mavzermete 1
mavzermete
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
xranzei 1
xranzei
Bvural41 1
Bvural41
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Hikaye Ekle

Felsefe Eleştirileri

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan dragonmetin2
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 281

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

1) Bilgi üzerine düşünmek de nedir? İnsan varlığı nesneleri gerçekten bilebilir mi? Bilgi nesneyi doğru olarak yansıtır mı? Böyle saçma sorular nedir yav bilgi felsefesine epistomoloji deniyor, ben bunu kastetmiyorum. Bu sorunun ne kadar saçma olduğunu kastediyorum. Böyle saçma sorularla nereye varılabilir?

2) Diğer şey, felsefede kafadan sallayarak evreni sorguluyorlar. Thales'e göre evrenin kendisinden çıktığı ana madde su iken Anaksimenes'e göre havadır. Atıp tutmalar, uyduruyorlar resmen.

3) Diğer şey felsefede sürekli şu var; varlık, bilgi, gerçek, adalet, güzellik, doğruluk, akıl gibi konularda çalışma yapar da kitapta bir çalışmayı göstermiyor nasıl bir iştir? Sadece sorular var. Yüzyıllardır çözülemeyen çözülse bile her kafadan başka cevap çıkan sorular. Bu felsefe yer tükürsem tükürük felsefesi olacak gibi geliyor. Görüşleriniz nelerdir?
Her şeyin felsefesi var.
Antik felsefeden örnek vereyim. Dünya da evren de yüzüyordur diye kafadan atıyor. Evrenle ilgili sonra diyor ki, "ama burada su var yüzmesini sağlayan onun altında da toprak var, ee evrende bunlar yok." Bu gibi yargılarla veya tahminlerle bir şey bulunamaz.

Beyler kitapta başta felsefecilere girmiyor felsefeyi anlatırken bilgi felsefesi, doğa felsefesi, bilim felsefesi... Sanırsın fizikle kimyayla evlenmiş kimya felsefesi var.
VE BU ADAMLAR YÜZYILLARCA AYNI SORULARI SORUYORLAR VE BUNLAR BULUNAMAMIŞ HALA ...

Aldığım cevaplar da oldu. Bunlar da felsefe hakkında onları da vereyim:
"Felsefenin temel sorusu ya da sorunu “nedir” sorusuna verilecek yanıt sonrası, felsefenin "alt-grupları" oluşmuştur.

Bend e diyorum ki tamam nedir sorusu kabul, alt gruplarına ulaştırıyor. Ama bilgi nedir sorusu da çok ahmakça gibi geliyor, çünkü evrende o kadar şeye nedir diyebilriz. Dediğim gibi tükürük nedir diye başlarsa adam bilimsiz kafasında ağızda toplanan salgılar nereden geliyor diye devam ederse ohooo derim bilimin tahtını yerinden alıyor işin şey tarafı evreni akılla çözmekteki komikliktir, bu komiklik diğerlerinde de yaşanayacaktır.

"Felsefe bilimin önünü açar"a katılmıyorum.
Felsefenin haddine mi bilimin işine karışmak bilime yamıyor kendini tükürük de bilimin işi yoksa akıl bir yere götürmez bilimsiz felsefe bir saçmalıktır. Ben de diyorum ki bilimsiz felsefe olmaz ama felsefesiz bilim nedir sorusunu kendine sorabilir. Kastettiğiniz epistemoloji ve diğer şeyleri de biliyorum; ruhçuluk, kuşkuculuk, şüphecilik... Bu adamlar kendileriyle çelişiyor ben daha ne diyeyim? O kadar grup var ve adamlar akılla birbirlerini ikna edemiyorlar.
Bak ben anlatayım:
Hepsi başka konuşuyor, akılları ile böyle olunca hepsi başka şey TAHMiN EDİYOR. Çoğu zaman yanlış mantık yürütüyor, bu bulgularla aklına yatırıyorlar. Ama gerçekl,k hangisinde veya hiçbirinde anlatabildim mi?

Ben bunları düşündükten sonra da Gazali’nin filozofların tutarsızlıkları adlı eseri hakkında nette arama gereği duydum ve benim de dediğim gibi aklın sınırlı kaldığını söylüyor. Akıl bir yere kadardır ve akılda bir gerçekliğin ölçüsü yoktur ki biri size şu gerçektir diye kandırmasın. Biri sizi yanlış bir şeyin gerçek olduğuna inandırabilir.
Akılın bittiği yerde akıldan bağımsız bilgiler topluluğu gelir, bilgi ne kadar çoksa akıl o kadar devam eder.
BİLGİSİZ VE BİLİMSİZ AKIL, BİR SAÇMALIKTIR.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri