Fethi Polat 1
Fethi Polat
Scarlet 1
Scarlet
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
bencemal 1
bencemal
mavzermete 1
mavzermete
farkmt2official 1
farkmt2official
Bvural41 1
Bvural41
Hikaye Ekle

Ombdusman Denetimi ve İdari Denetim

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan zeyn0
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 317

Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!

1. Ombdusman Denetimi:

Kamu Yönetiminin denetlenmesi ve kişilerin idare karşısında korunmasını amaçlayan metotlardan biridir. Kamu denetçisi ya da hakemi denebilir. Denetim metodu, yürütme araçları bakımından yasama organına dayanmakta ve kamuoyuna bağlı olarak işlev yürütmektedir. Çalışmalarını yasama organına sunar.

Genellikle Kamu yönetimine karşı halkın şikâyetlerini inceler, yönetimin aksayan, işlemeyen ve kusurlu yanlarını ortaya çıkarır. Vardığı sonuçları parlamentoya bilgisine sunar. İsveç kökenlidir.

Ombudsman halkı yönetimin haksız eylem ve işlemlerine karşı koruyan bir yargıç gibi görev yapmakta; kamu yönetiminin ilgili birimlerine girebilmekte, istediği bilgiyi temin edebilmekte ve görevlileri sorguya çekebilmektedir.

Yönetimin eylem ve işlemleri karşısında yakınmalarda görülen artış, yargı hizmetlerinin masraflı, biçimsel ve zaman alıcı özelliği kişileri mağdur etmektedir. Bu durum hukuk devleti ilkesini de belirli bir ölçüde işlevsiz hale getirmektedir. Ombudsman, insan haklarını geliştirmek, idarenin kötü uygulamalarını karşı bireysel şikâyetleri çözümlemek ve kamu yönetimindeki idari hastalıklara kamuoyunun dikkatini çekmek bakımından alternatif bir denetim kurumudur.

Türkiye’de uygulaması bulunmamaktadır.

2.İdari Denetim:

Bir kamu kuruluşu, kendi kendini denetleyebileceği gibi, kendi dışındaki başka bir kuruluş tarafından da denetlenebilir. Kamu kurumunun kendi içinde yürüttüğü denetime hiyerarşik denetim, başka bir kamu kurumu tarafından yapılan denetime de vesayet denetimi denilmektedir. Bu konu ikinci bölümde Hiyerarşik denetim, idari vesayet denetimi, denetim organları ve mali denetim başlığı altında ayrıntılı anlatılacaktır.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri