 20 Avro daha fazla vererek USB 2.0 PCI kartı almanız da gerekecektir. Daha çok USB 2.0 bağlantısına sahip bir anakart almanıza da pratikte gerek kalmaz. USB 1.1 yazıcı, fare veya kalvye için yeterli olacaktır.
Erişim ve Transfer Hızı: Dünden Bugüne Önemli Teknolojiler
Açıklama: MBps, saniyedeki megabyte transferini, Mbps ise saniyedeki megabit transfer hızını göstermektedir. Bir byte 8 bit olduğundan, örneğin 800 Mb, 100 MB'a eşittir
4.USB AYGITLARININ DÜZENLENMESİ
Windows 2000 ve XP de Bilgisayarım>yönet veya Windows 98/ME de aygıt yöneticisinde USB aygıtı için özel olarak harf atamadığınız sürece , USB aygıtlar ilk boş harf ile sürücü ismi alacaktır. USB diskler için geçerli olan, sabit disklerden sonra gelen ilk harfi alarak CD veya DVD sürücüsünün harfini kaydırmaktır. Ağ üzerinden bağlı olan sürücüler burada dikkate alınmayacaktır. Örneğin: E harfi yerel son disk için atanmışsa ve F harfi ağdaki bir klasör için atanmışsa bilgisayarınız USB diskinizi görmeyecektir.
Ayırın
Bu sebeple, yapmanız gereken Bilgisayarım üzerinden sorun çıkartan ağ aygıtını, sağ tuşla tıklayarak açtığımız menü üzerinden devre dışı bırakmaktır. Başka bir yöntem de, USB diske 2000 ve XP de Bilgisayarıma sağ tuşla tıklayarak Disk Yönetimi ile bir harf atamaktır. Windows 98/ME de aynı işlemi aygıt yöneticisi ile gerçekleştirebiliriz.
5.USB KAMERALAR KENDİNİ DİSK OLARAK TanITIYOR
Dijital kameralar dahil olmak üzere, kendi hafızasına sahip olan amaca göre özelleştirilmiş her USB aygıtı bir disk olarak kullanılabilir. Dijital kameralarda, özel yazılımlar yüzünden bazı sorunlar çıkabilir. Burada yapabileceğiniz, yazılımın filtreleme kurallarını incelemektir. Uygulayabileceğiniz, yazılımın filtreleme kurallarını incelemektir. Uygulayabileceğiniz en iyi çözüm yöntemi, taşımak istediğiniz dosyanın formatını filtreden geçecek şekilde elle değiştirmek olacaktır. Bilgisayara bağladığınız kamera eğer bir disk sürücüsü olarak gözüküyorsa, prensipte hiçbir sorun çıkmayacaktır. Böyle durumlarda deneyip görmemiz gerekiyor. (PC WORLD-Temmuz 2005)
SABİT-HARİCİ DİSK
Kayıp Bölüm
SORUN: 80 GBlık sabit diskinizi ikiye ayırmıştınız. Ancak sistem çöktükten sonra, bölümlerden biri kayboldu ve artık sadece 50 GBlık alana hakimsiziz. Sabit diski tamamen temizleyerek yeniden kullanmanın kısa yolu nedir ?
ÇÖZÜM: Sabit diskin baştan yapılandırılması, Windows kurulum CD si ile sorun olmaktan çıkar. Ancak bu kayıp bölümdeki bütün verilerin yok olmasına neden olur. Bu yüzden öncelikle www.cgsecurity.org/wiki/Test-Disk adresinden temin edebileceğiniz ücretsiz TestDisk aracını kullanmayı deneyin. Eğer her iki yöntemle de başarı elde edememişseniz, www.disk-utility.com/ha...k-low-level-format.html adresindeki bağlantıları takip ederek sabit disk üreticilerinin kendi sabit diskleri için sunduğu araçları kullanarak bir low-Level-Format uygulayabilir ve sabit diski fabrika çıkış haline döndürebilirsiniz. En son uygulayacağınız yöntem bu olmalıdır. ( PC TECH-Haziran 2006)
USB DİSK
SABİT SÜRÜCÜ HARFİ ATAMA
SORUN: Bir ağ bağlantısı kurulduğunda bilgisayara bağlı olan USB diske ulaşılmıyor. Ancak disk yakıp çıkarıldığında veya açıp kapatıldığında PC tekrar USB diski görüyor.
ÇÖZÜM: Win2000 ve Windows XP bazen serbest olmayan sürücü harflerini atayarak sorun çıkartabiliyorlar. Bu sorunu USB diske sabit bir harf atayarak çözeceğiz. USB diski bilgisayara takın ve kullanıma hazır olduğundan emin olun. Daha sonra bilgisayarım kısa yoluna sağ tıklayarak yönet i seçin. Ardından Disk Yönetimine tıklayın. Şu anda sağ tarafta bilgisayarınıza bağlı tüm hard drive ların gözükmesi lazım. USB diski seçin ve sağ tıklayın. Sürücü harfi ve yolu değiştir deyin, daha sonra diyalog penceresinde bir daha değiştir dedikten sonra USB diskinize artık boşta duran istediğiniz harfi atayabilirsiniz. Biz B harfini tavsiye ediyoruz. Çünkü artık 2 disket sürücüsü kalmadı.(PC WORLD-Temmuz 2004)
Sürücü harfi atama, değiştirme veya kaldırma
http://technet2.microso...9c1e01055.mspx?mfr=true
SABİT DİSKLER
Harici IDE disk
SORUN: Eski bilgisayarınıza ait eski ama iyi durumda olan bir sabit diskiniz var. Ancak bu diski kasanıza takmanızın imkanı yok. Bu diski harici olarak kullanmanın bir yolu var.
ÇÖZÜM: Bu diski harici olarak kullanmak için öncelikle ihtiyaç duyduğunuz şey, fiyatı yurt dışında 25 avro civarında olan bir sabit disk kasası. Başlıca satın alma kriterlerinden biri, sabit diske özel kasasının boyutu. Sabit diski bir diz üstü bilgisayardan çıkaranların 2,5 inçlik bir kasayı; masaüstü bilgisayarlardan çıkaranların ise 3,5 inçlik bir kasay tercih etmeleri gerekiyor. Bu sabit disk kasalarının bir soketi vardır. Bu sokete sabit diskin veri yolu olan IDE veya S-ATA kablosu bağlanır. Bilgisayarla olan bağlantıyı sağlamak içinse, USB veya firewire bağlantısı bulunur. En kullanışlısı USB bağlantısı olacaktır.
http://external-enclosure.tradenet.com.tw adresinde bazı modeller bulabilirsiniz. Googleı kullanarak yapacağınız aramalarda Enclosure for hdd yazmanız yeterli olacaktır.
(PC TECH-aralık 2005)
SORUN: Bilgisayara USB aletimi taktım, bilgisayarım aygıtı tanıdı ancak alet yüklenirken sorun oluştu ?
ÇÖZÜM:Bu sorunu sürücüleri güncelleştirerek halledebilirsin. denetim masasından Donanım ekleye gir,bağladım de eveti işaretle daha sonra ekrana yüklü donanımların listesi gelecek sen en alttaki yeni donanım ekleyi işaretleyeceksin, işaretledikten sonra "yeni donanımı ben seçeceğim kutucuğunu işaretle" sonra karşına bir liste çıkacak o listeden PMCIA flash bellek aygıtları seçeneğini işaretle ve ileri tıkla. (dejaay)
SORUN: DVD, CD, HDD veya flash diskimden başka bir yere dosya kopyalama yaptığım zaman Veri hatası döngüsel artıklık denetimi gibi bir hata veriyor. Bu dosyaları nasıl kopyalayabilirim.?
ÇÖZÜM: Bu çok sık rastlanan okuma/yazma problemidir. İngilizce olarak (Cylic Redundancy Check) olarak bilinen bu hata verinin bir medya ortamından başka bir medya ortamına taşınması sırasında çıkar.Taşınan verinin doğru olarak taşıanbilmesi için veri parçalara bölünür ve her bir parçanın sonuna hata düzeltme kodları dediğimiz ekler yapıştırılır. Bu kodlar hem gönderen hem de alıcı tarafta çalıştırıldığında aynı sonucu vermelidir. Farklı bir sonuç çıkıyorsa veri hatalı olarak(veya eksik olarak) iletilmiş demektir.
İşletim sistemi kurarken, oyun kurarken veya büyük boyutlu dosyaları kopyalarken sıklıkla bu sorunla karşılaşılır.
Bunun iki anlamı olabilir: Bu bir CRC kodu hatası olduğuna göre ya gönderen tarafında ya da alıcı taraftaki veride bir sorun var demektir. Ya Dvd içindeki veri bozuktur ya da sabit diskinizin belli bir kısmına veri yazılamamaktadır (bad sector)
Sabit diskinizde bad sector bulunma ihtimali düşük görünüyor ama eğer varsa format atmak çözüm olmayacaktır. Bad sector bulunan kısmın tespit edilip, fdisk işlemi ile o bölgenin kullanım dışı bırakılması gerekir. Bu işi yapan Salvation HDD Sector Repairer gibi yazılımlar faydalı olabilir(
Eğer DVD bozuk ise CD/DVD içindeki dosyalardan kurtarılabilenleri okuyan Bad CD repair gibi yazılımları kullanabilirsiniz(
SORUN: USB Aygıtım çalışmıyor.?
CEVAP:Eğer düzgün çalıştığını bildiğiniz başka bir bilgisayar varsa, aynı sorunla karşılaşıp karşılaşmayacağınızı görmek için aygıtı o bilgisayara takın. Aynı sorunla karşılaşıyorsanız aygıtta bir sorun olabilir. Windows da aygıtınızın durumunu da denetleyebilirsiniz. (Windows Vista-YARDIM VE Destek)
Aygıt durumunu denetlemek için:
1-Aygıt yöneticisini açın.
2-Uygun aygıt kategorisini çift tıklatın ve ardından sorun yaşadığınız aygıt için bir giriş arayın
3-USB aygıtınızın girişini sağ tıklatın ve ardından özellikleri tıklatın.
4-Genel sekmesini tıklatın ve ardından aygıtla ilgili sorunlardan söz edilip edilmediğini görmek için Aygıt Durumu kutusuna bakın.
.Aygıt sürücüsü hatalı. Bir USB aygıtı taktığınızda bilgisayarın aygıt sürücüsü gerektirmeden aygıtı yükleyip yapılandırması gerekir. Bilgisayar sizden aygıt sürücüsü isterse, aygıtla beraberinde gelen bilgilere bakın veya sürücüsü için üreticinin web sitesine bakın.
USB bağlantı noktası hatalı olabilir. USB aygıtı hatalı bir USB noktasına takılı ise aygıt çalışmaz. Eğer bilgisayarınızda çalışan bir aygıt var ise onu çıkarın ve aygıttan boşalan yere sorunlu aygıtı takın.
Diğer USB aygıtları hubdan çok fazla elektrik çekiyor olabilir. Kullanmaya çalıştığınız aygıtın, bilgisayarınızın sağlayabildiği bütün elektriği ve bat genişliğini kullanması gerekebilir. Hubdan elektrik alan başka aygıtlar varsa onları çıkarıp aygıtınızın çalışıp çalışmadığına bakın. Bu işlem sorununuzu çözerse, bütün aygıtlara yetecek kadar elektrik sağlamak için kendi elektrik kaynağı olan bir USB hub edinebilirsiniz. (Windows Vista-YARDIM VE Destek)
SORUN: Bant genişliği aşıldı uyarısı alıyorum ?
ÇÖZÜM: Bilgisayarınıza bağlı bir USB kamera varsa ve Bant genişliği aşıldı iletisi alırsanız video akışını görüntülemek için kullandığınız programda kamera çözünürlüğünü düşürün. Daha küçük çözünürlük ayarı daha düşük bant genişliğini gerektirir. Bu ayarı belirleme konusunda bilgi için video akışını görüntülemede kullandığınız programın bilgilerine bakın.(Windows Vista-YARDIM VE Destek)
SORUN : 200 GBlık bir sabit disk satın aldınız ancak eve geldiğinizde sadece 186 GB ile karşılaştınız.Neden?
ÇÖZÜM : http://www.chip.com.tr/konu.asp?id=2102&sayfa=1
Şöyle bir örnek verelim: Sizin 16gb'lık bir flash belleğiniz var ancak gerçekten bu kapasite 16gb değildir. Siz bu belleğe en fazla 14gb lık bir veri atabilirsiniz. "Olmaz böyle şey, benim belleğimin 16gb lık kapasitesi vardı" diyorsanız şöyle bi açıklama yapalım:
Sabit disk üreticileri cihazların kapasitesini tamamen fiziksel değerleri kullanarak hesaplıyorlar. Buna göre, bir Gigabyte 1.000.000.000 Byte yani kısaca 1.0003 Bytea denk geliyor. Ancak Microsoft gibi bir yazılım üreticisi için bir Gigabyte 1.073.741.824 Byte yani kısaca 1.0243 Byte anlamına gelir.
Yani, bir sabit diskin veya DVD medyanın aslında ne kadar saklama kapasitesine sahip olduğunu tespit etmek için kapasiteyi gösteren Gigabyte değerini, 1.0003 : 1.0243 = 0,9313 olduğu için yaklaşık olarak 0,93 ile çarpmalısınız. Şimdi sizin flash belleğiniz 16gb. 16 GBlık kapasiteyi 0,93 ile çarpacak olursak Windowsun disk yöneticisinin gösterdiği kapasite değerini elde etmiş oluruz.
16gb*0,93=14.88 gb olarak çıkar ki bu da disk yöneticisinin gösterdiği değerdir..Bu her zaman da böyledir.
Diğer hesaplamalar içinde fotoya göz atınız:
MİNİ İP UCU
USB bağlantısı
Bir USB bileşeni satın aldığınızda, bağlantı noktasını görmelisiniz. Çünkü USB bağlantısı farklı hızlarda bulunabilir. Yalnızca, kullanım kılavuzunda veya ambalajında USB 2.0 Hi-Speed etiketini görüyorsanız, aygıt 60MB/saniyeye varan transfer oranlarında çalışabilir. Eğer USB 2.0(Full Speed) etiketini görüyorsanız, maalesef 1.5 MB/ saniye oranında kalacaksınız. (PC TECH-aralık 2005)
MİNİ İP UCU
USB 1.1 mi USB 2.0 mı?
Bilgisayarınızın bir USB 2.0 erişim noktasına sahip olup olmadığını öğrenmek için, Bilgisayarım a sağ tuşla tıklayarak özellikler mönüsünü açın. Burada Donanım sekmasini seçerek Aygıt Yöneticisinini açın. Evresel Seri Yol Denetleyicisi başlığı altındaki girişlerde Geliştirilmiş yazısını görüyorsanız, bu bağlantı noktası USB 2.0 dır. Şayet bu kelimeye rastlamıyorsanız, USB 1.1dir. (PC WORLD Aralık 2005)
MİNİ İP UCU
Bir USB 2.0 kablosunu uzatmak zorunda kalırsanız 60cm' yi geçirmeyin
SORUN : 200 GBlık bir sabit disk satın aldınız ancak eve geldiğinizde sadece 186 GB ile karşılaştınız.Neden?
ÇÖZÜM :
SORUN: Belleklerdeki "U3" nedir ve ne işe yarar ?
ÇÖZÜM:
U3 platformu, aslında uzun sayılabilecek bir süreden beri istediğimiz, USB disk üzerinden program çalıştırılmasına olanak tanıyan bir teknoloji.
Yanınızda kendi bilgisayarınız olmadığında seyahate çıktığınızda halka açık güvensiz bir bilgisayarda Internet'e girdiğimizde veya USB diskimizdeki dosyalarla çalışmamız gerektiğinde bizi en çok rahatsız eden şey, arkamızda iz bırakarak bu işi yapmamız olur. Öyle bir sistem düşünün ki, USB diskinize tıpkı bilgisayara yükler gibi yazılım yüklüyorsunuz (örneğin E-posta istemcisi yüklediniz) ve bu USB diski taktığınız herhangi bilgisayarda USB disk içerisine yüklediğiniz bu yazılımı çalıştırıyorsunuz ve yaptığınız hiçbir işlemi o sisteme iz bıraktırmadan yapıyorsunuz. Bunun, hepimizin aklına geldiğini hayal ediyorum.
Bunu yapmak artık güç değil. Microsoft işletim sistemleri için tasarlanan U3 adındaki bir platform, programların ve verilen doğrudan USB disk üzerinden çalıştırılmasına izin veriyor. U3 platformunun özelliklerinden birisi de, USB disk üzerinden programlarınızı çalıştırdığınızda Windows registry'sine veya dosya sistemi kayıt yapabilir ancak diski sistemden çıkarttıktan sonra tüm bu dosyalar ve kayıtlar USB disk tarafından imha ediliyor.
U3 platform desteğini taşıyan USB disk'lere "Akıllı USB Sürücü" deniyor ve üzerinde U3 logosu bulunuyor. U3 USB disklerin geleneksel USB disklerden farklı, ufacık bir U3 işletim sistemine sahip olması ve Windows'un "Başlat" menüsünü simüle ederek program yüklemenizi ve kaldırmanızı kontrol ediyor olması.
Tabii ki burdaki esas nokta, istediğiniz her yazılımı U3 uyumlu USB disklere yükleyemiyorsunuz. Yazılımların, U3 platformu için modifiye edilmesi gerekiyor. Bunu kullanıcılar yapamıyor tabii ki; U3.com sitesinden çekeceğiniz veya satın alacağınız yazılımlarla bunu yapıyorsunuz
[Windows 2000, XP]
Engellenen donanım sürücüsü kurulumunun tamamlanması
Yeni bir donanım bileşeninin kurulumu sırasında ilk girişim uygun sürücünün yüklenmesi aşamasında başarısızlıkla sonuçlandı. Windows XP yeniden başlatıldığında her defasında bu yeni donanımı bulsa da kurulumu tamamlayamıyor.
İpucu: Bu gibi durumlarda sorun genellikle Windows'un yeni sürücü yüklenirken başvurduğu bir INF dosyasındaki hatadan kaynaklanır. Şu yöntemi uygulayabilirsiniz: Windows Gezgini'nden C:/Windows klasörüne geçin ve Araçlar / Klasör Seçenekleri'nden Görünüm sekmesini, akabinde Gizli dosya ve klasörleri göster'i işaretleyin. Önce Uygula'ya ardından Tamam'a tıklayın.
Artık görünür hale gelen "Inf" klasörüne girerek "Infcache.1" dosyasına ulaşabilirsiniz. Bu dosyayı silin ve Geri dönüşüm Kutusu'nu boşalttıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Sürücüyü yeniden yükleyin ve cihazı bilgisayara bağlayın. "Donanım ekle" sihirbazı yeni bileşeni tanıyacak ve uygun sürücüleri seçmenizi isteyecek. Kaynak olarak "C:WindowsInf" klasörünü girin. Kısa bir süre sonra yeni donanımın başarıyla kurulduğuna dair mesaj, görev çubuğu üzerinde açılan bir pencere aracı lığıyla size bildirilecektir.
[Harici USB sabit disk]
Zarar görmüş partition tablolarının yeniden oluşturulması
Uzun bir süredir üzerinde birden fazla disk bölümünün (partition) yer aldığı; tüm film ve müzik arşivinize ev sahipliği yapan harici bir USB sabit disk kullanıyorsunuz. Ancak kullanım sırasında sabit disk kablosunu çıkarıp yeniden taktığınızda içerik yerine Windows'un harici sabit diskin yeniden biçimlendirilmesi gerektiğine dair hata mesajıyla karşılaştınız. Tüm dosyalarınızın kaybolmaması için ne yapmalısınız?
İpucu: Bu durum harici sabit diskin gerçekten zarar gördüğü anlamına gelmeyebilir. Bu nedenle paniklememenizi tavsiye ediyoruz. Windows XP bu tür cihazları normalde USB yuvasıyla bağlantısı kesildiğinde kendiliğinden devre dışı bırakır. Ancak sabit diskin ilk sektörlerinde yer alan disk bölümü tablosunun bazı durumlarda zarar görmesi veya silinmesi mümkün. Tüm dosyalar fiziksel olarak hala disk üzerinde bulunsa da, Windows bu dosyalara erişemez ve bu nedenle diski biçimlendirmeyi dener. Dosyaları gerçekten kaybetmek istemiyorsanı z bu işleme izin vermeyin. www.cgsecurity.org adresinde farklı işletim sistemlerine yönelik çok sayıda sürümü bulunan Testdisk adlı ücretsiz yazılımı, disk bölümlerini ve dolayısıyla dosyalarınızı kurtarmak için kullanabilirsiniz. Yazılımı çalıştırdıktan sonra kurtarmak istediğiniz sabit diski seçin ve taramayı başlatın. Testdisk çoğu durumda eski disk bölümlerini okuyarak oluşturduğu yeni partition tablosunu harici diskte yeniden yaratıyor. Sonuçta Windows üzerinden de eski disk bölümlerine ulaşmak ve dosyaları yüklemek mümkün oluyor.
