farkmt2official 1
farkmt2official
cemalggevenc 1
cemalggevenc
Bvural41 1
Bvural41
yarka0000 1
yarka0000
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Hikaye Ekle

Ilk türk devletlerınde bılım ve sanat

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Shegys
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K

Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!

Bilim:

Ay’ın, güneşin ve yıldızların hareketleri hakkında bilgi sahibidirler.
Oniki Hayvanlı Türk Takvimi, güneş yılı esasına göre hazırlanmıştır. Oniki yıllık devrelere ayrılmış, her yıl bir hayvan ismiyle adlandırılmıştır.
NOT:Türklerin on iki hayvanlı Türk takvimini icat etmeleri “astronomi” biliminde geliştiklerini gösterir.

Uygurlar dönemine kadar Türklerde eğitim kurumlarına rastlanmaz ,Türkler eğitim öğretim faaliyetlerini bizzat hayatın içinde yaşayarak gerçekleştirilerdi.
İlk defa Uygurlar döneminde Eğitim kurumları yapmışlardır.

SANAT
Uygurlar dönemine kadar göçebe hayat yaygın olduğundan ,sanat ,taşınabilir sanat eserleri ile sınırlı kalmıştır.Bu sanat eserleri hayvansal figürlerle süslenmiştir.
Taşınabilir sanat eserlerinin hayvan figürleri ile süslenmesine “hayvan üslübu”denir.
Göktürk Kitabeleri önemli bir sanat eseri olarak görülür.

Gelişen Sanat Dalları:

Uygurlar dönemine kadar , demircilik, dokumacılık, ahşap işlemeciliği, süslemecilik yaygın iken Uygurlarla birlikte mimari,minyatür,fresk,ortaoyunu ilk defa ortaya çıkmış ,resim ve heykeltraşlık ise gelişmiştir.

Demircilik:
Türklerin en eski sanatlarındandır.En güzel örneği Esik kurganında bulunan Altın Adam adlı altından yapılmış zırhtır.
altin-adam.jpg

Dokumacılık
Gelişmiş olup dünyanın en eski halısı Pazırık kurganında ortaya çıkarılmıştır. Halı ilk kez Hunlar tarafından koyun yününden dokunmuş ve kullanılmıştır.

Resim
Hunlardan kalma insan ve hayvan figürleri bulunmuştur. Göktürk Kitabelerinde savaşları konu alan tasvirler vardır. Uygurlar döneminde gelişmiştir. Saraylara ait duvar kalıntılarında fresko örnekleri vardır.

Fresk: Yaş duvar sıvası üzerine kireç suyunda eritilmiş madeni boyalarla resim yapma yöntemidir.
Uygur şehirlerinin kalıntılarında minyatürler bulunmuştur. Bu minyatürler Türk resimsanatının ilk önemli örnekleridir. Moğollar aracılığıyla İslam dünyasına girmiş ve etkilemiştir.

Heykel:
İlk heykel örnekleri Göktürkler dönemine ait balbal taşlarıdır.

Balbal:İslam öncesi Türklerde ölen kişinin hayatta iken öldürdüğü kişinin kabaca resmedildiği mezar taşlarıdır.
Uygurlar,tapınaklarını heykellerle süslemişlerdir.
balbal.jpg

(balbal)

Mimarlık :
Hun ve Göktürk dönemlerinde kalıcı sağlam yapılar yoktur.Zaman zaman kerpiçten evler yapmışlardır.
Uygurlar döneminde evler, tapınaklar ve şehirler yapmışlardır. (Uygurların başkentiKarabalgasun ilk Türk şehri kabul edilir.)
Evler tek katlıdır. Mani ve Budizm’in etkisi ile mimari gelişmiştir.
Şehirlere balık adını vermişlerdir. Beşbalık, Ordubalık, Turfan şehirleri Uygurlara aittir.
Şehirlerin çevresi surlarla çevrilidir.

Kurgan; Tepe biçiminde mezarlardır.Oda biçiminde tasarlanmış,ölen kişi kıymetli eşyaları ile birlikte bu mezarlara gömülmüştür.(Ahret inancından dolayı)

Müzik :
İlk örnekler kopuz eşliğinde söylenen destanlar, kahramanlık hikâyeleri ve aşk türküleridir.
Kopuz Türklerle birlikte Mısır, Suriye, Balkanlar, Macaristan, Polonya, Rusya, Ukrayna ve Almanya’ya kadar yayılmıştır.
Söyledikleri besteye ır ( yır ), sazlarla çalınan melodiye kügdenmiştir.
En gelişmiş sanatlardan biridir. Askeri bando yaygın olup ordugâhlarda ve hükümdarın huzurunda ır ve küglerden her gün dokuz parça çalınırdı. Bu durum hükümdarlık alametlerindendir.
Göktürk ve Uygurlarda nefesli çalgılar kullanılmıştır.
Türk ordularından Avrupa’ya geçen çalgılar: Kudüm ( timpani bas davul ), zurna ( obua ), çevgan ( çıngıraklı asa ), Türk
kanunu ( kitara )dır.
Uygurlarda orta oyunu vardır.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri