Cancan.1234 1
Cancan.1234
farkmt2official 1
farkmt2official
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Hikaye Ekle

Elmagölü, Ceyhan

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan iGrand
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 208

Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!

Ülke
22px-Flag_of_Turkey.svg.png
Türkiye
Coğrafi bölgeAkdeniz Bölgesi
İlAdana
İlçeCeyhan
- Toplam286
Zaman dilimiDAZD (+2)
- Yaz (YSU)DAYZD (+3)
İl alan kodu322
İl plaka kodu01
Posta kodu01920

[TD="colspan: 2"]Elmagölü
[/TD]

[TD="colspan: 2"]— Köy —[/TD]

[TD="colspan: 2"]
250px-Adana_in_Turkey.svg.png

Adana[/TD]

[TD="colspan: 2"]Nüfus (2000)[1][/TD]

[TD="colspan: 2"] Adana ilindeki yerleşim yerleri listesi
[/TD]

[TD="colspan: 2"]İnternet sitesi: [2][/TD]
Elmagölü, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir köydür.
[h=2]Konu başlıkları[/h]

  • 1 Tarihçe
  • 2 Kültür
  • 3 Coğrafya
  • 4 İklim
  • 5 Nüfus
  • 6 Ekonomi
  • 7 Altyapı bilgileri
  • 8 Dış bağlantılar

[h=2]Tarihçe[/h] Ceyhan nehrine dökülen ve hemen hemen köyün içinden geçen bir akarsu vardır. Uzun zaman önce, köylüler geçiş ücreti (bahanesi) adı altında gelip geçenden zorla haraç alırlarmış. Bu sebepten dolayı 'almak' kelimesinden 'Alma Gölü denmiş daha sonra bu dilden dile değişmiş ve 'Elmagölü' adını almıştır. Köyde, kum ocaklarından dolayı birçok gölet oluşmuştur.
[h=2]Kültür[/h] Köyün gelenekleri tipik Ceyhan gelenekleridir. Köy genel olarak Cerit aşiretlerinden meydana gelmektedir ve köyun geneli birbirlerine akrabadır.
[h=2]Coğrafya[/h] Adana iline 65 km, Ceyhan ilçesine 20 km uzaklıktadır.Arazi tamamen düz, sulak ve çok verimlidir.Köy küçük elmagölü ve keli(üçevler) mahallelerinden meydana gelmektedir.Mesafe olarak bu üç köyün arası toplam 2 km dir.Köye dışarıdan gelen yoktur.
[h=2]İklim[/h] Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Yazlar çok sıcak ve kurak kışlar ise ılık ve yağışlıdır.Akdeniz ikliminin tüm özellikleri mevcuttur.
[h=2]Nüfus[/h]
20071580
20001175
1997950

[TH="colspan: 2"]Yıllara göre köy nüfus verileri[/TH]
Nüfusun azalmasının ana nedeni köyde okulun olmaması ve değişen geçim şartları nedeni ile köylü ceyhana yerleşmiştir.Ancak okullar kapandıktan sonra köylü tekrar köye gelmekte ve nüfus tekrar artmaktadır.
[h=2]Ekonomi[/h] Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Daha önceleri pamuk ekilirken son yıllarda pamuğun üretimi zor olmasından, pamuk işçisinin zor bulunmasından dolayı değişen iklim şartlarıyla da köylü mısır, buğday, soya fasulyesi, karpuz, yer fıstığı,azda olsa küncü ekimine yönelmiştir.Köyde yeni olarakta hayvancılık kooperatifi kurulmuştur.
[h=2]Altyapı bilgileri[/h] Köyde, ilköğretim okulu var fakat son 2000'li yıllarda taşımalı eğitime geçildiği için kullanılmamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri
Üst