Yazılım ayrıca işletim sisteminin bulunduğu sabit diskte benzer bir sorun yaşandığında da kullanılabiliyor. Bu durumda başka bir bilgisayar üzerinden Testdisk'in DOS sürümünü indirin ve bir açılış disketine kopyalayın. Bilgisayarınızı bu disket ile yeniden başlattığınızda "a: estdisk" komutu ile yazılımdan yararlanabilirsiniz.
READYBOOST Nedir ?
Windows Vista dan ücretsiz Doping
Microsoft un yeni işletim sistemi belleği ve belleği kullanan programları başarılı biçimde yönetiyor. Buna ek olarak ReadyBoost sayesinde belleği güçlendirmek için parmak belleklerden faydalanılabiliyor.
Parmak bellekler aldı başını gidiyor
Flash tabanlı kapasitesi 16GB a kadar ulaştı. Bu belleklerin fiziksel boyutu oldukça küçük. Bu sevindirici ama fiyatlar adeta el yakıyor. Parmak bellekler açısından şu an için en mantıklı depolama seçenekleri 1-4GBlık modeller. Şu ana kadar sadece bir yerden başka bir yere veri taşımak için kullandığımız parmak bellekler Windows Vista sayesinde bambaşka bir görev daha üstleniyorlar. ReadyBoost adlı özellik sayesinde sisteme RAM eklemeden doping yapabilmek söz konusu. Sabit diskten daha hızlı tepki veren parmak bellekler RAM kadar olmasa da sisteme katkıda bulunabiliyor. USB ve büyük bir oranla hızlı USB 2.0 bağlantısını kullanan parmak bellekleri istediğimiz zaman sisteme ekleyip sistemden ayırabiliyoruz.
Bu arada tüm parmak bellekler ReadyBoost teknolojisini desteklemiyor.
ReadyBoost desteği için gerekenler.
Microsoft tarafından yapılan tarife göre yerine getirilmesi gereken şöyle:
Parmak belleğin kapasitesi en az 256 MB olmalı
Parmak bellek ve bilgisayar ve bilgisayar USB 2.0 desteklemeli.
Bellek erişim süresi 1 ms den fazla olmamalı
Cihazdaki belleğin tümünde 4 KB lık rasgele okumalarda en düşük hız 2.5 MB/sn ve 512 KB lik rastgele yazmalarda en düşük hz 1.75 MB/saniye olmalı.
Parmak bellek içindeki boş alanın değeri 235 MB dan az olmamalı.
Herhangi bir parmak bellek ya da hafıza kartını sisteme ekler eklemez Windows Vista nın yeni bir pencere açtığını ve ReadyBoost testi yapıp sonucu sunduğunu göreceksiniz. İşletim sistemi zaten belleği uygun bulmadıysa ReadyBoost seçeneğini kullanamıyorsunuz ? Ama bellek ya da kart teknik olarak yeterliyse o zaman Speed Your Sistem şıkkı beliriyor. U şıkka tıklayınca cihaz özelliklerinin olduğu pencere açılıyor. ReadyBoost özelliğini kullandığınız zaman belleğinize ayırdığınız kadar alanın kullanımda olduğunu bunun ReadyBoost.sfcache adlı tek bir dosya olduğunu görürsünüz.
Flash belleğin avantajlı yanlarından faydalanıyor
Bilgisayarınız çalışırken ve ReadyBoost aktifken parmak belleği ya da hadıza kartını aniden yuvadan çıkarırsanız, bellekteki ReadyBoost.sfcache dosyası zarar görmüyor. Bu cache dosyası sayesinde Windows Vistanın rasgele disk erişimi 8-10 kat hızlanabiliyor. Bunun nedeni ReadyBoost şartlarını sağlayan flash belleklerin sabit disklere göre 10 kata kadar hızlı olması.
İlginç bir durumda ASUSun tanıttığı anakartlarda karşımıza çıkıyor. Windows Vista için özel olarak tasarlanmış olan ve Intel ve AMD işlemci tabanlı anakartlar üreten Asus, bu modellerde anakart üzerine Flash bellek adapte etmiş. ASAP (Asus Accelerated Propeller) adlı bu belleğin kapasitesi 512 MB. Bellek bilgisayarım altında ASAP adlı bir sürücü olarak görülüyor ve doğal olarak ReadyBoost destekliyor.
Burası önemli. !!!!!!!
ReadyBoost un en mantıklı olduğu sistemler RAM miktarı 1GB olanlar. Çünkü RAM değeriniz zaten 2 GB ve üstüyse sistem tam takır işlediği için çoüu zaman RAM de boş yer oluyor ve ReadyBoost etkileyici performans göstermiyor. ReadyBoost ile ilgili de can sıkıcı sınırlama var. Birincisi parmak belleğiniz 8 GB olsa bile ReadyBoost için ayrılabilen alan en fazla 4 GB çünkü fat32 bundan fazlasına izin vermiyor. İkincisiyse, bilgisayarınızdaki tüm USB yuvalara birer bellek ekleyip hepsine ReadyBoost görevi atayamıyorsunuz. Microsoftun önerisi ReadyBoost ile sistem belleğinin 1-3 katı ekleme yapmak. Yani 512 MB- 1.5 GB lık parmak bellek alanı ayırmak.
Öncelikle USB nin BIOS ta etkinleştirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde USB-PCI kartınız olsa bile, bu bağlantı türünün çalışmasını bekleyemezsiniz. USB ile ilgili ayarlar genellikle Peripherials veya Intergrated Peripherals başlıkları altında bulunur.
Kendi enerjisine sahip olmayan USB aygıtları, doğrudan takılı oldukları zaman elektriği bilgisayar üzerinden çekerler ve bu bir sorun oluşturmaz. Ancak USB Hubları daha pasiftir. Bilgisayar ve USB aygıtları arasında köprü oluşturan bu aygıtlar, bazı durumlarda çalışmayabilirler. Bu durumda aygıtların yerlerini değiştirerek çalışıp çalışmayacaklarını kontrol etmelisiniz.
Windows ve Linuxun standart sürücüleri
Windows ME/2000/XP ve Linux standart olarak USBleri destekler. Ancak Windows 98De USB kartları ve aygıtları için sürücü yüklemesi gereklidir.
Bilgisayar veya Windows açılmadan takılan USB sabit diskler başlangıçtan önce algılanır ve bilgisayarın açılmasını önemli ölçüde yavaşlatır. Bilgisayarınız açıldıktan sonra bu aygıtları taktığınızda, okuma hızı artacaktır. Ayrıca sistem başka işlemleri yapmak için de hazır durumda olacaktır.
2.DONANIMI GÜVENLE KALDIR
Sistem tablasındaki simgeye tıklayarak yürüttüğünüz Donanımı Güvenle Kaldır komutu bazen görevi yapmayı reddeder. Özellikle USB diskler takılı iken, hangi programın bu görevi engellediği belirsizdir. Bu sorunun en hızlı çözümü oturumu kapatmaktır. Böylece sisteme tekrar giriş yaptığınızda, aygıtı güvenle kaldırmak başarılı olacaktır.
