- Konular
- 126
- Online süresi
- 2h 23m
- Reaksiyon Skoru
- 18
- Altın Konu
- 0
- TM Yaşı
- 12 Yıl 9 Ay 2 Gün
- Başarım Puanı
- 106
- MmoLira
- 53
- DevLira
- 0
HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!
Açısal momentum, bir cismin çizgisel momentum vektörünün herhangi bir noktaya göre dönmesi. O koordinat başlangıcına göre bir parçacığın L açısal momentumu, o andaki r konum vektörü ile p doğrusal momentumunun vektörel çarpımı olarak tanımlanır.
Açısal momentumun SI birim sistemindeki birimi kg. m2/s 'dir.
Klasik mekanikte açısal momentum
L'nin büyüklüğü ve doğrultusu koordinat başlangıcının seçimine bağlıdır. L'nin doğrultusu, r ve p tarafından oluşturulan düzleme diktir ve yönü sağ el kuralıyla bulunur. Baş parmak momentumun yönü, ona dik işaret parmağı konum vektörünün yönünü gösterirse, avuç içinin yönü de açısal momentumun yönünü gösterir. Örneğin r ve p vektörleri xy düzleminde olursa L açısal momentum vektörü z ekseninde olur. Doğrusal momentum p=mvolduğundan L'nin büyüklüğü
Burada
r ve p arasındaki açıdır.
Tork ve açısal momentum
Bir parçacığın doğrusal hareket yapması deurumunda parçacığa etki eden net kuvvet, doğrusal momentumun zamana göre değişim hızına eşittir. Yani
Dönme hareketindeyse bileşke tork, açısal momentumun zamana göre değişim hızıdır.
Açısal momentumun SI birim sistemindeki birimi kg. m2/s 'dir.
Klasik mekanikte açısal momentum
L'nin büyüklüğü ve doğrultusu koordinat başlangıcının seçimine bağlıdır. L'nin doğrultusu, r ve p tarafından oluşturulan düzleme diktir ve yönü sağ el kuralıyla bulunur. Baş parmak momentumun yönü, ona dik işaret parmağı konum vektörünün yönünü gösterirse, avuç içinin yönü de açısal momentumun yönünü gösterir. Örneğin r ve p vektörleri xy düzleminde olursa L açısal momentum vektörü z ekseninde olur. Doğrusal momentum p=mvolduğundan L'nin büyüklüğü
Burada
Tork ve açısal momentum
Bir parçacığın doğrusal hareket yapması deurumunda parçacığa etki eden net kuvvet, doğrusal momentumun zamana göre değişim hızına eşittir. Yani