HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!
Menajerlik oyunlarının geçmişine baktığımızda bir hayli eski olduğunu görürüz. Şöyle bir geçmişe baktığımızda 92`li yıllarda çıkan menajerlik oyunlarıyla karşılaşıyoruz. Ne yıllardı öyle. Menajerlik oyunları ardı ardına çıkıyordu. O zaman bu türün kralı “The Manager“ adlı oyunmuş. Tabi ben yaptığım araştırma üzerine size bu bilgileri aktarıyorum. Yoksa benim menajerlik tarihim 2004 yılında başladı diyebilirim. Fakat birçoğunun aksine ben CM veya FM serisiyle değil, TCM serisiyle (şimdi Fifa Manager oldu) bu hastalığa tutulmuştum. Hatırlıyorum da PC başında saatlerimi geçirirdim. Ekranda hiçbir aksiyon olmamasına karşın, 5-6 saatimi o şekilde geçirebiliyordum. Şimdi o kadar olmasa bile yinede ara sıra bir takımı alıp bir şeyler yapmaya çalıştığım oluyor. Bugünkü inceleyeceğimiz menajerlik oyunu ise gerçekten konuşulmaya değecek bir seri olan “Championship Manager 2010.“ CM 2010 Düşler Sahnesine Hoş Geldiniz!
diyebilirim. Bu başlığı seçmemdeki neden de Eidos`un bu sene bize bambaşka bir CM sunması. Aslında oyundan bahsetmeye geçmeden önce sizlere kısaca bir geçmişinden bahsetmek istiyorum. CM oyununun mazisi bir hayli önceye dayanıyor.1992 yılında İtalya CM 95 adı altında ilk menajerlik oyunlarını piyasaya sunmuşlardı. Ama şöyle bir durumdan da hemen söz etmek istiyorum, kısa süre önce CM isim haklarını Eidos`a satmıştı ve ismini değiştirerek yoluna FM(football manager) olarak devam etmişti. Bizim 92`lerden bahsettiğimiz yapımlar bir nevi FM oyununun ataları diyebiliriz. Eidos isim haklarını satın aldıktan sonra piyasaya sürdüğü Championship Manager 2004 o zamana kadar gelmiş en iyi CM oyunu olarak kabul edildi. Tabi ki Sİ firması oyunun kodlarını gizli tuttu ve oyunu geliştirmesi için Sega ile anlaştı. Eidos ise oyunu geliştirme görevini Beatiful Games`a verdi. Beatiful Games kısmen güzel işler yapsa bile CM`yi hiçbir zaman FM kalitesine kadar çıkaramadı. Bunun sonucunda 2008 yılında yapıma ara verildi ve oyun piyasaya sürülmedi, bu sene ise Beatiful Games serinin en iyisini bizlere sundu. Championship Manager 2010!
CM 2010 Tamamen Türkçe!
Championship Manager 2010 oyununu rakiplerinden ayıran en önemli özelliklerinden biriside orijinal halinin tamamen Türkçe olması. Yani oyunu Türkçeleştirmek için hiçbir yamaya ihtiyacınız yok. Bu zamana kadar çıkan menajerlik oyunlarını Türkçeleştirmek adına hep yamalar kullanmak zorunda kalırdık. Fakat bunlar ne yazık ki tam olarak verim veremezdi. Mutlaka bazı yerlerde hatalar veya eksiklikler olurdu. Zaten orijinal olmasının güzelliği de burada saklı. Hata oranı çok çok düşük. Oyunun demosunu veya tam sürümünü oynamaya fırsatınız olduysa bunu zaten fark etmişsinizdir. Türkçe yama ile, oyunun orijinal olarak Türkçe olması arasında çok fark var. Tabi oyunun Türkçe olması bizim Türk milleti olarakta oyun piyasasında yavaş yavaş bir yerlere geldiğimizin göstergesidir. Oyun çıkmadan önce verilen lansmanda (bu lansmanı sizlerle de paylaştık) oyunun genel müdürü Roy Meredith Türkçe dil desteğini seçmelerinin en önemli iki sebebi olarak, oyunda en çok seçilen 10 takım arasında 3 Türk takımı olmasını ve Türkiye`de ki oyuncu potansiyellerinin İngiltere`den bile fazla olduğunu dile getirmişti. Şimdi isterseniz CM2010`da ne gibi yenilikler gelmiş bunlara bir göz atalım.
CM2010`da Bizleri Bekleyen Yenilikler
Bu ilklerden biri ölü top düzeni çalışması. Bu özellik sayesinde takımınıza frikik ve kornerlerde ne yapmaları gerektiğini gösterebiliyorsunuz. Üstelik bu düzeneği kurduktan sonra bunu antrenman sırasında deneyebiliyorsunuz. Eğer hoşunuza gitmezse bozup tekrardan bir ölü top düzeneği kurabiliyorsunuz. Oyunun bu özelliği benim gerçekten çok hoşuma gitti.
Oyundaki diğer bir yenilik ise, başka hiçbir manejerlik oyununda bulunmayan gözlemci ağı. Bu gözlemci ağlarını istediğimiz zaman dünyanın dört bir köşesine kurabiliyoruz. Gözlemcilere ödediğimiz ücret karşılığında ise oyuncu verilerini alıyoruz. Yani mesela İspanya`da ki bir gözlem ağı için ben 3X kadar para yatırdıysam oyuncuların verileri de o para kadar bize gösteriliyor. Bir diğer değişle oyuncunun 55 olan yetenek seviyesi bizlere 45-65 değer aralığında bir rakam olarak gösteriliyor. Fakat 5X para yatırırsak bu değer aralığı daha da daralıyor ve nitekim yeterli yatırımı yaptığınızda yetenek seviyelerini tam olarak görebiliyorsunuz. Bu bana gayet mantıklı bir uygulama olarak geldi.
Birde CM Season Live adı altında bir olay var. Bu sayede her ay güncellenen verilerle oyuna dilediğiniz yerden başlayabiliyorsunuz. Mesela bu hafta GS-BJK`yi 3-0 mağlup etti. Bu iş böyle olmamalıydı diyorsanız oyunu 4. Haftadan başlatarak aynı imkanlarla (kadrolar, oyuncu eksikleri vs.) siz elinizden geleni yapmaya çalışıyorsunuz. Bu güncellemeler oyunun tam sürümünü alanlar için 6 ay boyunca ücretsiz olarak oyunculara sunuluyor.
Tabi hal menajerlik oyunu olunca detaylarda bir hayli fazla oluyor. Bunları tek tek anlatmaya kalksak sayfalar yetmez. O yüzden ben sizlere oyundaki fark yaratan noktaları anlatıyorum. Yoksa mause ile sağ tıklayıp oyuncunun özelliklerine bakabiliyoruz sonra satın al butonu ile para veriyoruz vs. vs. bunları anlatmanın bir mantığı olduğunu düşünmüyorum.
Sonunda 3D Maç Motoru
CM 2010 İçin Genel Görüş
Yukarıda da dediğim gibi menajer oyununu anlatmak sayfalar sürer. Ama oynamadan da tam olarak bir şey anlamanız, zevkine varmanız mümkün olmaz. CM 2010 serinin şu ana kadar gelmiş en iyi oyunu. Hatta ben bu fikri bir adım daha öteye taşıyarak diyorum ki CM 2010 gelmiş geçmiş en iyi menajerlik oyunu (bu benim şu anlık şahsi görüşüm) Gerek detay olarak, gerek oynanışı açısından, gerekse %100 TÜRKÇE olması açısından övgüyü hak eden bir oyun. Oyundaki müziklere gelirsek, isterseniz keyfinize göre arka fona dilediğiniz mp3 listesini yerleştirebiliyorsunuz. Yani oyunun müzik anlayışı tamamen sizin zevkinize kalmış bir olay. Eğer menajer oyunlarının tutkunuysanız CM 2010`u mutlaka denemenizi öneririm, hatta ben FM`den şaşmam diyorsanız da bu seferlik şaşmanızı öneririm. Unutmayın… Herkes oyun oynar!
Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)