Yazma Önbelleğin İptali
Bunun dışında Windows 2000/XP de, USB aygıtları için yazma ön belleğini kaldırmak da alternatif bir çözüm olacaktır. Daha sonra Windows un izni olmaksızın, aygıtın LEDi yanmıyorsa, çıkarmanızda sakınca olmayacaktır. Yazma ön belleğini kaldırmak için Bilgisayarıma sağ tuşla tıklayıp Özellikler ile ulaştığınız mönüde Donanım sekmesini açın. Burada Aygıt yöneticisi ile Disk Sürücüleri altında gözüken USB aygıtına tıklayın. İlkeler sekmesinde üstteki Çabuk uzlaştırma için en iyi duruma getiri etkinleştirdiğinizde, yazma ön belleği iptal edilir.
3.USB 2.0 ve USB 1.1
Fare veya yazıcı için USB 1.1 bağlantısı yeterliyken, USB diskler için bu transfer oranı yetersiz kalır. Pratikte, veri transfer oranı 0.8 MB/saniye ile 1 MB/saniye arasında kalacaktır. USB 2.0 bağlantı noktalarının özelliklerinde verilen 60 MB/saniyelik orana ise, hemen hemen kimse ulaşamamıştır. Ancak 7-10 MB/saniyelik oranlara rastlayabilirsiniz. USB 1.1 bağlantısına sahip bir anakartınız varsa ve harici USB bir disk aldığınız zaman 20 Avro daha fazla vererek USB 2.0 PCI kartı almanız da gerekecektir. Daha çok USB 2.0 bağlantısına sahip bir anakart almanıza da pratikte gerek kalmaz. USB 1.1 yazıcı, fare veya kalvye için yeterli olacaktır.
Erişim ve Transfer Hızı: Dünden Bugüne Önemli Teknolojiler
Açıklama: MBps, saniyedeki megabyte transferini, Mbps ise saniyedeki megabit transfer hızını göstermektedir. Bir byte 8 bit olduğundan, örneğin 800 Mb, 100 MB'a eşittir
4.USB AYGITLARININ DÜZENLENMESİ
Windows 2000 ve XP de Bilgisayarım>yönet veya Windows 98/ME de aygıt yöneticisinde USB aygıtı için özel olarak harf atamadığınız sürece , USB aygıtlar ilk boş harf ile sürücü ismi alacaktır. USB diskler için geçerli olan, sabit disklerden sonra gelen ilk harfi alarak CD veya DVD sürücüsünün harfini kaydırmaktır. Ağ üzerinden bağlı olan sürücüler burada dikkate alınmayacaktır. Örneğin: E harfi yerel son disk için atanmışsa ve F harfi ağdaki bir klasör için atanmışsa bilgisayarınız USB diskinizi görmeyecektir.
Ayırın
Bu sebeple, yapmanız gereken Bilgisayarım üzerinden sorun çıkartan ağ aygıtını, sağ tuşla tıklayarak açtığımız menü üzerinden devre dışı bırakmaktır. Başka bir yöntem de, USB diske 2000 ve XP de Bilgisayarıma sağ tuşla tıklayarak Disk Yönetimi ile bir harf atamaktır. Windows 98/ME de aynı işlemi aygıt yöneticisi ile gerçekleştirebiliriz.
5.USB KAMERALAR KENDİNİ DİSK OLARAK TanITIYOR
Dijital kameralar dahil olmak üzere, kendi hafızasına sahip olan amaca göre özelleştirilmiş her USB aygıtı bir disk olarak kullanılabilir. Dijital kameralarda, özel yazılımlar yüzünden bazı sorunlar çıkabilir. Burada yapabileceğiniz, yazılımın filtreleme kurallarını incelemektir. Uygulayabileceğiniz, yazılımın filtreleme kurallarını incelemektir. Uygulayabileceğiniz en iyi çözüm yöntemi, taşımak istediğiniz dosyanın formatını filtreden geçecek şekilde elle değiştirmek olacaktır. Bilgisayara bağladığınız kamera eğer bir disk sürücüsü olarak gözüküyorsa, prensipte hiçbir sorun çıkmayacaktır. Böyle durumlarda deneyip görmemiz gerekiyor. (PC WORLD-Temmuz 2005)
SABİT-HARİCİ DİSK
Kayıp Bölüm
SORUN: 80 GBlık sabit diskinizi ikiye ayırmıştınız. Ancak sistem çöktükten sonra, bölümlerden biri kayboldu ve artık sadece 50 GBlık alana hakimsiziz. Sabit diski tamamen temizleyerek yeniden kullanmanın kısa yolu nedir ?
ÇÖZÜM: Sabit diskin baştan yapılandırılması, Windows kurulum CD si ile sorun olmaktan çıkar. Ancak bu kayıp bölümdeki bütün verilerin yok olmasına neden olur. Bu yüzden öncelikle www.cgsecurity.org/wiki/Test-Disk adresinden temin edebileceğiniz ücretsiz TestDisk aracını kullanmayı deneyin. Eğer her iki yöntemle de başarı elde edememişseniz, www.disk-utility.com/ha...k-low-level-format.html adresindeki bağlantıları takip ederek sabit disk üreticilerinin kendi sabit diskleri için sunduğu araçları kullanarak bir low-Level-Format uygulayabilir ve sabit diski fabrika çıkış haline döndürebilirsiniz. En son uygulayacağınız yöntem bu olmalıdır. ( PC TECH-Haziran 2006)
USB DİSK
SABİT SÜRÜCÜ HARFİ ATAMA
SORUN: Bir ağ bağlantısı kurulduğunda bilgisayara bağlı olan USB diske ulaşılmıyor. Ancak disk yakıp çıkarıldığında veya açıp kapatıldığında PC tekrar USB diski görüyor.
ÇÖZÜM: Win2000 ve Windows XP bazen serbest olmayan sürücü harflerini atayarak sorun çıkartabiliyorlar. Bu sorunu USB diske sabit bir harf atayarak çözeceğiz. USB diski bilgisayara takın ve kullanıma hazır olduğundan emin olun. Daha sonra bilgisayarım kısa yoluna sağ tıklayarak yönet i seçin. Ardından Disk Yönetimine tıklayın. Şu anda sağ tarafta bilgisayarınıza bağlı tüm hard drive ların gözükmesi lazım. USB diski seçin ve sağ tıklayın. Sürücü harfi ve yolu değiştir deyin, daha sonra diyalog penceresinde bir daha değiştir dedikten sonra USB diskinize artık boşta duran istediğiniz harfi atayabilirsiniz. Biz B harfini tavsiye ediyoruz. Çünkü artık 2 disket sürücüsü kalmadı.(PC WORLD-Temmuz 2004)
Sürücü harfi atama, değiştirme veya kaldırma
http://technet2.microso...9c1e01055.mspx?mfr=true
SABİT DİSKLER
Harici IDE disk
SORUN: Eski bilgisayarınıza ait eski ama iyi durumda olan bir sabit diskiniz var. Ancak bu diski kasanıza takmanızın imkanı yok. Bu diski harici olarak kullanmanın bir yolu var.
ÇÖZÜM: Bu diski harici olarak kullanmak için öncelikle ihtiyaç duyduğunuz şey, fiyatı yurt dışında 25 avro civarında olan bir sabit disk kasası. Başlıca satın alma kriterlerinden biri, sabit diske özel kasasının boyutu. Sabit diski bir diz üstü bilgisayardan çıkaranların 2,5 inçlik bir kasayı; masaüstü bilgisayarlardan çıkaranların ise 3,5 inçlik bir kasay tercih etmeleri gerekiyor. Bu sabit disk kasalarının bir soketi vardır. Bu sokete sabit diskin veri yolu olan IDE veya S-ATA kablosu bağlanır. Bilgisayarla olan bağlantıyı sağlamak içinse, USB veya firewire bağlantısı bulunur. En kullanışlısı USB bağlantısı olacaktır.
http://external-enclosure.tradenet.com.tw adresinde bazı modeller bulabilirsiniz. Googleı kullanarak yapacağınız aramalarda Enclosure for hdd yazmanız yeterli olacaktır.
(PC TECH-aralık 2005)
SORUN: Bilgisayara USB aletimi taktım, bilgisayarım aygıtı tanıdı ancak alet yüklenirken sorun oluştu ?
ÇÖZÜM:Bu sorunu sürücüleri güncelleştirerek halledebilirsin. denetim masasından Donanım ekleye gir,bağladım de eveti işaretle daha sonra ekrana yüklü donanımların listesi gelecek sen en alttaki yeni donanım ekleyi işaretleyeceksin, işaretledikten sonra "yeni donanımı ben seçeceğim kutucuğunu işaretle" sonra karşına bir liste çıkacak o listeden PMCIA flash bellek aygıtları seçeneğini işaretle ve ileri tıkla. (dejaay)
SORUN: DVD, CD, HDD veya flash diskimden başka bir yere dosya kopyalama yaptığım zaman Veri hatası döngüsel artıklık denetimi gibi bir hata veriyor. Bu dosyaları nasıl kopyalayabilirim.?
ÇÖZÜM: Bu çok sık rastlanan okuma/yazma problemidir. İngilizce olarak (Cylic Redundancy Check) olarak bilinen bu hata verinin bir medya ortamından başka bir medya ortamına taşınması sırasında çıkar.Taşınan verinin doğru olarak taşıanbilmesi için veri parçalara bölünür ve her bir parçanın sonuna hata düzeltme kodları dediğimiz ekler yapıştırılır. Bu kodlar hem gönderen hem de alıcı tarafta çalıştırıldığında aynı sonucu vermelidir. Farklı bir sonuç çıkıyorsa veri hatalı olarak(veya eksik olarak) iletilmiş demektir.
İşletim sistemi kurarken, oyun kurarken veya büyük boyutlu dosyaları kopyalarken sıklıkla bu sorunla karşılaşılır.
Bunun iki anlamı olabilir: Bu bir CRC kodu hatası olduğuna göre ya gönderen tarafında ya da alıcı taraftaki veride bir sorun var demektir. Ya Dvd içindeki veri bozuktur ya da sabit diskinizin belli bir kısmına veri yazılamamaktadır (bad sector)
Sabit diskinizde bad sector bulunma ihtimali düşük görünüyor ama eğer varsa format atmak çözüm olmayacaktır. Bad sector bulunan kısmın tespit edilip, fdisk işlemi ile o bölgenin kullanım dışı bırakılması gerekir. Bu işi yapan Salvation HDD Sector Repairer gibi yazılımlar faydalı olabilir(
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
) Eğer DVD bozuk ise CD/DVD içindeki dosyalardan kurtarılabilenleri okuyan Bad CD repair gibi yazılımları kullanabilirsiniz(
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
) (PC MAGAZİNE-Eylül 2006)SORUN: USB Aygıtım çalışmıyor.?
CEVAP:Eğer düzgün çalıştığını bildiğiniz başka bir bilgisayar varsa, aynı sorunla karşılaşıp karşılaşmayacağınızı görmek için aygıtı o bilgisayara takın. Aynı sorunla karşılaşıyorsanız aygıtta bir sorun olabilir. Windows da aygıtınızın durumunu da denetleyebilirsiniz. (Windows Vista-YARDIM VE Destek)
Aygıt durumunu denetlemek için:
1-Aygıt yöneticisini açın.
2-Uygun aygıt kategorisini çift tıklatın ve ardından sorun yaşadığınız aygıt için bir giriş arayın
3-USB aygıtınızın girişini sağ tıklatın ve ardından özellikleri tıklatın.
4-Genel sekmesini tıklatın ve ardından aygıtla ilgili sorunlardan söz edilip edilmediğini görmek için Aygıt Durumu kutusuna bakın.
.Aygıt sürücüsü hatalı. Bir USB aygıtı taktığınızda bilgisayarın aygıt sürücüsü gerektirmeden aygıtı yükleyip yapılandırması gerekir. Bilgisayar sizden aygıt sürücüsü isterse, aygıtla beraberinde gelen bilgilere bakın veya sürücüsü için üreticinin web sitesine bakın.
USB bağlantı noktası hatalı olabilir. USB aygıtı hatalı bir USB noktasına takılı ise aygıt çalışmaz. Eğer bilgisayarınızda çalışan bir aygıt var ise onu çıkarın ve aygıttan boşalan yere sorunlu aygıtı takın.
Diğer USB aygıtları hubdan çok fazla elektrik çekiyor olabilir. Kullanmaya çalıştığınız aygıtın, bilgisayarınızın sağlayabildiği bütün elektriği ve bat genişliğini kullanması gerekebilir. Hubdan elektrik alan başka aygıtlar varsa onları çıkarıp aygıtınızın çalışıp çalışmadığına bakın. Bu işlem sorununuzu çözerse, bütün aygıtlara yetecek kadar elektrik sağlamak için kendi elektrik kaynağı olan bir USB hub edinebilirsiniz. (Windows Vista-YARDIM VE Destek)
SORUN: Bant genişliği aşıldı uyarısı alıyorum ?
ÇÖZÜM: Bilgisayarınıza bağlı bir USB kamera varsa ve Bant genişliği aşıldı iletisi alırsanız video akışını görüntülemek için kullandığınız programda kamera çözünürlüğünü düşürün. Daha küçük çözünürlük ayarı daha düşük bant genişliğini gerektirir. Bu ayarı belirleme konusunda bilgi için video akışını görüntülemede kullandığınız programın bilgilerine bakın.(Windows Vista-YARDIM VE Destek)
SORUN : 200 GBlık bir sabit disk satın aldınız ancak eve geldiğinizde sadece 186 GB ile karşılaştınız.Neden?
ÇÖZÜM : http://www.chip.com.tr/konu.asp?id=2102&sayfa=1
Şöyle bir örnek verelim: Sizin 16gb'lık bir flash belleğiniz var ancak gerçekten bu kapasite 16gb değildir. Siz bu belleğe en fazla 14gb lık bir veri atabilirsiniz. "Olmaz böyle şey, benim belleğimin 16gb lık kapasitesi vardı" diyorsanız şöyle bi açıklama yapalım:
Sabit disk üreticileri cihazların kapasitesini tamamen fiziksel değerleri kullanarak hesaplıyorlar. Buna göre, bir Gigabyte 1.000.000.000 Byte yani kısaca 1.0003 Bytea denk geliyor. Ancak Microsoft gibi bir yazılım üreticisi için bir Gigabyte 1.073.741.824 Byte yani kısaca 1.0243 Byte anlamına gelir.
Yani, bir sabit diskin veya DVD medyanın aslında ne kadar saklama kapasitesine sahip olduğunu tespit etmek için kapasiteyi gösteren Gigabyte değerini, 1.0003 : 1.0243 = 0,9313 olduğu için yaklaşık olarak 0,93 ile çarpmalısınız. Şimdi sizin flash belleğiniz 16gb. 16 GBlık kapasiteyi 0,93 ile çarpacak olursak Windowsun disk yöneticisinin gösterdiği kapasite değerini elde etmiş oluruz.
16gb*0,93=14.88 gb olarak çıkar ki bu da disk yöneticisinin gösterdiği değerdir..Bu her zaman da böyledir.
Diğer hesaplamalar içinde fotoya göz atınız:
MİNİ İP UCU
USB bağlantısı
Bir USB bileşeni satın aldığınızda, bağlantı noktasını görmelisiniz. Çünkü USB bağlantısı farklı hızlarda bulunabilir. Yalnızca, kullanım kılavuzunda veya ambalajında USB 2.0 Hi-Speed etiketini görüyorsanız, aygıt 60MB/saniyeye varan transfer oranlarında çalışabilir. Eğer USB 2.0(Full Speed) etiketini görüyorsanız, maalesef 1.5 MB/ saniye oranında kalacaksınız. (PC TECH-aralık 2005)
MİNİ İP UCU
USB 1.1 mi USB 2.0 mı?
Bilgisayarınızın bir USB 2.0 erişim noktasına sahip olup olmadığını öğrenmek için, Bilgisayarım a sağ tuşla tıklayarak özellikler mönüsünü açın. Burada Donanım sekmasini seçerek Aygıt Yöneticisinini açın. Evresel Seri Yol Denetleyicisi başlığı altındaki girişlerde Geliştirilmiş yazısını görüyorsanız, bu bağlantı noktası USB 2.0 dır. Şayet bu kelimeye rastlamıyorsanız, USB 1.1dir. (PC WORLD Aralık 2005)
MİNİ İP UCU
Bir USB 2.0 kablosunu uzatmak zorunda kalırsanız 60cm' yi geçirmeyin
SORUN : 200 GBlık bir sabit disk satın aldınız ancak eve geldiğinizde sadece 186 GB ile karşılaştınız.Neden?
ÇÖZÜM :
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
SORUN: Belleklerdeki "U3" nedir ve ne işe yarar ?
ÇÖZÜM:
U3 platformu, aslında uzun sayılabilecek bir süreden beri istediğimiz, USB disk üzerinden program çalıştırılmasına olanak tanıyan bir teknoloji.
Yanınızda kendi bilgisayarınız olmadığında seyahate çıktığınızda halka açık güvensiz bir bilgisayarda Internet'e girdiğimizde veya USB diskimizdeki dosyalarla çalışmamız gerektiğinde bizi en çok rahatsız eden şey, arkamızda iz bırakarak bu işi yapmamız olur. Öyle bir sistem düşünün ki, USB diskinize tıpkı bilgisayara yükler gibi yazılım yüklüyorsunuz (örneğin E-posta istemcisi yüklediniz) ve bu USB diski taktığınız herhangi bilgisayarda USB disk içerisine yüklediğiniz bu yazılımı çalıştırıyorsunuz ve yaptığınız hiçbir işlemi o sisteme iz bıraktırmadan yapıyorsunuz. Bunun, hepimizin aklına geldiğini hayal ediyorum.
Bunu yapmak artık güç değil. Microsoft işletim sistemleri için tasarlanan U3 adındaki bir platform, programların ve verilen doğrudan USB disk üzerinden çalıştırılmasına izin veriyor. U3 platformunun özelliklerinden birisi de, USB disk üzerinden programlarınızı çalıştırdığınızda Windows registry'sine veya dosya sistemi kayıt yapabilir ancak diski sistemden çıkarttıktan sonra tüm bu dosyalar ve kayıtlar USB disk tarafından imha ediliyor.
U3 platform desteğini taşıyan USB disk'lere "Akıllı USB Sürücü" deniyor ve üzerinde U3 logosu bulunuyor. U3 USB disklerin geleneksel USB disklerden farklı, ufacık bir U3 işletim sistemine sahip olması ve Windows'un "Başlat" menüsünü simüle ederek program yüklemenizi ve kaldırmanızı kontrol ediyor olması.
Tabii ki burdaki esas nokta, istediğiniz her yazılımı U3 uyumlu USB disklere yükleyemiyorsunuz. Yazılımların, U3 platformu için modifiye edilmesi gerekiyor. Bunu kullanıcılar yapamıyor tabii ki; U3.com sitesinden çekeceğiniz veya satın alacağınız yazılımlarla bunu yapıyorsunuz
[Windows 2000, XP]
Engellenen donanım sürücüsü kurulumunun tamamlanması
Yeni bir donanım bileşeninin kurulumu sırasında ilk girişim uygun sürücünün yüklenmesi aşamasında başarısızlıkla sonuçlandı. Windows XP yeniden başlatıldığında her defasında bu yeni donanımı bulsa da kurulumu tamamlayamıyor.
İpucu: Bu gibi durumlarda sorun genellikle Windows'un yeni sürücü yüklenirken başvurduğu bir INF dosyasındaki hatadan kaynaklanır. Şu yöntemi uygulayabilirsiniz: Windows Gezgini'nden C:/Windows klasörüne geçin ve Araçlar / Klasör Seçenekleri'nden Görünüm sekmesini, akabinde Gizli dosya ve klasörleri göster'i işaretleyin. Önce Uygula'ya ardından Tamam'a tıklayın.
Artık görünür hale gelen "Inf" klasörüne girerek "Infcache.1" dosyasına ulaşabilirsiniz. Bu dosyayı silin ve Geri dönüşüm Kutusu'nu boşalttıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Sürücüyü yeniden yükleyin ve cihazı bilgisayara bağlayın. "Donanım ekle" sihirbazı yeni bileşeni tanıyacak ve uygun sürücüleri seçmenizi isteyecek. Kaynak olarak "C:WindowsInf" klasörünü girin. Kısa bir süre sonra yeni donanımın başarıyla kurulduğuna dair mesaj, görev çubuğu üzerinde açılan bir pencere aracı lığıyla size bildirilecektir.
[Harici USB sabit disk]
Zarar görmüş partition tablolarının yeniden oluşturulması
Uzun bir süredir üzerinde birden fazla disk bölümünün (partition) yer aldığı; tüm film ve müzik arşivinize ev sahipliği yapan harici bir USB sabit disk kullanıyorsunuz. Ancak kullanım sırasında sabit disk kablosunu çıkarıp yeniden taktığınızda içerik yerine Windows'un harici sabit diskin yeniden biçimlendirilmesi gerektiğine dair hata mesajıyla karşılaştınız. Tüm dosyalarınızın kaybolmaması için ne yapmalısınız?
İpucu: Bu durum harici sabit diskin gerçekten zarar gördüğü anlamına gelmeyebilir. Bu nedenle paniklememenizi tavsiye ediyoruz. Windows XP bu tür cihazları normalde USB yuvasıyla bağlantısı kesildiğinde kendiliğinden devre dışı bırakır. Ancak sabit diskin ilk sektörlerinde yer alan disk bölümü tablosunun bazı durumlarda zarar görmesi veya silinmesi mümkün. Tüm dosyalar fiziksel olarak hala disk üzerinde bulunsa da, Windows bu dosyalara erişemez ve bu nedenle diski biçimlendirmeyi dener. Dosyaları gerçekten kaybetmek istemiyorsanı z bu işleme izin vermeyin. www.cgsecurity.org adresinde farklı işletim sistemlerine yönelik çok sayıda sürümü bulunan Testdisk adlı ücretsiz yazılımı, disk bölümlerini ve dolayısıyla dosyalarınızı kurtarmak için kullanabilirsiniz. Yazılımı çalıştırdıktan sonra kurtarmak istediğiniz sabit diski seçin ve taramayı başlatın. Testdisk çoğu durumda eski disk bölümlerini okuyarak oluşturduğu yeni partition tablosunu harici diskte yeniden yaratıyor. Sonuçta Windows üzerinden de eski disk bölümlerine ulaşmak ve dosyaları yüklemek mümkün oluyor.
Yazılım ayrıca işletim sisteminin bulunduğu sabit diskte benzer bir sorun yaşandığında da kullanılabiliyor. Bu durumda başka bir bilgisayar üzerinden Testdisk'in DOS sürümünü indirin ve bir açılış disketine kopyalayın. Bilgisayarınızı bu disket ile yeniden başlattığınızda "a: estdisk" komutu ile yazılımdan yararlanabilirsiniz.
READYBOOST Nedir ?
Windows Vista dan ücretsiz Doping
Microsoft un yeni işletim sistemi belleği ve belleği kullanan programları başarılı biçimde yönetiyor. Buna ek olarak ReadyBoost sayesinde belleği güçlendirmek için parmak belleklerden faydalanılabiliyor.
Parmak bellekler aldı başını gidiyor
Flash tabanlı kapasitesi 16GB a kadar ulaştı. Bu belleklerin fiziksel boyutu oldukça küçük. Bu sevindirici ama fiyatlar adeta el yakıyor. Parmak bellekler açısından şu an için en mantıklı depolama seçenekleri 1-4GBlık modeller. Şu ana kadar sadece bir yerden başka bir yere veri taşımak için kullandığımız parmak bellekler Windows Vista sayesinde bambaşka bir görev daha üstleniyorlar. ReadyBoost adlı özellik sayesinde sisteme RAM eklemeden doping yapabilmek söz konusu. Sabit diskten daha hızlı tepki veren parmak bellekler RAM kadar olmasa da sisteme katkıda bulunabiliyor. USB ve büyük bir oranla hızlı USB 2.0 bağlantısını kullanan parmak bellekleri istediğimiz zaman sisteme ekleyip sistemden ayırabiliyoruz.
Bu arada tüm parmak bellekler ReadyBoost teknolojisini desteklemiyor.
ReadyBoost desteği için gerekenler.
Microsoft tarafından yapılan tarife göre yerine getirilmesi gereken şöyle:
Parmak belleğin kapasitesi en az 256 MB olmalı
Parmak bellek ve bilgisayar ve bilgisayar USB 2.0 desteklemeli.
Bellek erişim süresi 1 ms den fazla olmamalı
Cihazdaki belleğin tümünde 4 KB lık rasgele okumalarda en düşük hız 2.5 MB/sn ve 512 KB lik rastgele yazmalarda en düşük hz 1.75 MB/saniye olmalı.
Parmak bellek içindeki boş alanın değeri 235 MB dan az olmamalı.
Herhangi bir parmak bellek ya da hafıza kartını sisteme ekler eklemez Windows Vista nın yeni bir pencere açtığını ve ReadyBoost testi yapıp sonucu sunduğunu göreceksiniz. İşletim sistemi zaten belleği uygun bulmadıysa ReadyBoost seçeneğini kullanamıyorsunuz ? Ama bellek ya da kart teknik olarak yeterliyse o zaman Speed Your Sistem şıkkı beliriyor. U şıkka tıklayınca cihaz özelliklerinin olduğu pencere açılıyor. ReadyBoost özelliğini kullandığınız zaman belleğinize ayırdığınız kadar alanın kullanımda olduğunu bunun ReadyBoost.sfcache adlı tek bir dosya olduğunu görürsünüz.
Flash belleğin avantajlı yanlarından faydalanıyor
Bilgisayarınız çalışırken ve ReadyBoost aktifken parmak belleği ya da hadıza kartını aniden yuvadan çıkarırsanız, bellekteki ReadyBoost.sfcache dosyası zarar görmüyor. Bu cache dosyası sayesinde Windows Vistanın rasgele disk erişimi 8-10 kat hızlanabiliyor. Bunun nedeni ReadyBoost şartlarını sağlayan flash belleklerin sabit disklere göre 10 kata kadar hızlı olması.
İlginç bir durumda ASUSun tanıttığı anakartlarda karşımıza çıkıyor. Windows Vista için özel olarak tasarlanmış olan ve Intel ve AMD işlemci tabanlı anakartlar üreten Asus, bu modellerde anakart üzerine Flash bellek adapte etmiş. ASAP (Asus Accelerated Propeller) adlı bu belleğin kapasitesi 512 MB. Bellek bilgisayarım altında ASAP adlı bir sürücü olarak görülüyor ve doğal olarak ReadyBoost destekliyor.
Burası önemli. !!!!!!!
ReadyBoost un en mantıklı olduğu sistemler RAM miktarı 1GB olanlar. Çünkü RAM değeriniz zaten 2 GB ve üstüyse sistem tam takır işlediği için çoüu zaman RAM de boş yer oluyor ve ReadyBoost etkileyici performans göstermiyor. ReadyBoost ile ilgili de can sıkıcı sınırlama var. Birincisi parmak belleğiniz 8 GB olsa bile ReadyBoost için ayrılabilen alan en fazla 4 GB çünkü fat32 bundan fazlasına izin vermiyor. İkincisiyse, bilgisayarınızdaki tüm USB yuvalara birer bellek ekleyip hepsine ReadyBoost görevi atayamıyorsunuz. Microsoftun önerisi ReadyBoost ile sistem belleğinin 1-3 katı ekleme yapmak. Yani 512 MB- 1.5 GB lık parmak bellek alanı ayırmak.
Son düzenleme:
